Iron Maiden en Judas Priest niet hetzelfde

Ben ik soms de enigste die het raar vindt dat men Iron Maiden en Judas Priest altijd gelinkt worden alsof ze precies dezelfde muziek maken. Vaak wordt er beweerd dat "band X wel een beetje op Iron Maiden en Judas Priest lijkt". De band in kwestie is meestal één of andere onbeduidende metalbandje die in de verste verte niet lijkt op maiden en/of Priest. Maar de gekste is eigenlijk nog wel dat Judas Priest en Iron Maiden helemaal niet zo op elkaar lijken. Wat is het verschil? Wel de muziek die Iron Maiden maakt is veel complexer en gevarieerder dan die van JP. Je zal bij Judas Priest echt geen nummers horen zoals 'Rime of the Ancient Mariner', 'Alexander the Great' of 'Phantom of the Opera'. Bij IM hoor je ook van die typische gallopeer-ritmes terwijl Judas Priest veel strakker en groovier klinkt. Luister maar 'Piece of Mind' en vergelijk dat met Screaming For Vengeance en je hoort duidelijk dat ze een hele andere benadering hebben. Ook de teksten van Maiden zijn veel fantasie-achtiger terwijl die van Priest meer uit het dagelijkse leven komen. Maar dit hele gebeuren heeft natuurlijk helemaal niets met de muziek te maken. Dat men bepaalde bands vergelijkt met Judas Priest en Iron Maiden is niet omdat die band zo op die groepen lijkt maar meer omdat dat betekent dat zo'n band zgn 'old school metal' moet zijn.

Dit is uiteraard een enorme denkfout want IRON MAIDEN EN JUDAS PRIEST MAKEN VERDOMME HELEMAAL GEEN METAL!! Dit zijn hardrock bands en al die zielige metal-kneuzen bandjes mogen nooit met dergelijk groepen vergeleken worden. Bands als Metallica, Testament of Mercyfull Fate zijn 'oude metalbands' vergelijk al die zaadbandjes maar daar mee. Dit is typisch weer een voorbeeld van een symbolische vergelijking. Dit soort gemakzuchtige vergelijkingen worden alleen gemaakt vanwege de (vermeende) associatie de ze met de band hebben niet omdat de band waarmee het vergeleken wordt dezelfde muziek maakt. Net als men bands vergelijkt met AC/DC en Motorhead (ook zo'n verschrikkelijke paring) omdat dat betekent dat zo'n groep simpel zou moeten klinken ook al kan je zo'n bands met elk ander hardrock band vergelijken want heavy metal is per definitie simpele muziek. Of dat men bands die pakkende nummers schrijven per definitie met de Beatles vergelijkt. Houd toch op! Ik heb daar maar één ding op te zeggen: FUCK SYMBOLISCHE VERGELIJKINGEN!! Een band moet lijken op een band om er mee vergeleken te worden. Puur en simpel. Aangezien Iron Maiden en Judas Priest helemaal niet op elkaar lijken is er geen enkele goede reden om die groepen te vergelijken. Dus iedereen die Iron Maiden en Judas Priest in één zin noemt moet echt opgeknoopt worden.

 

Guitar Institute Of Apathy

Je zal het ongetwijfelt ook wel eens gemerkt hebben maar wordt je ook niet gek van als een gitarist naar z'n invloeden gevraagd wordt dat die altijd weer met dezelfde antwoord komt aankakken: Yngwie Malmsteen, Joe Satriani, Steve Vai.YAAACH! Ik wordt daar echt gek van. Dit laat weer de fantasieloosheid zien van de gemiddelde metalfan. Alsof die gitaristen zo vreselijk goed moeten zijn want ze spelen afschuwelijk snel. Typisch weer zo'n naive metal redenering want er zijn zat gitaristen die mischien niet zo snel zijn maar wel veel betere muziek maken en waar veel meer gevoel en inventiviteit in zit dan bij die afgezaagde namen die hierboven genoemd worden. Die hele shred gitaarstijl is het ergste wat de gitaarwereld is overkomen. Dit soort zieloze gitaar geneuzel heeft technisch onderlegde gitaarspel een slechte naam gegeven. Ik geef al die Yngwie Malmsteen-achtige gitaristen die je gedurende de late jaren 80 en 90 heb gekregen de schuld van al die wrakkige en rommelige gitaristen die sinds Nirvana en Green Day hebt gekregen. Dat soort shred-gitaristen hebben een afschrikwekkende effect op veel mensen gehad en er voor gezorgd dat veel bands opzettelijk slecht gingen spelen en dat we opgescheept zitten met rotzooi als White Stripes en Blink 182. Op zich wel begrijpelijk want als ik alleen gitaristen als Steve Vai en John Petrucci zou kennen zou ik ook een hekel krijgen aan snelle en technische gitaarspel. Gelukkig weet ik wel beter en wordt de beste muziek gemaakt door echte vakmannen. Ik weet zeker als veel van die jonge ventjes gitaristen als Joe Walsh, Michael Schenker, Rory Gallagher of Alex Lifeson zouden horen dat ze meteen al die slordige alto-rotzooi  zouden weg doen en meteen gemotiveerd worden om hun instrumenten goed te bespelen. Dat soort gitaristen zijn vakkundige muzikanten die bordevol emotie zitten, creatief zijn en toch pijlsnel kunnen spelen. Het idee dat technische gitaristen gevoeloze muzikanten zijn is echt klanklare onzin maar natuurlijk zullen al die Allmusic Guide/Rolling Stone discipelen er alles aan doen om dit in stand te houden en om er voor te zorgen dat je niet naar de goede muziek van vroeger gaat luisteren maar daar dat je daar voor in de plaats naar trendy rommel zoals Pavement en Beck luistert.

Wat me nog het meest verbaasd is dat veel mensen die de overbekende drietal opnoemen zelf muziek maken die helemaal niks te maken heeft met die gitaristen. Yngwie, Vai en Satriani zijn hardrock gitaristen wat hebben lui die metal maken daar nou weer mee te maken. Het zijn vooral ook powermetal gitaristen die altijd die drie namen er bij halen als ze hun invloeden opnoemen. Je zou toch verwachten dat mensen die dat soort muziek maken de gitaristen van bv. Helloween of Blind Guardian zouden opnoemen als hun grote voorbeelden. Maar nee onoriginaliteit is nou eenmaal een grote kemerk van powermetal. Ook deathmetal groepen of zelfs hardcore bands noemen de beroemde drietal op als grote inspiratiebron. Niet te geloven zeg. Maar ja meelopen met de rest is nou eenmaal het grote devies van de metal want het hoort nou eenmaal bij de metal-doelgroep om de drie musketiers van de shredstijl als invloed op te noemen ook al maken ze totaal andere muziek. En nu zijn we aanbeland bij de grote boosdoener van de shred-stijl: De Guitar Institute Of Technology de roemruchte muziekschool in Los Angeles. Die naam heeft al zo'n steriele klank dat perfect past bij de slaapverwekkende aanpak die veel muzikanten die op die school zitten hebben. Het heeft ook meer weg van een fabriek waar gitaristen op de lopende band gekneed worden in een uniforme stijl dan dat er individuele creativiteit gestimuleerd wordt. En natuurlijk is de shred-stijl de norm. Wee je gebeente als je daar van afwijkt. Hoogst waarschijnlijk hebben ze daar ook een groot standbeeld van Yngwie Malmsteen staan op het schoolplein. Laten we trouwens ook niet de Guitarworld de lijfblad van alle shredders vergeten waar wereld record snel spelen belangrijker is dan interesante muziek maken. Mijn advies voor creatieve en eigenzinnige gitaristen vermijdt de Guitar Institute Of Dullness en al die andere suffe muziekscholen en probeer gewoon zelf uit te vogelen hoe je gitaar speelt. Rock n roll is muziek van de straat niet van de conservatorium. Van mij mogen ze de Guitar Institute Of Technology compleet opblazen mischien dat dan rockgitaristen eindelijk weer wat vernieuwends gaan doen.

 

Hardrock bands niet in de metalsectie

Ik weet niet of ik de enigste ben die zich hier wel eens aan stoort maar wordt je niet wel eens gek van de manier waarop winkels de muziek indelen in hun schappen. Er is niets zo irritant als dat je een winkel binnenloopt op zoek naar een gave cd en dat zo een plaat bij de metal afdeling ligt. Schijnbaar zijn er van die mongolen die denken dat hardrock bands als Rainbow, Iron Maiden of Motorhead dezelfde muziek maken als al die domme metalgroepen. Dan zijn ze toch helemaal abuis want mensen die fan zijn van oude rockmuziek beschouwen het als een grove beledeging  als je dergelijk prachtgroepen tussen die metalrommel steekt. Kan je je nog herrineren in de jaren 80 en 90(toen ze nog enigzins verstand hadden van muziek) dat je naar de Free Record Shop ging en dat hardrock platen altijd keurig in de hardrock sectie stonden. Als je naar de etiket van albums van AC/DC, Whitesnake en Ozzy Osbourne keek stond er altijd onder de bandnaam en titel glorieus het woordje hardrock. Het kwam niet in je op om dat vervelende M-woord te gebruiken.

Helaas werken er tegenwoordig allemaal van die autistische nerds in de muziekbizz die op een volstrekt bureaucratische en onhandige manier indelen waardoor steengoede bands als Dio, Scorpions en Nazareth tussen totale bagger zoals Cradle Of Filth, Avantasia, Morbid Angel of Epica staan. Het ergste is nog wel dat men dat soort te gekke bands gaan associeren met al die metalcrap. Maar dat is uiteraard  ook helemaal de bedoeling. Mensen moeten ook afgeschrikt worden om hardrock muziek te kopen en de beste manier is natuurlijk om al die bands als metal te presenteren. Iedereen met een IQ hoger dan dat van een zoetwatermossel wil natuurlijk niets te maken hebben met die achterlijke metalcrap. Daarom is het ook van opperbelang om mensen duidelijk te maken dat hardrock totaal andere muziek is dan metal. Dus maak a.u.b. een speciale hardrock sectie zodat er geen verwarring wordt veroorzaakt. Maar waarom zou hardrock per se zijn eigen sectie moeten hebben. Ik zie niet waarom hardrock cds niet gewoon in de normale pop/rock bakken gezet kunnen worden. Het is niet als of die muziek enorm anders klinkt dan bv. U2 of Nirvana. Het is begrijpelijk dat die metalbands hun eigen sectie krijgen omdat dat veel extremer en bruter klinkt dan gewone rockmuziek. Maar hardrock klinkt veel toegankelijker en is mainstream genoeg om bij de gewone popmuziek gezet te worden. Zo kunnen al die mensen die niet veel van hardrock weten kennis maken met dat soort bands. En wie weet mischien ziet een Radiohead of Foo Fighters fan wel een cd van Accept of Skid Row en dat die denkt, ach waarom ook niet.

