Powermetal

Ben jij ook iemand die doodziek wordt als die powermetal crapbands omschreven worden als "echte" heavy metal. Heb je ook wel eens gedacht dat bands als Majesty, Kamelot, Nevermore of 3 Inches Of blood in de verste verte niet op hardrockbands uit de jaren 70/80 lijken. Nou gefeliciteerd dan heb je namelijk HELEMAAL GELIJK!!! Want al die powermetal groepen hebben niets maar dan ook niets met echte heavy metal te maken. Bands als Blind Guardian, Hammerfall, Sonata Arctica, Jag Panzer, Avantasia of Lost Horizon lijken totaal niet op de echte heavy rock zoals die in de jaren 80 gemaakt werd. Ouderwetse heavy metal? Laat me niet lachen. Powermetal is pure 21ste eeuwse muziek en is net zo modern als NU-metal, emocore, trance en van die trendy mietjes bands als White Stripes, Franz Ferdinand en Jet. Sterker nog powermetal is de totale antithese van hardrockmuziek van vroeger. Het is opgeblazen, oppervlakkige, leeghoofdige, gezichtsloze en totaal van elke emotie, passie, humor, originaliteit en authenticiteit gespeende muziek. Kortom, het is complete kitsch! Zo is heavy metal nooit bedoeld!! Hardrock is van oudsher ruige simpele recht voor z'n raap muziek waar geen plaats is voor bombastische tierelantijn, gekunstelde virtuositeit, onnodige tempowisselingen en flauwe sprookjes teksten. Powermetal is ook totaal geen ruige muziek. Ze mogen dan wel allemaal van die zware samengeperste gitaarmuren hebben en van die irritante dubbelbass gedreun maar ze missen gewoon de ruige rock n roll gevoel dat echt HM-bands als Raven, Deep Purple, Y&T, Saxon of Sammy Hagar hadden ook al hebben dat soort bands een geluid dat klinkt alsof het van karton gemaakt is en lopen ze niet bij als ridders of vikingen en al dat soort oubollige dingen. 

Het is niet alleen een muzikale probleem maar ook een sociale. Powermetal is nl. de ultieme nerdmuziek. Wat natuurlijk allemaal van die sukkels aantrekt die World Of Warcraft spelen, naar fantasyfairs gaan en als vikingen verkleed gaan. De longsleevjes, hamertjes van thor alchemy sieraden en zwart-witte legerbroeken kan je er zelf wel bij bedenken. Precies de soort types die vroeger nooit naar hardrock zouden luisteren. Dit heeft de nare gevolg dat de heavy metal een ongewenste nerd-image heeft gekregen dit tot de vreugde van veel alto/hipsters die graag de indruk willen geven dat hardrockers sukkelige onnozele kneuzen zijn. Volkomen onzin natuurlijk want hardrockers waren vroeger van die coole en vlugge gasten net zoals Joe Lyn Turner of Biff Byford die allemaal lekkere chicks kregen. Powermetal is natuurlijk ook totaal a-sexuele muziek wat haaks staat op de machojock gevoel die heavy rock vroeger had. Maar powermetal is ook uitgevonden door punkers om heavy metal een nerdy imago te geven. Ik begin om eerlijk te zijn een beetje genoeg van deze muziek te krijgen en al die vervelende grandioos klinkende bands als Iced Earth, Trivium of Gamma Ray. Sterker nog ik ben tot de ultieme conclusie gekomen dat powermetal TOTAAL VERNIETIGD MOET WORDEN!! Elk hakbijltje, elk zwaardje, elk ridderkostuum, elk ringbaardje, al die gillende idioten en al die stomme r.p.g. spelende klotefans moeten in naam van iedereen die oprecht van hardrock houdt volledig geannihaleert worden! Opruimen die powermetal-hap. Dus ik raad iedereen aan die denkt dat powermetal echte heavy metal is toch echt eens te luisteren naar groepen als Accept, Diamond Head, AC/DC, Foreigner, Rush, 220 Volt, Motörhead, Ratt, Tokyo Blade, Dust, Molly Hatchet enz. te luisteren. Dan zal je ook wel tot de conclusie komen dat bands als Dream Theater, Iron Saviour, Virgin Steel, Heidevolk of Tad Morose niks met echte heavy rock te maken hebben. Maar ja, mensen die van powermetal houden kennen dat soort authentieke bands helemaal niet.

 

Thrashmetal

Het is moeilijk voor te stellen maar ooit was heavy metal geweldige muziek. De muziek klonk ruig, zat vol passie, waren goede muzikanten, schreven goede teksten en het swingde de pan uit. Die goeie oude hardrock gevoel werd compleet verpest door de opkomst van thrash. Groepen als Metallica, Slayer, Testament, Destruction, Exodus enz. hebben heavy metal totaal verandert van een enthousiaste, energieke, intelligente en positieve muziekstijl in de domme, duistere, morbide en levenloze herrie dat het tegenwoordig is. Al dat speed/thrash/power/death/prog/NU/black/doom/hardcore/emo/grind-metal komt allemaal voort uit de trashmetal. Speed/thrashmetal is ook de beginpunt van de metal daarvoor had je alleen maar hardrock. Trashfans zijn allemaal complete losers. Waren de oude heavy rockers van die coole en vlugge no-nonsense gasten door de thrashmetal kreeg je ineens van die slome en lompe figuren. Je kunt ze een beetje vergelijken met Nelson Muntz van de Simpsons serie, een beetje traag, niet al te snugger en totaal niet grappig. Ook de teksten van speedmetal groepen zijn echt oliedom. Kijk maar naar de teksten van groepen als Exciter, Nuclear Assault, Dark Angel of Destruction en je ligt echt helemaal dubbel van hoe slecht ze geschreven zijn. Echt allemaal van die onzinnige sinterklaas rijmpjes. Vaak over satan, geweld, horror en van die voorspelbare "politieke " teksten. Niet bepaal een Ronnie James Dio, Ian Gillan, Biff Byford  of Ian Anderson. Dat zijn mensen die teksten schrijven over serieuze dingen en goed geschreven zijn. Ook de sex, drugs en rock n roll onderwerpen ontbreken volledig bij trashbands. Je hoort bij bands als Metallica, Anthrax of Exodus nooit een keer een nummer gaan over een lekkere wijf of chicks. Het zijn ook allemaal a-sexuele nerd-bands.

Vroeger in de jaren 80 als je met een Slayer of een Metallica shirt rondliep en je werd gezien door een echte HM-fan dan kreeg je een klap voor je kop en werd je verteld dat je naar bands als Accept, Triumph of Quiet Riot moest luisteren. Maar tegenwoordig zijn metalfans allemaal van die brave en apatische figuren die alles braaf accepteren wat de metal-establishment hun voorschotelt. Trashmetal fans zijn ook geen hardrockers maar gewoon een stelletje klotepunkers die eigenlijk helemaal niet van heavy metal houden. Het enigste wat erger is dan een punker is een metalpunker. Kijk maar naar bandfoto's van speedmetal bands van vroeger en je ziet ze altijd met T-shirts rondlopen van punkbands zoals Misfits, Dead Kennedys, Ramones en dat soort kutgroepen. Je ziet nooit dat ze met shirts van Judas Priest, AC/DC, Raven en Ozzy Osbourne rondlopen. Wat duidelijk laat zien waar hun voorkeur ligt. Het is vrij duidelijk dat als je echt wilt weten waar het in de hardrock om draaide dat je zo gauw mogelijk speedmetal en al die vreselijke muziek die er uit voort gekomen is moet negeren en gewoon verder moet gaan met het maken van de muziek die populair was voordat al die trash ellende begon. Dus geen drilboorgitaren, schreeuwerige eentonige zang of dubbelbass gedreun maar lekkere bluesy heavy rock met melodie en lekkere stampritmes waar je lekker op kunt headbangen.