 

Iron Maiden niet voor zielige ventjes!

Een van de grootste mysteries in de popmuziek is het nummer 'Teenage Dirtbag' van de band 'Wheatus'. Buiten het feit dat het een complete teringnummer is, dat de zanger een zwaar op de zenuwen werkende nichtenstem heeft en dat de tekst tenenkrommend slecht is klopt de hele strekking van waar het nummer over gaat helemaal niet. Het nummer gaat nl. over een jongen die gepest word omdat hij naar Iron Maiden luistert??? Wat de fuck heeft Iron Maiden nou te maken met losers die op school gepest worden. Wat geeft de makers van dit liedje nou het idee dat zielige nerds naar een authentieke hardrock band als Maiden zouden luisteren. Dat past echt totaal niet bij die band. Iron Maiden is echt een 100% pure jockrock band waar sukkels, geeks en losers niets te zoeken hebben. Ik denk dat ze meer een band zijn voor de pestjongens dan voor diegenen die gepest worden. Het grappige is dat ik niet de enigste ben die daar zo over denkt. Mijn moeder had dit liedje ook een keer op de radio gehoord en ze was zeer verbaasd dat zo'n nerd naar Iron Maiden zou luisteren. Compleet terecht en mijn moeder heeft echt de ballen verstand van rockmuziek en zelfs zij kon nog wel horen dat die tekst nergens op sloeg. Er zijn toch immers veel betere kandidaten voor dat nummer. Neem bv. bands als Blur of Blink 182 perfecte voorbeelden van nerdgroepen. Of natuurlijk powermetal bands als Steel Prophet of Edguy echt muziek die is ontworpen voor sukkels die gepest worden. Wat me zeer verbaasd is dat mensen dit pikken. Je zal toch op z'n minst verwachten dat mensen zwaar beledigt zouden zijn en woedend die lui van Wheatus op het schavot zetten om ze te bekogelen met rotte groenten. Helaas helemaal niks. Het wordt weer schouder-ophalend geaccepteerd. Het brave moderne rock/metal publiek slikt het allemaal weer. Ik krijg zelf eerder de neiging om die gasten van Wheatus in mootjes te hakken met een kettingzaag. Dit soort groepen doen dat alleen maar om je een valse idee te geven dat heavy rock muziek is voor sukkels. Dan hebben ze het helemaal mis want heavy metal is nooit muziek geweest voor pispaaltjes. Niet dat hardrockers patsers zijn maar het zijn gewoon niet lui waarmee  te spotten valt en die prima voor zichzelf kunnen opkomen.

 

Motorhead. Punkers niet welkom.

Dit is één van die vervelende mythes waar ik echt een grafhekel aan heb. Hoe in hemelsnaam komen mensen er nou bij dat Motorhead iets is wat verwant is aan punk. Motorhead is een 100% pure hardrock band waar punkers en aanverwanten niets te zoeken hebben. Helaas hebben al die zgn. rockfans van tegenwoordig de ballen verstand van muziek zodat dit soort vreselijke misverstanden de muziekwereld in geholpen worden. We worden om die reden tot onze grote ergenis getrakteert op stompzinnige uitspaken zoals "Motorhead heeft echt punk energie" of "ik vind Motorhead meer een punkband dan een heavy metalgroep". Mensen die dit soort flauwekul zeggen moeten aan de leeuwen gevoerd worden want het is echt eerste klas onzin. Motorhead een punkband nemen is heiligschennis! Dat is net zo iets als dat je een satans-kerk gaat bouwen in Vaticaanstad. Het idee komt gewoon niet in je op. Het zal mischien als een grote verassing komen voor al die gehersenspoelde muziekfans van tegenwoordig maar in de 20ste eeuw werd Motorhead nog vol op gehaat door al die puistepunkers en terecht want iedereen die het toen in zijn hoofd haalde om Motorhead punk te noemen kon lekker een dreun voor z'n kop verwachten. Niemand legde een link tussen Motorhead en punkmuziek wat volstrekt logisch is want heavy metal is compleet andere muziek dan punk. Punkers zijn gasten die in kraakpanden wonen en politiek correcte Greenpeace acties houden terwijl Motorhead en heavy rock groepen in het algemeen meer van die Easy Rider types zijn die heel de tijd op Harleys rijden.

Het is pas in de 21ste eeuw met de komst van luckyrock groepen zoals Peter Pan Speedrock en Zeke dat de verwarring is ontstaan. Hoewel deze bands totaal niet op Motorhead lijken is hierdoor wel de indruk ontstaan dat Motorhead punkachtige muziek maakt en helaas trappen al die punkers er ook allemaal in. Helaas zijn er tegenwoordige geen echte rockers meer die zich verzetten tegen dit soort onzin. Daarvoor in de plaats hebben we van die brave metalheads die een zelfvertrouwen hebben van een schuimpje en blindelings alle instructies opvolgen van de aardschok-dynamo-roadrunner syndicaat. Wat me nog het meest verbaasd is dat sommige mensen denken dat Motorhead anders is dan andere hardrock groepen. Alsof Motorhead heel andere muziek maakt dan de rest. Dit laat maar weer duidelijk zien dat de meeste mensen totaal geen verstand hebben van heavy rock want Motorhead's muziek past perfect binnen het plaatje van hoe heavy metal bands van vroeger klonken. Er waren vroeger zo veel bands die opwindende rock n roll maakten luister maar naar de band Riot of de Japanse groep Bowwow of onze eigen band Picture allemaal groepen die perfect vergelijkbaar zijn met Lemmy&co. Maar waarschijnlijk denken dat soort idioten bij de term heavy metal aan van die watjesachtige powermetal bands ja nog al wiedes dat je dan het idee krijgt dat Motorhead geen hardrock band is. Ik kan ook volstrekt niet begrijpen waarom lui die "fan" zijn van Motorhead naar van die stompzinnige luckyrock bands gaan luisteren zoals Nashville Pussy of Hellacopters. Je zou toch verwachten dat mensen die houden van deze band naar de NWOBHM groepen zouden luisteren en platen van bv Saxon kopen i.p.v. die luckyrock rommel. Of naar de bands van de jaren 70 zoals Nazareth, AC/DC, Rainbow of Budgie die duidelijk Motorhead hebben geinspireerd. De kwartje wil maar niet vallen. Dus knoop het volgende goed in je oren: Motorhead is een fuckin heavy metal band en iedereen die dit een punkband noemt moet echt de kogel krijgen!!

 

Guns n Roses overgewaardeerd maar niet slecht

Het zal je niet ontgaan zijn dat ik Guns n Roses een harstikke overgewaardeerde groep vind. Het is niet te begrijpen dat al die vervelende rockgeeks die band zo supergaaf terwijl er zo veel beter hardrockgroepen rondlopen. Maar ik heb nog nooit gezegd dat die band slecht is. Ze zijn op zich een redelijk goede band. Ten opzichte van al die rotzooi dat tegenwoordig voor 'rock' moet doorgaan is het nog best wel begrijpelijk dat sommige mensen denken dat GnR wel een hele goede band moet zijn. De echte hardrock kenner weet wel beter en snapt dat bands als Judas Priest en Montrose 100x beter zijn. Maar waar ik het vandaag over wil hebben heeft te maken met een groep artikelen van het blad NME(gadver) dat gaat over bands die zij overgewaardeerd vinden. Guns n Roses staat er ook tussen. Een perfecte kandidaat zou je zeggen. Maar als je dit stukje leest dan zakt je broek volledig af. Je zou gaan denken dat GnR helemaal niet overgewaardeerd is maar eerder ondergewaardeerd op basis van wat daar staat. Deze tekst en de knakker die het heeft geschreven zijn het schoolvoorbeeld van alles wat er verkeerd is aan de post-Metallica generatie die sinds de jaren 90 de heavy metal compleet naar de knoppen heeft geholpen. Het is compleet duidelijk dat hij een metalpunker is die een hekel heeft aan hardrock. Dat merk je wel aan het feit dat hij zegt dat de heavy rock uit de jaren 70 domme muziek is en dat conservatieve hairmetal groepen als Motley Crue, Wasp, Poison en Guns n Roses daarop terug grijpen en niet "vernieuwend" bezig zijn zoals bands als Napalm Death, Slayer, Carcass en Mayhem. Wat hij eigenlijk bedoelt te zeggen is dat die glammetal bands als Motley Crue Guns n Roses etc. echte heavy metal maken zoals de bands van de jaren 70/vroege jaren 80 en dat groepen als Slayer en Napalm Death e.d. gewoon een stelletje schimmel-punkers zijn die helemaal niks met heavy rock te maken hebben.

Je moet hem wel nageven dat hij in elk geval eerlijk is dat hij hardrock kutmuziek vind en dat bands als Slayer en Carcass nep-heavy metal maken bands die overigens alles behalve vernieuwend bezig zijn. Maar ja vernieuwing betekent voor dit soort lui een flink hoop kabaal maken want muzikaliteit en intelligentie spelen immers geen rol bij metal. Dan begint hij ook te zeuren over dat ze racisten en sexisten zijn. Waarom? Omdat hij een paar scheldwoorden gebruikt? Het maken van beledegingen heeft helemaal niks met racisme e.d. te maken. Racisme betekent dat er ongelijkheid heerst in de maatschappij en dat niet iedere bevolkingsgroep dezelfde rechten heeft. Dus Axl Rose kan zo veel beledigingen maken als dat hij wil er is absoluut niets racistisch en/of sexistisch aan. Bovendien kan iedereen die een beetje logisch nadenkt wel begrijpen dat een nummer als 'One In A Million' bedoelt is om een bepaald ongenoegen te uiten en dat daar geen diepgewortelde haat achter zit. Maar waarschijnlijk is dat allemaal weer te eerlijk en oprecht voor al die brave metalheads. Die willen het liefst dat heavy metal een brave en voorspelbare stroming wordt waar de scherpe kantjes van afgehaald zijn zodat al die nette '3 voor12'alto's er ook van kunnen genieten. Het is tijd om een stokje te steken voor dit soort onzin en dat al die lui inclusief de janhagel die dit stukje heeft geschreven die problemen hebben met al die teksten over 'tieten' en 'lekkere wijven' zo gauw mogelijk uit de hardrock te trappen. Dus het is perfect begrijpelijk dat je Guns n Roses overgewaardeerd vindt maar a.u.b. niet voor zijn redenen. Dan kan je net zo goed GnR de beste band op aarde vinden. Maar wat verwacht je ook van een hardrocker die voor de NME schrijft. Dan weet je gewoon dat het foute boel is.