Dus niet vergeten: THRASH IS TRASH!

 

Hardcore

Hardcore is zonder twijfel de domste muziek die er is. Echt van die onderontwikkelde herrie die klinkt als een stel op hol geslagen oerang oetans die maar in de wilde weg op hun instrumenten zitten te rammen. Het is niet te geloven dat sommige "respectabele" muziekbladen zoals o.a. Oor of Aardschok dit soort mongolen muziek serieus nemen en dingen gaan roepen als "de woede van de achterbuurten" of "de authentieke geluid van de straat". Wat een onzin! Het is pure aso-muziek die gemaakt wordt door volgetatoëerde bajesklanten die het liefst geld van eerbiedige burgers uit hun zakken willen kloppen. Er zitten geen goede bedoelingen achter dit soort muziek geen intelligente observaties van het zn. moeilijke leven in de sloppenwijken. Het is pure haatdragende, geweldadige en hersenloze lawaai gemaakt door allemaal van die domme patserbandjes als Madball, Blood For Blood en Cromags. Dat verdient geen respect maar enkel om compleet afgekraakt te worden. Dan zijn er nog mensen die zeggen dat hardcore groepen goede teksten hebben omdat ze zingen over "maatschappij-kritische" onderwerpen en zijn er zelfs mensen die beweren dat dit soort teksten beter zijn dan die van hardrock groepen. Laat me niet lachen! Iedereen met een beetje herseninhoud weet gewoon dat die hardcore bands simpele domme teksten schrijven die klinken alsof ze door een stel kleuters geschreven zijn. Je gaat toch niet beweren dat die sinterklaas-rijmpjes van groepen als Biohazard, Hatebreed of Sick Of It All beter zijn dan die geweldige en intelligente teksten van bands als Dio, Journey, Lynyrd Skynyrd of Aerosmith. Dat soort bands schrijven ook over maatschappelijke onderwerpen alleen is het bij dat soort groepen wat subtieler. Maar de gemiddelde hardcore fan begrijpt dat weer niet daar moet alles compleet voorgekauwt worden.

Wat me ook zo enorm stoort is die hele hypocriete straight-edge gebeuren. Dat moet zogenaamd een positieve boodschap hebben maar iedereen die het niet eens is met die "boodschap" wordt meteen door al die straight edge aanhangers compleet gehaat. Zo onder het motto van denk positief of wij slaan je in elkaar. Ik zie om eerlijk te zijn niet wat er zo negatief is aan bier drinken, blowen, vlees eten of sex hebben. Dat zijn nou juist de dingen die het leven leuk maken. Ik denk eerder dat de gebrek aan dat soort dingen negatief is. Maar die punkers hebben ook altijd volstrekt kromme opvatingen over wat goed is. Wat dat betreft zijn hardrockers veel rationeler. Helaas begon vanaf de jaren 90 hardcore muziek steeds meer de heavy metal te beïnvloeden waardoor we ineens van die lompe kaalkoppige figuren met wijde broeken en lelijke aso-tatoeages kregen die met een brulstem van die domme macho teksten staan te zingen over terringherrie die totaal ontdaan is van melodie, intelligentie en techniek. De NU-metal is een nare resultaat van die hardcore/metal fusie. Het word serieus tijd om al die hardcore bullshit uit de hardrock muziek te trappen. Laten we er voor zorgen dat die patserige ghetto mentaliteit verbannen wordt uit de heavy metal. Maar ik mag wel oppassen voor je het weet staat er zo'n homeboy bij je aan de deur om je neer te knallen. 

 

Deathmetal

Het is echt onbegrijpelijk dat er mensen zijn die deathmetal als serieuze muziek beschouwen. Deze muziek is echt de toppunt van slechte smaak. Zieloze, achterlijke en saaie kabaal voor nerds die willen doen alsof ze stoer zijn. Kortom, gewoon een bak herrie. Deathmetal groepen kunnen totaal niet spelen. Eigenlijk lopen ze maar dom te raggen op hun instrumenten zonder dat er ook maar een beetje struktuur in zit. Geweldige gitaarspel alla Michael Schenker of Ted Nugent hoef je daar niet te verwachten. Je hoort alleen maar van die vervelende dodenmars-riffs. Het is compleet geen stoere of ruige muziek. Dat soort groepen kunnen wel denken dat ze stoer overkomen door een beetje dom te brullen over allerlei hersenloze onderwerpen zoals satan, wegrottende lijken of seriemoordenaars die mensen in de pan hakken, elke echte rocker weet dat het totale mietjes groepen zijn die bestaan uit allemaal van die in het zwart geklede metalnerds met van die suffe longsleevjes, legerbroeken en hamertjes van thor. Deathmetal heeft een zeer artificiële ruigheid want er zit helemaal geen echte agressie of energie in die muziek. Die oude heavy metal groepen mogen dan wel niet extreem klinken maar er zit wel een soort van rock n roll energie in die het enorm opwindend maakt. Ga maar naar een consert van Saxon, Led Zeppelin, Riot of Mahogany Rush en je ziet dat iedereen totaal uit z'n plaat gaat. Ga je echter naar een deathmetal consert dan zie je dat iedereen stijf vastgeworteld staat op hun plek met af en toe een beleefd applaus tussen door.

Ik moet ook altijd lachen als zo'n dwaas je probeert wijs te maken dat deathmetal fans enorm zichzelf zijn en dat al die gewone mensen die naar top-40 muziek luisteren allemaal van die meelopers zijn. In werkelijkheid zijn deathmetal fans zelf enorme meelopers en zijn die top 40 fans slim en verstandig genoeg om te begrijpen dat deathmetal compleet waardeloze muziek is. Hoe oppervlakkig artiesten als Lady Gaga, Katy Perry of Britney Spears ook zijn het is nog altijd briljante muziek ten opzichte van al die debiele groepen als Cannibal Corpse, Cryptopsy of Morbid Angel. Het zijn echt niet alleen mensen die van popmuziek of Frans Bauer houden die deathmetal kut vinden ook hardrockers haten dit soort muziek. Wat ik ook zo super-irritant vind is dat deathmetal fans alles commercieel vinden. Als je tegen een deathmetalhead zegt dat je fan bent van Judas Priest, Def Leppard of Whitesnake krijg je altijd weer zo'n stomme "dat is commercieel" of "wat een softe muziek" reactie. Onzin natuurlijk want dat soort bands zijn natuurlijk superruig en ze vinden het alleen maar commercieel omdat al die bands die ze leuk vinden allemaal van die teringherrie maken. Eigenlijk is het op een bepaalde manier wel een compliment als DM-fans je muziek 'commercieel' vinden want dat betekent dat je band goede songs kan schrijven, dat ze kunnen spelen, dat er melodie en groove in zit en dat het intelligent is allemaal eigenschappen die totaal bij deathmetal ontbreken. Eigenlijk is DM de meest commercieele muziek die er is want het is totaal inhoudsloze muziek waar toch aan verdient word. Als een deathmetal band tien platen verkoopt is het eigenlijk te commerciëel want dat is meer dan zo'n band verdient.