 

 

Heavy metal. Niet een levenstijl!

We kennen allemaal de standaard beelden in die domme metal-documentaires zoals 'Global Metal' of 'A Headbangers Journey'. Vol met dikke volgetatoeerde metalheads met van die lelijke piercings door hun bek en natuurlijk een muur van duivelhoornsaluten. Maar wat me altijd grondig irriteert zijn die nietszeggende uitspraken als "metal is een levenstijl", "we zijn een familie" of "metal is een deel van mijn identiteit". Wat een gigantische onzin! Dit is echt pure meepraterij. 99% van de mensen die dit zeggen luistert over een paar jaar naar andere muziek. Dan zijn ze er namelijk overheen gegroeid (terecht) lopen ze weer keurig gekleed bij en luisteren ze weer netjes naar Simply Red en Maroon 5. Niemand luistert naar metal omdat hij echt een diepe verwantschap voelt met die muziek daarvoor is metal veels te oppervlakkig en IQ-vernietigend. Ze luisteren er naar omdat ze simpelweg ergens bij willen horen. Ze zijn gewoon een stelletje hersenloze schapen die meeloop-drang verwarren met oprechte passie. Niks te levenstijl/subcultuur/identiteit enz. maar gewoon lekker aanpassen aan de regels van de metal-doelgroep. Hoe anders was dit in de rationele jaren 70/80 toen zouden hardrockers nooit het bovenstaande retoriek uitkramen. Niemand gaf een zak om zaken als subcultuur of identiteit. Het ging veel meer puur om de muziek. Rockers waren vroeger gewoon fan van een band of muziekstijl en dat hele harde kern mentaliteit was toen niet zo aanwezig. Natuurlijk was er wel wat kameraadschap in de hardrock maar dat was meer te vergelijken met voetbalfans. Iemand die groot fan is van Feyenoord hoort toch ook niet bij de "Feyenoord subcultuur". Of iemand die heel veel van 'Suske en Wiske' houdt behoort ook niet bij de "Suske en Wiske subcultuur". Zo was het vroeger ook met heavy metal. Hardrockers waren gewoon mainstream gasten die toevallig van ruige rockmuziek houden. De doelgroepen-mentaliteit is er pas later bijgekomen en heeft uit eindelijk voor veel ellende gezorgd. Dus laat je niet in een subcultuur proppen je bent veel meer dan alleen maar je muzieksmaak.

 

 

Geen foute covers!

Als er één ding is wat erger is dan niet covered to worden is gecovered to worden door een slechte band. Het is pijnlijk om te horen hoe een liedje van je favoriete band helemaal wordt verkracht door een stelletje onbenullen die totaal geen gevoel hebben voor de muziek die die groep maakt. Een goed voorbeeld is de verschrikkelijke versie van het Iron Maiden nummer 'Hallowed By Thy Name' door Cradle Of Filfth. Deze tenenkrommende versie werd vroeger altijd in een bar gespeeld waar ik vroeger vaak kwam. Ik kreeg enorm veel zin om de cd-speler uit het raam te gooien als die weer opkwam en de bandleden en degene die het opzette de nek om te draaien. Dan zijn er nog mensen die IM-fan zijn die die remake als een compliment zien. Mensen die dat vinden en niet meteen kotsneigingen kregen zijn geen echte Iron Maiden fan. Periode! Het meest typische voorbeeld zijn de covers van Metallica. Metallica moet echt met zijn poten afblijven van groepen als Diamond Head, Budgie, Thin Lizzy, Lynyrd Skynyrd enz. Het is gewoon niet om aan te horen dat zulke geweldige classic rock songs Metallica's smerige metal behandeling krijgen. Nog erger zijn Slayer's versies van Iron Butterfly "Gadver" of Judas Priest "blaargh" (het witte zakje is nou wel gevuld). Laat ze maar leker punkliedjes coveren daar voelen ze zich immers meer bij thuis. Het is ook zeer erg als sprookjesmetal bands als Hammerfall (Kiss, Accept, Twisted Sister), Iced Earth (AC/DC, Judas Priest, Alice Cooper) of Nightwish (Gary Moore) met hun intelligentie en muzieksmaak beledigende versies aankomen. Alsof fans van dergelijke bands respect zouden krijgen voor dergelijke nerdmetal bands. Ik vind serieus dat dit soort groepen een boete moeten krijgen voor het spelen van al die prachtnummers. Dus metalheads blijf met je poten af van hardrock songs!

 

Technische spel. Absoluut belangrijk!

We kennen de typische smoesjes die vooral punk en alternatieve rock groepen gebruiken om hun rommelige muziek goed te praten. Zo krijgen we naïeve statements als "techniek is niet belangrijk het gaat om emotie" of "ik houd meer van het maken van goede songs dan het spelen van solo's". Want bands die goed kunnen spelen maken per definitie zieloze muziek en al die charmante rommelige bandjes met hun speelse amateurisme zijn echt creatief bezig. HAHAHA!! Ik lach in het gezicht van zo veel onwetendheid! Je hoeft maar naar al die bagger van tegenwoordig te luisteren zoals Hellacopters, White Stripes, Libertines, deathmetal enz. en je kan wel snappen dat goede muzikantschap belangrijk is. Natuurlijk gaat het om de emotie maar die krijg je toch het beste door goed te spelen i.p.v. er met de pet naar te gooien. Iemand die geïntereseerd is om z'n gitaar goed te spelen heeft automatisch ook veel meer echte liefde voor muziek en zal ook meer de behoefte voelen om vernieuwende en creatieve muziek te maken dan mensen die alleen maar geven om hippe kleding of het volgen van de laatste trend. Mensen die dit soort dingen zeggen zijn talentloze losers die niet echt houden van muziek en alleen maar uit zijn om cool gevonden te worden, meisjes te versieren en geld te verdienen met hun slappe hap. Goede muzikantschap is absoluut essentieel! Ik kan daar niet meer op hameren. Als je goed je instrument speelt weet je hoe je goede songs kan schrijven. Dit is de reden waarom punk of grunge bands niet zo pakkend klinken ze missen gewoon de kennis om goede liedjes te schrijven. Bands die technisch onderlegd zijn klinken ook veel ruiger. Punk klinkt helemaal niet hard want punk heeft een chaotisch en slordig agressie die gewoon totaal geen impact heeft. Hardrock groepen daarentegen weten hoe je agressie onder controle kan brengen en kan richten als een laserstraal waardoor de muziek veel energieker overkomt. Kortom, je kan niet makkelijk iets voor niets krijgen. Goede muziek maken kost moeite en het is ook bewonderingswaardig als het goed word gedaan. Zo niks te doe-het-zelf en leer fucking je gitaar spelen

 

Satanische paniek heeft nooit plaats gevonden

Er is niks zo frustrerend als je fan bent van een band dat mensen het verkeerde idee hebben van zo een band. Vaak bessert men dit op iets wat ze hebben gezien op televisie of gelezen in een tijdschrift. Dan moet je als fan zijnde al die onwetendheid aanhoren en uitleggen aan die dwazen waarom het niet waar is. Judas priest is de perfekte voorbeeld van dit. Ik weet niet hoe vaak ik mensen beginnen over die idiote rechtzaak als ik over ze heb. Ik heb echt zin om alles wat die rechtzaak te maken heeft zoals de videobanden of de nieuws artikelen op te zoeken en in de fik te steken. Dit is vaak het eerste wat men hoort over die groep en het zo irritant want ze zijn veel beter dan dat. Het is net als de vleermuis incident met Ozzy Osbourne. Ik heb echt een broertje dood als men begint over dat vleermuis bijt gebeuren. Mensen denken als ze daarover beginnen dat ze veel verstand hebben van heavy metal en dat "iets is waar ze dan wel in geïntreseerd zijn". Terwijl ze het liefst zouden willen dat je ophoudt met praten over die onzin en dat je focused op de goede muziek en teksten. De onderliggende subtekst is "deze bands zijn eng en ze doen aan satanisme en ze maken depressieve muziek die mensen aanspoort om zelfmoord te plegen. Dit is complete onzin want hardrock is hartstikke  optimistische muziek met teksten over meiden, auto's en het uiten van frustratie. Je zou verrast moeten zijn dat ze een rechtzaak beginnen tegen een vrolijke groep als Judas Priest. "Wat tieners die zelfmoord plegen vanwege Judas Priest. HAHAHA wat een vergezocht idee" Dat ze je reactie moeten zijn. Niet "je dat kan je verwachten van Judas Priest want ze zijn zo eng". Nu komen we bij de zogenaamde satanische paniek van de jaren 80. Mensen willen je wijs maken dat de bewindhebbers bezorgd waren dat rockmuziek een slechte invloed had op de jeugd met duistere teksten die tieners in satanisten zullen veranderen. Dit is absoluut incorrect. Compleet verzonnen door onwetende Cracked.Com medewerkers. Meeste mensen geven niks om zo iets triviaals als popmuziek. Ze gaven meer om de koude oorlog of werkloosheid of de toestand in de midden oosten. Zie hoe ze hier de jaren 80 linken aan satanisme ondanks het feit dat groepen helemaal niet zongen over satan en moord en rockfans een hekel hadden aan al dat horror onzin. Het past veel beter bij de huidige tijd. Bands zingen tegenwoordig heel de tijd over satan en monsters en zo. Het is bullshit dat christenen dachten dat hardrock groepen duivelse muziek maakten dat zo gauw mogelijk gestopt moet worden. Het zijn niet gelovigen die je willen doen geloven dat heavy rock boosaardige muziek is het zijn de punkers die dat doen. Punkers doen er alles aan om de goede naam van heavy metal te verpesten en dit is één van die projekten. Maar hoe zit het dan met Tipper Gore en de PMRC? Dat ging allemaal over sexueel expleciete teksten en niet over satanisme en horror. Wat ook wel logisch is want dat is wat hardrock bands over zingen en niet over horror dat compleet afwezig is bij dat soort muziek. Dit is een leuke poging waar we niet in trappen. Weer een mythe dat we neergehaald hebben.

 

zelfspot vermijden

Zelfspot is volgens velen mensen de beste eigenschap die je kan hebben. Op datingsites is het een belangrijke eis voor de toekomstige partner om een gezond dosis zelfspot te hebben. Ook reclames, talkshows, bekende nederlanders e.d. prijzen aan hoe belangrijk het is om zelfspot te hebben en als je niet zo doet dan ben je een grauwe chagrijnige zeurpiet die de gezellige sfeer komt verpesten. Volgens mij is er helemaal niemand die zich afvraagt waarom zelfspot zo goed is. Er is ook helemaal geen goede reden voor. Het is pure kuddemening. Mensen zeggen dit alleen maar omdat anderen het zeggen en zonder enige kritische argwaam nemen ze het over. Je krijgt allemaal van die nerdy sukkels met Arjen Lubach baardjes die hun kamers vol hebben laten hangen met pokemon behang of hun fiets hebben vol geplakt met nijntje stikkers. Maar dit is ook wel logisch want mensen houden wel van mannen die zich als kneuzen gedragen die makkelijk voor lul te zetten zijn en die zich niet gauw verzetten tegen de establishment. Dat vinden meisjes op datingsites immers wel schattig. Die moeten niks hebben van die enge Robert Jensen types. Mannen moeten immers een beetje zijn zoals Peter Griffin een sullig figuur die we met z'n allen kunnen uitlachen en de vrouwen, kinderen en zelfs de huisdieren het beter weten. Dit geeft een compleet vertekend beeld want mannen zijn veel beter in leiderschap en het nemen van harde beslissingen dan vrouwen. Vaak maken vrouwen emotioneel getinte beslissingen die kunnen leiden tot wanbeleid. Dit is waarom men het concept van zelfspot hebben uitgevonden. Om je een beetje onder de duim te houden. Denk je dat mensen honderd jaar geleden om zelfspot gaven. Die waren allemaal heel erg trots op alles wat ze deden en namen het leven serieus. Je hoeft trouwens niet zo ver terug in de tijd te gaan. Dertig jaar geleden hoorden je ook niemand praten over zelfspot. Als je rockmuziek van toen hoort zit er duidelijk een gevoel van vechtlust in. We kunnen de wereld aan en niemand zal ons stoppen. Dat is nu helemaal weg. Nu hebben we alleen maar van die geeky metallosers die precies alles volgens de door de muziek establishment uitgestippelde regels doen (duivelhoorn saluut, zwarte kleding, vikingbaarden enz.). Al die metalheads doen immers ook allemaal aan zelfspot en zijn daarom makkelijk te controleren ze kennen allemaal hun plaats en zullen geen onverwachte acties doen.

Het zijn ook altijd punkers die roepen dat hardrockers aan zelfspot moeten doen. Wat wel vreemd is want punkers doen zelf niet aan zelfspot. Ooit wel een een band als the Clash of iemand als Henry Rollins zichzelf belachelijk zien maken. Absoluut niet. Die groepen worden altijd helemaal ophemeld door de muziekbladen zonder enige wantrouwen. De gevestigde orde zal altijd iedereen die niet de dingen op hun manier doet zeggen dat ze aan zelfspot moeten doen maar zullen het natuurlijk niet zelf doen. Dat is ook het doel van zelfspot om je gevoel van schaamte te geven over je favoriete muziek. Daarom worden er ook allemaal van die groepen ontworpen als de Darkness of Buckcherry om al die foute associaties die je met hardrock hebt te bevestigen. En als je daar boos om word en zegt dat classic rock helemaal niet zo is dan ben je maar een lastpost die het feestje komt bederven en uiteraard word je verteld dat je aan zelfspot moet doen. Kijk daar heb je het probleem. Alles word weer uit de kast gehaald om heavy rock een dom imago te geven. Ik stel voor om compleet het tegenovergestelde te doen. Ik zeg vermijd zelfspot. Het belangrijkste advies dat ik je kan geven is dit en knoop het in je oren: WEES ALTIJD TROTS OP JE MUZIEK!! Vertel iedereen die zegt dat jou muziek slecht, dom of onorigineel is om lekker dood te vallen. Zorg dat je je muziek op een serieuze manier benadert en dat het ook bij de luisteraar zo overkomt. Laat ze je niet ompraten dat je jezelf voor paal moet zetten of bescheiden met zijn of allerlei lolbroek-achtige dingen moet uithalen. Zo gaan we samen zelfspot uit de wereld helpen. In ieder geval die van de rockmuziek.

 

populaire muziek is beter

Het is algemeen bekend onder rockgeeks en muziek professors dat populaire muziek per definitie slecht is. Het is nietszeggende wegwerp muziek dat puur gemaakt is zodat de platen maatschappij lekker munt kan slaan uit al de troep die ze uitbrengen. De mensen die dit kopen zijn hersendode meelopers zonder enige goede smaak die maar kopen wat ze voorgeschoteld krijgen. Underground muziek is daarentegen speciaal. De independent labeltjes brengen muziek uit dat diepzinnig en creatief is en is gemaakt door oprechte muziek liefhebbers die kunstzinnig zijn en niet zijn als al die lompe boeren die mainstream muziek gaaf vinden. Althans als we die naïve hipsters die vice magazine lezen moeten geloven. De elitaire rocksnobs die bepalen wat je goed moet vinden proberen je hun armetierige muziek te verkopen dat terecht is verworpen door de grote publiek zodat jij tegen je betere oordeel onder druk gezet wordt om dit gaaf te worden. De stelling moet je omdraaien. Mainstream muziek is goed underground muziek is slecht. Kijk maar naar de verkoop cijfers van al de grote groepen. Bands als ZZ Top, Led Zeppelin en Journey hebben albums die diamant zijn geworden. Bijna al die bands die bekend in de oren klinken hebben platina of op zn minst gouden platen. De muziekbladen kunnen wel zeggen dat indierock groepen als Dead Kennedys, Belle and Sebastian or Replacements allemaal briljante levens veranderende muziek maken ze komen niet in de buurt van de platen verkoop van bv. Uriah Heep. Wat natuurlijk wel terecht is want die band en vergelijkbare groepen maken veel betere muziek.

Valt het je niet op dat de fans van oppervlakkige muziek stijlen zoals metal, punk, gothic, hiphop en hardcore die het meest trots zijn op hun underground status ook al is de muziek die ze maken volkomen kut. Want bij dat soort muziek draait het niet om muziek maar om subcultuur. Het gaat allemaal om deel uit te maken van de doelgroep en om de juiste kleding stijl te hebben met de lingo die daar bij hoort. Ik heb een complete hekel aan subcultuur. A-muzikalteit begint de muziek in te sluipen. Dit irriteert mij want muziek is voor mij alles. Al de sociale aspecten die daar bijhoren komen op de tweede plaats.In de jaren 80 was dat anders. Subculturen bestonden toen nog niet. Niemand gaf iets om kredietwaardigheid. Als een band bekend werd vonden mensen dat fijn en vonden ze het gaaf dat ze succesvol werden. Mensen kregen niet een hekel aan die band omdat ze "te commercieel" werden. Alleen punkers dachten zo. Maar in de jaren 90 werden kredietwaardigheid en tegen de mainstream zijn de norm wat verklaard waarom de muziek sindsdien zo belabberd is geworden. Dat is ook de reden dat ik hardrock zo gaaf vind.Het is zo glorieus mainstream en niet kredietwaardig. Dit is goed want als je kredietwaardig probeert te zijn dan ga dingen doen volgens andermans regels en typische mainstream rock bands als Nightranger, Iron Maiden en Blue Oyster Cult deden dingen op hun eigen manier totaal niet geïntreseerd in wat de hippe muziekpers van dacht. Dat is waarom ik meer waarde aan hecht wat de gemiddelde luisteraar van iets vind dan de muziek critici. Critici houden niet echt van muziek ze zijn meer geintresserd in sociale status en om de laatste trends te volgen. Ze worden gedwongen door hun collegas om bepaalde bands gaaf te vinden ook al zijn zulke groepen helemaal niet zo goed. Een werkende klasse jongen prikt daar meteen door heen en beslist wel zelf wat die goed vind en het zal hem een zorg zijn wat anderen er van denken. Wat er natuurlijk tot leidt dat je vanzelf naar goede muziek gaat luisteren in plaats van de rotzooi dat de underground er uit kotst. Dit is ook wel logisch want populaire bands oefenen meer en doen meer moeite om kwalitatief goede muziek uit te brengen wat zal resulteren in dat men ziet dat zo een band iets speciaals heeft wat anderen niet hebben en daar door wordt zo'n band populair en de rest niet. Dit is niet moeilijk om te begrijpen dit is ook de reden waarom coca cola veel populairder is dan de eigen merk van een supermarkt het is simpelweg veel lekkerder. Ik denk dat de voorbeeld die dit het best illustreert is 'Hotel California' van de eagles. Dat is één van de vaakst gedraaide liedjes dat er is en typisch mainstream. Het is echter een fantastische nummer met geweldige muzikantschap en diepzinnige tekst. Deathmetal aan de andere kant is complete kutmuziek met grommende zang, belabberde muzikale speeltechniek en stomme teksten over satan, kannibalen die mensen eten en vikingen die iedereen aan stukken hakken en het is de definitie van underground muziek. Dit zegt genoeg.