 

Punk

Punk is muziek waar elke heavy metal fan een complete hekel aan heeft. En terecht want hardrockers en punkers zijn totale aartsvijanden. Een beetje zoals de mods en de rockers maar dan zonder de geweld. Je zult je ongetwijfelt wel eens afgevraagd hebben waarom muziek van tegenwoordig zo compleet waardeloos klinkt, waarom bands van tegenwoordig zo oppervlakkig, nietszeggend, verwijfd en mietjesachtig klinken, waarom muziek van tegenwoordig alleen maar om uiterlijk en zo veel mogelijk de mode volgen draait. De antwoord is vrij simpel, dat komt door de dampende hoop paardestrond dat PUNK heet. Punkers willen je graag het idee geven dat punkmuziek iets is wat heel erg byzonder is. We moeten nl. geloven dat punkers heel erg niet-conformistisch, rebels, oprecht en openminded zijn. Dit is natuurlijk complete prietpraat. In werkelijkheid zijn punkers enorme meelopers die alles precies doen volgens de regels en iedereen die daar van afwijkt wordt met argus-ogen aangekeken. Rebels? Laat mij niet lachen! Het zijn allemaal van die rijkeluisventjes die spugen op de gewone werkende klasse man. Echt van die extreem-linkse sukkels die in kraakpanden wonen terwijl ze eigenlijk makkelijk een woning voor zichzelf zouden kunnen vinden i.p.v. andermans huis jatten. Maar punkers zijn niet alleen maar gasten die met hannekammen en gescheurde kleding rondlopen. Het is veel erger dan dat. Al die nerds die met van die krullebol kapsels, nepbrillen en met van die pseudo-retrokleding rondlopen zijn ook punkers. Je kent ze wel als je een hipstercafé binnenloopt en je ziet ze altijd in je ooghoeken naar je wijzen op zo'n manier alsof ze willen zeggen "daar heb je die lul weer". Ik zou dat soort gasten het liefst een pak rammel willen geven. Ook al die groepen waar dat soort lui naar luisteren zoals White Stripes, Blur, Queens of the Stone Age, Weezer of Vampire Weekend zijn allemaal 100% pure punk groepen. Maar denkt de naïve moderne rockfan die bands zien er helemaal niet uit als punkers. Wees niet zo onwetend, Die bands mogen dan wel niet klinken als Exploited of Sex Pistols maar ze hebben wel die rottende lijken luchtje om hun heen hangen dat zo typerend is voor punk. 

Ook metalfans zijn eigenlijk gewoon punkers. Ongetwijfelt zullen veel metalheads daar niet mee eens zijn maar dan hebben ze het mooi mis. Metalfans zijn net zo punk als een vieze stinkende beschimmelde kraakpand. Je merkt ook aan de manier van kleden altijd met van die lelijke grauwe dumpstore kleding die punkers ook dragen. Metalfans hebben ook een complete hekel aan oude hardrock bands. Heb je wel eens een metalhead gezien die naar bands Blue Oyster Cult, Tygers of Pan Tang of Yesterday and Today luistert. No way! Punkers hebben de heavy metal compleet vernietigt. Al die foute ontwikkelingen binnen de heavy rock dat komt allemaal door punk. Al dat gebrul, domme teksten, irritante poses, slechte muzikantschap en geforceerde underground houding dat is allemaal de schuld van die vieze vuile puistepunkers. Het zijn immers ook altijd punkers die schrijven voor muziekbladen en slecht geïnformeerde websites als Wikipedia en die er alles aan doen om hardrock zo veel mogelijk een domme en lompe imago te geven. Dat terwijl heavy metal honderd keer slimmer is dan al die punktroep. Dus laat je niet in de maling nemen door al die punk-leugens.

DE ENIGSTE GOEIE PUNKER IS EEN DOOIE PUNKER!!