Dit betekent niet dat de grote massa niet compleet dom kan zijn. Kijk maar naar de corona hysterie die de wereld in zn greep heeft. Het is onbegrijpelijk dat zo een totaal onschuldige virus dat niet erger is dan een verkoudheid als excuus wordt gebruikt om allerlei vrijheids beperkende maatregelen op de bevolking te leggen. Net als die 1,5m afstand regel of nog erger dat mensen gedwongen worden thuis te blijven. Dit is compleet krankzinnig en moreel verkeerd. Maar al die hersenloze zombies geloven het allemaal weer. Jij als nuchtere persoon moet dit maar allemaal over je heen laten komen. Maar het is niet als of de alternatieve gedeelte van de maatschappij hier wat aan doet. Ze zijn eigenlijk veel erger dan de gemiddelde persoon. De normies verzetten zich af en toe tegen die onzin en keren zich tegen de overheid. Kijk maar naar de demonstranten in Michigin die de overheids gebouw hebben over genomen of die gast die een groot feest begon in Cincinatti of die gozer in New Jersey die op de strand bleef staan en voor zorgde dat de strand horeca open ging. Dit zijn de echt helden die zeg verzetten tegen al die tiranie. En wat doen al die artistieke college kids. Die vertellen je dat je braaf moet luisteren naar de staats propaganda dat je thuis moet blijven en niet met je vrienden moet zien in de park. Je hoeft alleen maar naar Pitchfork te gaan en je zal tientallen artikelen zien zoals '10 artiesten waar je naar moet luisteren in quarantaine' of 'hoe maak je je eigen mondkapje'. in plaats van dat ze hun lezers zouden vertellen deze hele corona epidimie compleet verzonnen is en dat ze moeten verzetten tegen de overheid met hun oneerlijke maatregelen. Maar die mensen hebben geen rock n roll in hun bloed. De simpele opvatting dat je gewoon eventjes ergens tegen kan afzetten is een volkomen onbekende gegeven voor de mensen van pitchfork. Maar wat verwacht je ook het zijn dienaren van de nieuwe wereld orde. De normies zijn de goeden de altos zijn de slechterikken

 

Alternatieve mensen zijn kneuzen

Ken je een punker, metalhead, gothic of andere alternatieve types dan moet je zo een persoon onmiddelijk dumpen. Dat kan wel hard klinken maar het zal je een hoop ellende besparen. Het zijn miezerige zielepoten waarmee je niet geassocieerd wil worden. Ik snap ook niet dat je gewone mensen hebt die dat soort lui in bescherming nemen. Zo van 'o wat een interessante mensen ze zijn zo zich zelf'. Wat bedoel je ze zijn zo zich zelf. Ze zien er allemaal precies hetzelfde uit en gedragen en praten op dezelfde manier. Kortom ze zijn hartstikke voorspelbaar. Maar al die brave burgers kennen dat soort freaky figuren helemaal niet en in hun naïviteit denken ze dat ze bijzondere mensen zijn en dat al die norse mannen als ik die nare dingen zeggen over die arme alto's dat zijn maar bekrompen pestjongens die niet open staan voor andersdenkenden. Gelukkig maar dat ik geen brave burger ben en wel weet hoe die lui zijn en ik kan je vertellen dat het hartstikke irritante figuren zijn. Ik ging vroeger ook wel eens om met ze en het zijn klagerige figuren die zeiken om de meest onbeduidende details en ze zaten continu over elkaar te roddellen. Ze zijn ook altijd treurig en depressief en al hun gedachtegangen zijn compleet onlogisch en onsamenhangend. Mainstream mensen zoals gasten die je ziet op de sportschool of op werk zijn veel vriendelijker praten op een veel duidelijker manier en hebben en veel cohorenter en efficienter manier van handelen. Ze hebben ook van die sukkelige interesses zoals pokemon, animea of wicca of andere occulte flauwekul. Dit is natuurlijk om de indruk op te wekken dat rockers verstrooide wereldvreemde stumpers zijn die beschermd moeten worden tegen de boze buitenwereld. Er zit een duidelijke boodschap hier onder die zegt 'en zo waren ze vroeger ook'. De vlotte Mel Gibson types die je vroeger vaak in rock kreeg laten duidelijk de ware beeld zijn. Hardrockers zijn rationele, zelfverzekerde gozers die goed door hebben wanneer men in de maling wordt genomen en waar niet mee te sollen valt.
Het is niet goed genoeg om een beetje rebels te zijn. Ze willen je de indruk geven dat je ook op zo'n bizarre manier er bij moet bijlopen om jezelf te zijn of om je te onderscheiden terwijl het eigenlijk een vrij extreme manier van kleden is. Er is een groot verschil tussen jezelf zijn en jezelf compleet voor lul zetten. Het is duidelijk dat alternatieve mensen tot de laatste catagorie behoren. Je heeft helemaal niet als een kermis attractie bij te lopen om jezelf te zijn. Als jij simpelweg gewoon je eigen ding doet en niet braaf alle regels volgt die de maatschappij je probeert op te leggen dan ben je eigenlijk al een zelfstandig denkend iemand. Je kan er voor de rest best wel normaal bij lopen. En daarom stoor ik me ook zo aan al die gothics en metalheads want ze houden het foute idee op dat je heel erg buitenissig gekleed moet worden om anders te zijn en dat is gewoon complete onzin. Je word weer onder druk gezet om allerlei stompzinnige dingen te doen om je zogenaamd van de massa onderscheiden. Dit is weer zo'n punkidee je kan dingen niet met mate doen alles moet weer heel overdreven. Dan gaan natuurlijk al die gothic/punk types klagen dat men ze niet accepteerd hoe ze zijn. Ja wat verwacht je dan. Als je wilt dat mensen je accepteren dan moet je ook niet bijlopen als een halve zool. Logisch dat mensen je vermijden. Je hebt het zelf uitgelokt. Dat is net zo iets als dat mensen altijd klagen over vooroordelen. Ik denk dat vooroordelen goed zijn. Het laat zien dat je door hebt dat mensen op een vrij voorspelbare manier gedragen en dat je meteen kan zien wat voor vlees je in de kuipen hebt en dat als een bepaald slag mensen je niet bevalt dat je die ook kan vermijden.
Natuurlijk is een groot deel van de bevolking compleet dom. Kijk maar naar al die debielen die rondlopen met een mondkapje. Dit heeft helemaal niks te maken met een dodelijk virus (dat is compleet nep dat mag wel duidelijk zijn) ze doen het alleen maar omdat de overheid ze verteld heeft om dat te doen. Ik word strondziek van al die goedgelovige schapen die deze onzin slikken ook al kan iedereen met een iq hoger dan dat van een eendagsvlieg wel zien dat die corona gebeuren gewoon als excuus wordt gebruikt om de rechten van burgers in te perken en dat onze wereldleiders lekker dictatoriaal de bevolking onder de duim kunnen houden. Maar zijn al die alto's zo anders? Neen! Als al die altos echt zo rebels zouden zijn dan zouden ze zich verzetten tegen dat tuig dat al die idiote regels oplegd. Ze zouden naar de parlements gebouwen gaan en al die fascistische schoften er uit schoppen en zelf bepalen hoe het land gerund moet worden. Maar nee hoor al die alternatieve losers volgen ook gewoon braaf de regels op lopen ook rond met een muilkorf op en wassen netjes hun handen om de uur en houden keurig netjes 1,5 meter afstand. Het idee dat je je kan verzetten tegen de machthebbers is een compleet onbekend concept bij alternatieve mensen. Het zijn npo3 types die braaf de kuddemening van onze leiders herhalen. Deze nep-pandemie is echt een test om te zien of je echt iemand bent die anders denkt dan de rest of dat je een meeloper bent.
Dus als jij gelooft dat deze covid-19 gebeuren echt is dan kan je wel 20 kleuren in je haren hebben of met hoodies rondlopen met schedels met vleermuis vleugeltjes het doet er niet toe je bent simpelweg gewoon gigantisch door de mand gevallen. Jou status als zelfstandig denkend persoon is ingetrokken. Het doet me denken aan youtube filmjes van gothic meisjes die allemaal dezelfde halloween kleding dragen en dezelfde irrationele nonsense verkondigen. Ga je echter naar hun instagram pagina dan zie je allemaal fotos waar ze met mondkapjes rondlopen en 'stay home stay safe' teksten overal hebben staan. O ja natuurlijk ontbreekt de obligate zwarte 'black lives matter' foto niet ook al zijn het een stel ordinaire hooligans die alleen maar bewijzen dat zwarte mensen best wel asociaal kunnen zijn. Maar ja ze hebben het gezegd op het acht uur journaal en die Rob Trip is zo'n vriendelijk ogende man dus het zal wel waar zijn want die zullen nooit liegen. Tjongjonge zeg de goedgelovigheid van deze lui begint me echt op mn zenuwen te werken. Ach er is helemaal niks aan de hand hoor BLM aanhangers lopen hele steden in de fik te steken, de overheid loopt onze vrijheden aan banden te leggen en de grondwet te veranderen om hun tiranieke maatregelen door te voeren, we moeten met zo'n denigerende gezichtluier rondlopen ook al is de kans dat je ziek wordt door een kwartiertje in de supermarkt te lopen enorm klein. Nee hoor dit is gewoon de normale gang van zaken niks verdachts aan. Ze tuimelen er met open ogen in. Het lijken net een stel kleine kinderen waar aan je moet uitleggen dat sinterklaas niet bestaat. Al die figuren als Mark Rutte, Boris Johnson of Joe Biden met z'n frauduleuze verkiezingwinst kunnen wel heel stellig zeggen dat het allemaal heel ernstig het is gewoon acteerwerk waar je doorheen met prikken. Het zijn gewoon een stelletje klootzakken die de slinkse plannetjes van de EU en de VN er proberen door heen te duwen. Ook al zit geen weldenkend mens daar op te wachten.

 

Oude rock bands erg origineel. Geen slap aftreksel

Hoor je niet vaak dat een bepaalde groep heel erg lijkt op een andere band. Dan luister je naar de band in kwestie en lijken ze helemaal niet op de groep waar ze mee vergeleken worden. Integendeel de band klinkt eigenlijk best wel uniek. Er is niks verkeerd met je reactie. Het zijn de muziekcritici die deze goedkope neerbuigende vergelijkingen maken die de goede reputatie van de band willen verpesten die ongelijk hebben. Een goede voorbeeld is de groep Oasis die zogenaamd lijken op de Beatles maar iedereen met zelfstandig denkvermogen kan wel horen dat dat kolder is. Ze hebben duidelijk een herkenbaar geluid van hun eigen die alleen maar oppervlakkige overeenkomsten heeft met de Beatles. Maar je kan nu al die verwaande rock-critici handenwrijvend zien denken laten we deze band afkraken i.p.v. toe te geven dat het een goede band is. Je hoeft niet te zeggen dat ze een hele grensverleggende groep zijn maar ze klinken wel Oasis-achtig en niet Beatles-achtig. Simpel en duidelijk. Nog een voorbeeld van deze verbazende onwetendheid is de vergelijking tussen Aerosmith en Rolling Stones. Ik had een keer een recensie gelezen waar een vrouw elk bandlid van Aerosmith vergeleek met de Rolling Stones bandlid die dezelfde instrument speelde. Ze zei dingen als 'Steven Tyler is Mick Jagger en Joey Kramer is net als Charlie Watts'. Ongelovelijk de complete gezwets dat uit de monden van deze gasten komt. Er is niemand die zegt 'he die groepen lijken helemaal niet zo op mekaar'. Ze komen meer in de buurt van de hardrock bands uit de vroege jaren 70 als Nazareth of Led Zeppelin. En ze lijken zelfs niet echt op die groepen. Ze hebben een eigen geluid die grote invloed heeft gehad veel andere bands. Net zo veel als de Stones.

Led Zeppelin is een andere perfecte voorbeeld van deze fenomeen. Ze worden zo wel gezien als een rip of van andere bands en/of andere bands worden gezien als een rip of van hun. Beide claims zijn niet waar laten we beginnen met het eerste. Er zijn tientallen videos die je wanhopig willen overtuigen dat bepaalde Led Zep liedjes heel erg lijken op obscure nummers van totaal insignificante artiesten. Vaak gebruiken ze van die typische buiten proportionele uitspraken als 'ripten oude bluesmuzikanten af' of 'geen eigen geluid'. Pure poserpraat. Luister maar naar Whole Lotta Love' en dan naar 'You Need Love' van Muddy Waters en ze klinken heel anders. 'You Need Love' heeft een typisch blues boogie ritme terwijl Whole Lotta Love die kenmerkende zware palmmute riff heeft. Totaal niet hetzelfde. De enige overeenkomst zijn de teksten maar die zijn niet belangrijk. Het is de muziek die het bijzonder maakt. Die oude oude bluesmuzikanten zouden willen dat ze een numer als Whole Lotta Love konden maken. Hetzelfde geld voor Stairway To Heaven dat totaal niet lijkt op Taurus of Baby Im Gonna Leave You waarvan de enige overeenkomst met het de Joan Baez song is de titel wat het nog minder vergelijkbaar maakt dan dat WLL is tot YNL. Natuurlijk klinken ze niet als die muziek. Led Zeppelin maakte compleet nieuwe muziek toen ze arriveerden. Niemand klonk zo. En de bands waarvan ze claimen dat ze lijken op hun lijken ook niet op ze. Een goed voorbeeld is Kingdom Come waarvan men vaak zei dat ze LZ-kopies waren maar ze klinken toch anders. De einge overkomst is de Robert Plant-achtige zang maar de band klinkt duidelijk meer jaren 80achtig wat het toch anders maakt dan de analoge geluid van jaren 70 groepen als Led Zeppelin. Ik ben er zeker van als de zanger een stem had als Udo Dirkschneider dan hadden ze die band vergeleken met Accept. Zo simpel is het. Als je sowieso iemand een prachtgroep vergelijkt met een andere band weet je gewoon dat ze bullshitten. Wanneer het komt tot de classic rock groepen van vroeger klonken geen van die bands op andere bands. Ze klinken allemaal heel origineel. Dat is de reden waarom ze topgroepen zijn.

 

Punk propaganda. Niet in trappen!

 
 

Punk propaganda. Niet in trappen!

Ze hebben een tv-serie uitgebracht over de Sex Pistols die heel origineel Pistol heet. Dit soort projekten worden altijd opgezet om jonge naive muziekfans te overtuigen dat ze punkers moeten worden. Helaas voor hun zijn er doorgewinterde rockkenners als ik die daar door heen prikken. Je krijgt weer dezelfde voorgekauwde verhaaltje te horen dat alles zo saai was in de jaren 70 en er in Engeland helemaal niks te doen was voor de jeugd. De Sex Pistols kwamen langs om daar verandering in te brengen en die de verwaande rock establishment hebben weggejaagd. Je krijgt weer een beeld voorgeschoteld waar geen eene hol van klopt. Er liepen zo veel vreselijk goede bands in die tijd rond als Montrose, Bad Company en Emerson Lake & Palmer. Maar die zullen niet aan bod komen in deze serie. Dit is gemaakt om je te ontmoedigen om naar tradionele rock te luisteren en om alternatieve rock te promoten. Ze zullen uiteraard de meest slechste en vervelende groepen er uit pikken die totaal niet typerend waren voor die tijd om dat beeld te bevestigen. Dat zien we ook gebeuren in de trailer van deze serie waar ze het liedje Kisses for Me van de groep Brotherhood Of Man gebruiken als "hoe de muziek in die tijd wel had geklonken". Dat is een totale leugen. Ze doen het net lijken als of alle muziek destijds klonk als Brotherhood of Man. Dat is net zo iets als zeggen dat alle muziek in de jaren 90 klonk als Frans Bauer. Meeste muziek was spijkerhard in de jaren 70 en was recht voor zn raap. Als ze echt een eerlijk beeld zouden schetsen van hoe muziek toen klonk zouden ze nummers gebruiken als 'Kill the King' van Rainbow en 'Cat Scratch Fever' van Ted Nugent of 'Smokin' van Boston. Maar dat past niet. Dat doen ze niet. Dat zou niet in de verhaallijn passen dat de muziek uit de jaren 70 zo suf is en dat punk ons kwam redden van al die narigheid. Maar je hoeft niet met zulke ruige liedjes aan te komen. Gewone popmuziek uit die tijd is overtuigend genoeg. Cold As Ice of Mr Blue Sky of Fantasy van EWF. Dat waren grote hits in 1977 waarmee je een eerlijk beeld schetst van die tijd. Maar dat gaan ze niet doen want dan ziet iedereen die naar die serie kijkt meteen dat die nummers veel beter zijn dan al die punkshit. Al die kids die er in spelen hebben natuurlijk geen flauw idee waar ze bij betrokken raken. "Dit is gewoon een serie zoals all andere en die mensen zullen vast wel gelijk hebben". Typische goedgelovige denken van de jeugd van tegenwoordig. Het is bijna net zo onzinnige als de serie 'vinyl'. Dat gemaakt is om trendy rockmuziek van CBGS te promoten. Terwijl er genoeg goede rockbands rondliepen in New York. Neem bv. Kiss, Foreigner, Blue Oyster Cult, Dio, Mountain. Maar hardrock is niet bestaande muziek bij dit soort lui ook al is dat veel beter dan die punk-onzin. Typisch het soort flauwekul dat mensen die essays schrijven over muziek gaaf vinden. Ik ben blij dat die kutserie gecanceld is. Maar je kan al aan de naam 'vinyl zien dat het foute boel. Dat is weer zo'n trend woord. Normale mensen zouden die serie 'longplayer' (de echte naam voor een LP)noemen maar merendeel van de bevolking kent dat woord niet meer

Dan heb je dit filmpje. Dit is van de red bull video serie waar ze hippe muzikanten uitnodigen om hun uncoole image te upgraden. Ditmaal met de ruige rocker Iggy Pop. De publiek bij dit soort events zijn van de complete sukkels zoals de presentator met zijn pop-professor uiterlijk. Je krijgt de indruk dat die mensen helemaal niks van Iggy Pop begrijpen. Ze vinden meer goed vanwege sociologische redenen dan vanwege zijn muziek. Ze vinden hem gaaf omdat het zo'n wilde gast is die anti-authoritair is maar zelf zijn die mensen van die brave corona gelovigen die nooit verzet zullen plegen naar de machthebbers. Puur hypocriete gedoe. Iggy Pop is eigenlijk een soort dier in een dierentuin die van ver af mag bewonderen maar o wee als je hetzelfde doet. Gewoon braaf je mondkapje dragen en al die flauwekul over dodelijke virussen of het klimaat maar blijven geloven. Nou vind ik Iggy Pop zelf wel een gave gast al krijg ik soms het idee dat hij ook niet helemaal door heeft wat er om hem heen gebeurd en maar alle gekte over hem heen laat komen. Het is net als dat de Sex Pistols een gave band is. Het feit Johnny Rotten een 'Make America Great Again' shirt draagt laat maar zien dat hij na al die tijd nog steeds een echte rebel is. Maar omdat zij goede muziek maken wil niet zeggen dat punk goede muziek is of dat punkbands allemaal net zo rebels zijn als de Sex Pistols. Ik vind dat er behoorlijk wat kudde-gedrag is in de punkscene. Iedereen die niet helemaal gedrogeerd is door de punk collectief kan dat wel zien. Ik vind die beschrijvingen van hoe erg het was in de jaren 70 een beetje verbazend. Ze doen het lijken als of Engeland zo'n vreselijke plek was maar in werkelijkheid was het helemaal niet zo slecht. Je had toen wel problemen maar het was niet als of Groot Britannie en derde wereld land was. Het was toen ook gewoon een welvarende westerse land. Het is tegenwoordig veel erger met al die lockdowns, klimaathysterie, geforceerde raciale harmonie, regenboogmaffia etc. Het is vreemd dat er nu niet een muzikale explosie gebeurd want de sociale omstandigheden zijn een goede voedingsbodem voor rebelse groepen om er tegen af te zetten. Nog nooit in de geschiedenis van de rock n roll is er een moment geweest dat het zo slecht er aan toe ging. Dus het is net zoals Rick Beatto zegt dat het tijd is voor een nieuwe muzikale revolutie weliswaar niet op de manier waarop hij bedoelt. Laat dat maar aan mij over. Je hoort vreemd genoeg die punkers nooit over die dingen praten. Het zijn weer die zelfde voorgekauwde issues als het milieu, woningnood, raciale gelijkheid die er al lang niet meer toe doen. Je moest eens weten hoe vaak ik stickers van lantaarnpalen met teksten als 'klimmaatmars' 'woningen voor mensen niet voor winst' heb moeten aftrekken. Allemaal loze kreten om je aandacht af moet houden van de echte problemen. Wat maar laat zien dat die punkers helemaal niet zo rebels zijn. Ze zijn eigenlijk de gevestigde orde geworden om je tegen af te zetten

 

Hoe lui als Brian Slagel, Monte Conner e.d. goede muziek hebben verpest.

Hoe kan het nou zijn dat hardrock muziek zo bergafwaarts ging gedurende de jaren 80. Het is een vraag dat wakkere rockfans bezig houdt. Wie zijn de verantwoordelijken die eerlijke rockmuziek veranderde in die vreselijke metal bagger van de jaren 90. Hier dames en heren in deze stukje zal ik de schuldigen noemen. Mensen denken dat het de metalgroepen die je in de late jaren 80 kreeg zoals Anthrax of Exodus dat die alle ellende hebben veroorzaakt. Het zijn echter niet simpelweg de bands zelf het zijn ook de mannen die achter de schermen aan de touwtjes trekken. Zonder deze gasten zouden ze geen voet tussen de deur hebben gekregen met hun armetierige muziek. Als starter hebben we John Zazula de man die Metallica in het zadel heeft geholpen. Dat zegt natuurlijk al genoeg. Hij is de Megaforce label begonnen waar al die matige speedmetal bands op zitten. Bands als Anthrax en Overkill en dergelijke.

Een treetje hoger op de metal rangorde hebben we Brian Slagel eigenaar van de Metal Blade label wat ook een kweekvijver is van belabberde muziek. Hij is ook een baardaap net als Rick Rubin die we al eerder behandelt hebben. Ik heb meteen door als ik iemand met zo'n rotte vissenresten baard zie dat het vast niet veel soeps zal zijn. Hij liet zijn baard groeien als een reactie tegen die "vreselijke hairmetal groepen". Je weet al wat voor vlees je in de kuipen hebt. Waarschijnlijk heeft Rick Rubin dat ook om die reden gedaan. Wat ze niet begrijpen is dat rockbands al jaren niet meer met een glam-image rondlopen terwijl met een baard rondlopen al decenia lang de norm is. Het is zo ontzettend voorspelbaar en geeft heavy rock een armoedzaaier uitstraling. Rock n roll hoort een element van glamour te hebben dus al die bebaarde tatoo-aso's moeten met afgezakte legerbroek en al de laan uitgestuurd worden. Hij heeft een reputatie als een hardrock kenner maar dat is totaal niet verdient. Hij zei eind jaren 90 toen je al die powermetal bands kreeg dat de muziek van Hammerfall hem deed denken aan de muziek van de vroege jaren tachtig. Dat is echt absurd. Hoe kan een zogenaamde hardrock expert niet het verschil zien tussen powermetal crap als Hammerfall en Sacred Steel en hoe heavy metal vroeger klonk. Het is duidelijk dat hij niet weet waar die het over heeft. Maar hij houdt ook helemaal niet van jaren 80hardrock. Ik heb het idee dat hij een ordinaire spion is die de opdracht heeft gekregen om heavy rock te verpesten en daar is die volledig in geslaagd. Kijk maar naar de 'metal massacre' verzamelaar albums en daar passeren al die idiote bands de revu waar jij als rockfanaat genoeg van hebt. Bands als Slayer, Fates Warning, Flotsam and Jetsam, Cannibal Corpse en je kan de rest van de lijst wel aanvullen.

Nog een belangrijke kopstuk in deze hele gebeuren is Mike Varney. Hij is de eigenaar van de Schrapnell label en heeft de 'US metal' verzamelaars uitgebracht. Daar hebben we de eerste probleem al er zit het woordje metal in de titel. Hij had de plaat ook 'Us rock invasion' kunnen noemen. Het zien tenslotte bands die rock maken die op die verzamelaar staan. De term metal slaat de plank volledig mis. Maar zelfs in de gouden hardrock tijdperk probeerde sommige mensen die klotewoord op dit soort muziek te plakken. Mike Varney zal er voor zorgen dat die nare associaties gemaakt worden. Hij was de promoter van die shred-gitaristen die fatsoenlijke gitaarspel helemaal naar de knoppen hebben geholpen. Later bracht hij ook muziek uit van die nep symphonische rock groepen als Megallan en Spocks Beard. Maar deze hele verhaal is niet compleet zonder de Roadrunner label. Als er een label is die slechte invloed heeft uitgeoefend op heavy metal zijn het deze lui. "Ja maar die albums die ze in het begin hebben uitgebracht zijn toch best we goed zoals die van de Rods of Twisted Sister. Daar is toch niets mis mee". Ja natuurlijk! Maar toen had je alleen maar goede muziek. Je kon een willekeurig band van de straat plukken en er van uit gaan dat ze toch wel fatsoenlijke muziek maakten.

Het is hoe de label zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld heeft en de slechte invloed dat ze hebben gehad op de heavy rock dat laat zien wat een flutlabel het is. Geleidelijk aan ging de hardrock er uit en kwam de metal er voor in de plaats. De dieptepunt waren brulapen metalbands als Biohazard, Life of Agony en Sepultura enz. Groepen waar de echte heavy rock fan gillend van weg loopt. Ook hier zit er weer zo een figuur achter namelijk Monte Conner. De rillingen moeten over je rug lopen bij het horen van die naam want hij heeft al die NU-metal bands via roadrunner op ons afgestuurd. Hij is ook een punker met die nerdbrilletje van hem. Waarschijnlijk was die in zijn jeugd groot fan van Black Flag en Bad Brains. Niet bepaald een hardrocker. De muziek die ze uitbrengen op Roadrunner is ook gericht op Aardschok lezers. Of met andere woorden van die saaie metal muziek voor slome metalheads waar de bierbuik van onder hun door goedkope Aldi bier besmeurde Napalm Death t-shirts uitsteekt. De soort types die vinden dat suffe doommetal bands als Candlemass en Solitude Aeturnus zo geweldig vinden. Die lui van Aardschok zijn natuurlijk nauw betrokken bij Roadrunner. Tenslotte vormen Roadrunner, Aardschok en Dynamo een kartel die een ijzeren grip heeft op wat er in de heavy metal wereld gebeurt. Het is dringend tijd om dat te doorbreken.

 

De vreselijke terreur van autotune

Er heerst tegenwoordig een plaag in de wereld en die heet autotune. Waar je ook komt of je nou op je werk bent, in de cafe of van uit autos die langs rijden je kan niet ontkomen aan dat afgrijselijke geluid. Als je thuis komt van werk waar je heel de dag blootgesteld wordt aan die bagger waar je denkt dat je eindelijk kan ontsnappen aan die autotune geweld moet je het weer horen via de buren waar het op hoge volume door de straat schalt. Ik woon in een negerbuurt en daar wordt de muziek zo hard gedraait dat je muren er van gaan schudden. Ik heb ook flink wat woordewisselingen gehad met mijn medebewoners. Een ruisapparaatje is tegenwoordig geen overbodige aankoop. Vooral als je zo'n slettebak zangeres met vocal fry stem hoort dan ga je een nare tijd tegemoet. Ik voel me net als Alex Delarge in Clockwork Orange als die beethoven hoort en dan uit wanhoop door de ruit springt . Zo'n neiging krijg ik als ik autotune hoor. Waar komt dat helse geluid vandaan. De officieele versie verteld ons dat het afkomstig is van de olieindustrie waar men via seismische golven nieuwe olievelden proberen op te sporen. Dat hebben ze op muziek opname apparatuur toegepast en voila autotune is geboren.

Ik vind dat maar een lulverhaal. Autotune is uitgevonden door de CIA om burgers te treiteren. Het past in het rijtje van andere projekten waar ze ons mee lastig vallen zoals de covid-hoax, klimaat bangmakerij, rokertje pesten enz. Ze hebben testen gedaan in guantanemo bay en andere schimmige plekken en gemerkt dat je gevangenen helemaal gek kan maken met bepaalde muziek of geluiden zodat ze hetgene opbiechten dat jij wil horen. Een soort van muzikale waterboarden. Ze hebben op een gegeven moment het idee gekregen dat al die miezerige losers waar onze machthebbers op neer kijken ook zo'n nare ervaring moeten hebben. Jij als onschuldige persoon wordt blootgesteld aan dergelijke MK ultra achtige praktijken. Het is uitgevonden met kwaadaardige intenties. Dus als jij naar je werk gaat om de kost te verdienen loop je gevaar dat je blootgesteld wordt aan zo een misbaksel dat je via de radio hoort en dat jou broodwinning in het gevaar komt. Bij sollicitaties moet ik de vraag stellen of ze autotune muziek draaien. Zo erg is het geworden. Dat was vroeger niet zo. Ik ben ook helemaal niet iemand die vind dat je op werk gave muziek moet horen. Ik heb hele lage standaarden op werk als het komt tot muziek die ze aan hebben staan. Ik heb geen probleem met slechte muziek. Ik heb een probleem met muziek die flink op je zenuwen werkt. We kunnen op Ariane Grande, Sam Smith, Miley Cyrus, en een hele zooi rapartiesten rekenen om ons op onze wenken te bedienen.
De popmuziek dat je op de radio hoort heeft reeds allang de vreselijke muziek die ik op deze website beschrijf overtroffen op het gebied van slechtheid. Ik was in een cafe waar ze wel eens metal draaien en helaas was dit ook weer zo'n avond. Dat is een onaangename ervaring. Maar het viel op dat ik die muziek wel kan aanhoren als het aan staat. Ik kreeg niet de behoefte om de kroeg uit te vluchten. In een café waar ze autotune muziek op hebben staan ben ik na één nummer al weer weg. Dus helaas metalheads maar radio 538 heeft metal verslagen qua afschrikmiddel. Dus al dat gebrul en gegil en shredgitaren en dubbelbass geram is allemaal voor niets geweest. Dat kan niet opboksen tegen al dat autotune geweld. De vraag is wat maakt autotune zo vreselijk irritant. De standaard antwoord is dat het nep is. En ten dele klopt dat wel. Autotune wordt vaak gebruikt om mensen die niet kunnen zingen "beter" te laten klinken. Het is natuurlijk hartstikke artificieel. Toch kan dat op zich niet de reden zijn dat het zo vervelend klinkt. Synthesizers klinken ook artificieel en lijken ook niet op echte instrumenten. Toch vind ik muziek met keyboards hartstikke gaaf. Het is nou juist die gladde en futuristische geluiden die synthesizers zo gaaf maken.
Men komt ook altijd met excuses aanzetten zoals dat je niet open staat voor nieuwe muziek. Maar die vlieger gaat niet op want als men housemuziek heeft aanstaan waar geen vocalen in zitten heb ik daar geen problemen mee. Het ligt duidelijk aan de zang. Zo vernieuwend is autotune niet. Die effect wordt al een kwart eeuw gebruikt. Het was vernieuwend toen Cher dat geluid gebruikte in 'Believe' maar nu zijn alle liedjes gedrenkt in autotune. Het is compleet uitgekauwd. Het is tegenwoordig eerder vernieuwend als je geen autotune gebruikt. Mensen zullen zeggen dat er altijd bepaalde geluiden of effecten zijn geweest die populair zijn maar die zijn nooit zo dominant geweest als autotune. Neem als voorbeeld de talkbox die in songs zijn gebruikt zoals 'Living on a Prayer' van Bon Jovi of 'Show me the Way' van Peter Frampton waarmee je kan zingen door je gitaar. Er zijn meerdere artiesten die zo een voicebox hebben gebruikt maar dat zijn de enigste twee liedjes die een grote hit zijn geworden. Toch werd dat gezien als een modieus gadget net als de vocoder. Die hoor ik niet in zo veel hits. Mr Blue Sky van ELO of California love van Dr Dre zijn een paar van de weinige voorbeelden. Die songs hebben ook stemvervorming maar die werken niet zo op de zenuwen als autotune.
Autotune klinkt irritant om de reden dat meeste irritante geluiden vervelend klinken. De geluid van je wekker, een druppende kraan, een kettingzaag die naast de raam bomen door midden zaagt of een ambulance met sirene die langs rijdt. Dat zijn storende geluiden die mensen als onprettig ervaren. Het grote verschil is dat die dingen niet op je werk of in een winkelcentrum worden gedraaid via de radio in tegenstelling tot muziek met autotune die in feite veel irritanter is dan al die geluiden. Maar het geniepige is omdat het gedraaid wordt onder het mom van popmuziek lijkt het geaccepteerd te worden ook al klinkt het veel storender. Het is als of de mensen van de Verenigde Naties hebben onderzocht waarom die geluiden zo irritant zijn en al die irritante eigenschappen hebben geisoleerd en vermenigvuldigd en daar een duivelse brouwsel hebben gecreerd waar wij mee opgescheept zitten.
Het is al helemaal erg als autotune wordt gebruikt in hiphop. Hiphop is immers een stijl waar muzikaliteit ondergeschikt is aan dingen als subcultuur en hippe kleding. Dus die vinden het wel prima om autotune te gebruiken niet bewust van het gevaar dat loert in het gebruik van die effect. Daar speelt een zender als funx handig op in die de muziek van radio 538 doet verbleken qua storings factor. Het valt me zoalzo op dat negers gevoelig zijn voor trends en de eerste de beste schijtmuziek accepteren die ze voorgeschoteld krijgen. Dat is allemaal ingecalculeerd door onze machthebbers. Die weten wel dat die lui gratis en voor niets ons gaan trakteren op al die ellendige bagger. Je kan als je op je dooie akkertje buiten loopt wel verwachten dat er een klojo voorbij rijdt in een SUV waar dergelijk kabaal keihard uit zijn wagen dreunt. Jij krijgt als voorbijganger de behoefte om een baksteen door z'n ruit te gooien. Ik heb genoeg van die autotune terreur en ik denk niet dat ik de enige ben. Het is tijd om dat vervelende effect te verbannen zodat we weer naar werk of de supermarkt kunnen gaan zonder lastig gevallen te worden door dat nachtmerrie geluid.

 

de schadelijke invloed van subculturen

"Live for the music. Give it everything that you got." Dat is van het nummer. 'Live for the music' van Bad Company. Wat min of meer m'n lijflied is geworden. Want net als de jongens van Bad Company luister en maak ik muziek omdat dat echt een passie is. Dat is ook logisch want je kan verwachten dat een muzikant hoofdzakelijk geintreseerd is in hetgene wat die doet. Net als dat een timmerman het interessant vindt welk formaat schroef die nodig heeft of hoe breed de plank moet zijn voor een kast die die gaat maken hoort een muzikant geintreseerd te zijn in wat voor akkoorden hij speelt of melodieen die je maakt of de effectpedalen die je gebruikt. Dit is iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn. Maar het lijkt wel of huidige generaties muzikanten daar vreselijke veel moeite mee hebben met zo iets makkelijks als gewoon goede muziek maken. Paul Rogers en de andere jongens van Bad Company moeten niets hebben van subculturen. Ik denk dat ze niet eens weten wat een subcultuur is. Daar intereseerde men zich vroeger helemaal niet voor. Rockmuziek was veel vrijblijvender en de bands speelden meer voor de lol en waren niet zo geintresseerd in de sociale aspecten. Men heeft de subculturen concept bedacht om de vrijblijvendheid in de popmuziek weg te halen en er voor te zorgen dat bands netjes in krappe kaders in te delen zijn zo dat ze niet per ongeluk vreemde zijsprongen maken.

Je ziet bij de meest onbenullige interesses dat er een subcultuur omheen onstaat. Een goed voorbeeld is steampunk. Je zou denken dat het gewoon een leuke hobby is om moderne technologie in een 19de eeuwse jasje te stoppen. Dat is op zich wel een intresant idee. Kun je veel leuke dingen mee doen. Niets daar van. Je wordt meteen ingelijfd in de steampunk legioen. Je moet ook met allerlei leipe kledingstukken rondlopen zoals hoge hoeden, stofbrillen, hoepelrokken, captain jack sparrow costumes enz. De soort maloten waar je niks mee te maken wil hebben. Je moet ook nog naar allemaal comic con achtige conventies gaan waar ze aan cosplay doen of lodewijk de 14de kostuums verkopen. Het feit dat er het woordje punk in staat zegt genoeg ook al heeft het helemaal niets met punk te maken. Dat is ook iets wat heel typerend is voor deze tijd dat je alles heel overdreven moet doen. Gewoon van je muziek genieten een tshirt kopen en met je spandoek naar je favoriete band kan niet. Alleen sufferds doen dat. Als je echt fan ben van een band dan moet je de bandlogo tatooeren op je been. Je moet de Nigeriaanse druk met gifgroene vinyl thuis hebben en de tourshirt uit 1983 die je in een thriftstore heb gekocht dragen. Dit is niet hoe echte muziekfans gedragen. Je kunt meteen zien dat iemand die dit doet een complete nepperd is. Maar uit hun door meeloop drang vervormde visie lijkt het als of dat de manier is waarop een rockfan houdt van muziek. Een nuchtere iemand die niet onder deze bizarre hypnose zit waar de meerendeel van de rockvee last van heeft is het als of men compleet de draad kwijt zijn.

Mensen zien tegenwoordig muziek als iets sociaals niet als iets wat een hobby is waar ze graag mee bezig zijn. Het gaaf vinden van een bepaalde band is net zo iets als het steunen van je favoriete voetbal team. Maar muziek is geen voetbal. Voetbal vind je gaaf uit een gevoel van samenhorigheid. Omdat je trots ben op de omgeving waar je vandaan komt. Je favoriete voetbalteam vind je goed omdat die uit de stad komt waar je vandaan komt. Kom je uit rotterdam dan is feyenoord je favoriete team. Kom je uit amsterdam dan is ajax je favoriete team. Helaas benaderen mensen muziek met dezelfde soort identitaire redenen. Het grote verschil is dat voetbal een sport is en niet en niet een uiting van creativiteit is. Bij kunstzinnige dingen gaat het niet om wie de meeste goals kan scoren of wie kampioen wordt het draait allemaal om of je muziek goed klinkt of dat je schilderij er mooi uit ziet. Bij de huidige rockfans speelt wat de omgeving vindt van muziek een belangrijke rol. Mensen kunnen fan zijn van de meest verschrikkelijke bands gewoon simpelweg omdat hun vrienden of de tijdschriften zeggen dat het goed is. In de tijd dat Cradle of Filfth popular was liep jan en alleman rond met die ranzige t-shirts van ze. Niemand die bij zich zelf denkt 'waarom houden we van zulke baggermuziek'. Dingen als leeftijd,geslacht, regio, sociale status etc is van groot belang. Tot een zekere hoogte is dat ook zo. Als ik niet in west europa was opgegroeid maar in india dan had ik waarschijnlijk naar hele andere muziek geluisterd. Dan had van die slangebezweerder fluitmuziek gaaf gevonden en niet naar rock geluisterd. Had ik in afrika gewoond had ik tamtam trommel muziek gaaf gevonden niet hardrock. Het verschil tussen mij en anderen is dat dit van ondergeschikte belang is. Het zou me geen reet kunnen schelen wat de mensen om me heen gaaf vinden of waar ze een hekel aan hebben. Het zal geen invloed hebben op hoe ik naar muziek luister. Voor meeste mensen is dit de voornaamste reden dat ze zich met muziek bezig houden en dat stoort me.

Mensen begrijpen niet wat een subcultuur is. Mensen denken dat een subcultuur een groep mensen is die een bepaalde interesse delen. Dat is helemaal niet wat een subcultuur is. Ik zie dat die term liberaal wordt gebruikt voor mensen die een gezamelijke interesse hebben in de meest triviale dingen. Zo heb ik mensen horen praten over een'wielrenners subcultuur' of een 'wijndrinkers subcultuur'. Het lijkt als of mensen niet weten wat woorden betekenen. Een subcultuur is niet mensen die dezelfde interesse hebben of die fanatieke fan zijn. Het zijn mensen die zich anders kleden en uit zien en gedragen dan de gemiddelde persoon. Ze zijn niet deel van de normale cultuur. Metalheads, punkers, gothics, new age mensen die in een commune wonen zijn echte subculturen omdat ze anders uit zien en gedragen dan de gewone maatschappij. Dat zijn subculturen. Iemand kan fanatiek fan zijn van iets neem als voorbeeld sjors & sjimmie. Ze kunnen alle afleveringen hebben met speciale japanse of turkse edities of action figures van de kararkters. Je behoort niet bij een 'sjors en sjimmie' subcultuur. Je maakt gewoon deel uit van de mainstream cultuur omdat je totaal niet anders ben dan de rest. Je hebt gewoon een interesse voor iets en daar is helemaal niets raar aan. Het woordje 'nerd' is ook iets dat gewoon willekeurig geplakt wordt op van alles en nog wat. Mensen denken dat een nerd iemand is die heel erg geintreseerd is in of veel weet van een bepaalde onderwerp. FOUT!! Een nerd is een sukkelig figuur die mischien veel weet van iets maar dat op een onhandige en verwarrende manier overbrengt dat bij gewone mensen afstotend werkt. Ze hebben een obsessieve benadering tot hun interesses en ze overspoelen je met nutteloze details waar je niet om gevraagd hebt. Als je ergens gewoon in geintreseerd bent dan ben je geen nerd. Dat is hartstikke normaal. Ik word er tureluurs van dat mensen anderen of zichzelf als zodanig omschrijven. Rick Beatto omschreef zichzelf ook als een nerd maar dat is hij helemaal niet hij is een kenner. Een term die men vroeger gebruikten als men veel verstand had van dingen. Valt het je niet op dat de woord 'kenner' veel positiever klinkt. Maar ze gebruiken liever de woord nerd om het idee te geven dat je ook zo'n verstrooide sukkel bent. Ze willen vooral niet dat je overkomt als een kenner die verstand heeft van zaken. Waar je op kunt vertrouwen om de klus te klaren. Ze willen geen David Attenborough of Leonard Bernstein die dingen op een degelijke en wijze manier uitleggen. Ze willen vooral van die hyperactieve V-sauce en pbs types zoals Matt O'Dowd met hun clowneske manier van uitleg die vooral op je zenuwen werkt.