 

Doommetal

GEEEUUUWWW... GAAAAAP.. Zo waar was ik? O ja ik ga een stukje schrijven over doommetal. Geen wonder dat ik bijna in slaap val doommetal is immers ook enorm slaapverwekkende en saaie muziek, Je wordt er al moe van als je er over schrijft laat staan als je er naar luistert. Op zich wel logisch want de soort gasten die dit soort muziek maken zijn ook van die slome en niet al te snuggere figuren. Het zijn allemaal van die chagrijnige types die geïrriteerd raken als ze oude hardrock bands als Raven, Cinderella of Ted Nugent horen. Dat klinkt te vrolijk en enthousiast en niet depressief genoeg. Laten we over één ding duidelijk zijn: Doommetal heeft helemaal niets maar dan ook niets met de muziek van Black Sabbath te maken! Al die kutgroepen als Candlemass, Paradise Lost, St Vitus, Cathedral, Trouble enz. lijken totaal niet op deze legendarische hardrock band. De grote misvatting over Black Sabbath is dat ze een zgn. een hele duistere en morbide band zouden moeten zijn. Dit is simpelweg helemaal niet waar. De muziek van BS mag dan wel af en toe een eng klinkende riff hebben de muziek die ze maken klinkt gewoon optimistisch en opwindend net als bij al die andere classic rock groepen. Bovendien is hun muziek gebaseerd op ouderwetse blues toonladders en lijkt totaal niet op de dodenmars riffs die je bij bands als Type-O-Negative, Obsessed, Solitude Aeturnus en al die andere doommetal troep hoort. De soort gasten die in doometal bands spelen zijn ook allemaal van die prietpunkers. St Vitus maakte bv. platen voor de punklabel SST, Obssessed speelde in hun begintijd met punkbands en de zanger van Solitude Aeturnus had met grote trots gezegt dat hij vroeger een punker was. Allemaal duidelijke waarschuwingstekens dat doommetal geen echte heavy metal is. Doommetal komt ook voort uit de thrash. Wat!? Hoor je de onwetende moderne rock/metal fan zeggen. Maar trash is snel en doommetal is langzaam. Dat kan toch niet. Doe niet zo naief! Die doom-bands hebben die zelfde kwaadaardige en duistere gevoel die je ook bij bands als Slayer en Celtic Frost hebt. Kortom, laten we op houden met deze mee-praat onzin en niet meer onzin uitspuwen zoals "doommetal bands lijken op Black Sabbath" of "klinkt ouderwets". Doommetal muziek is gewoon hondescheit-modern. Laten we doommetal alsjeblieft begraven.

 

Luckyrock

Is het je niet opgevallen dat er de laatste jaren allemaal bands zijn die zgn. hardrock maken die helemaal geen ene moer met hardrock te maken hebben. Dit zijn allemaal van die paarde-penis zuigende punkers die vermomd zijn als hardrock groepen. Ik heb het hier natuurlijk over bands als Peter Pan Speedrock, Danko Jones, Nashville Pussy, Turbonegro en Queens of the Stone Age en dat soort zwaar op de zenuwen werkende bands. We moeten nl. geloven dat dat soort bands allemaal hartstikke ruig en rock n roll zijn terwijl elke echte rocker weet dat ze gewoon van die studentikoze alto-nerds zijn die een complete hekel hebben aan heavy metal. Trap er niet in! Deze bands hebben helemaal niks met rock n roll te maken. Ze komen allemaal voort uit die zielige indierock traditie van die pretentieuze groepen als Sonic Youth, Pavement, Big Black, REM, Clash of de Velvet Underground. Die bands zien er ook helemaal niet uit met van die pornosnorren, kort haar, bakkebaarden en spuuglelijke tatoeages. Zo zagen hardrockers er helemaal niet uit. Eigenlijk staan die bands hartstikke voor lul het is verbazend dat mensen het niet zien. Ook die teksten zijn zo vreselijk dom. Alsof hardrock bands vroeger alleen maar over striptenten, dragcars en whiskey drinken konden zingen terwijl veel heavy rock groepen van vroeger ook over intelligente en maatschappij-kritsche onderwerpen konden zingen. Natuurlijk horen sex, drugs en rock n roll teksten er ook bij maar bij de hardrock bands van vroeger was het een stuk subtieler en geestiger. Bij al die luckyrock bands is het allemaal zo goor, plat en ordinair. Ik word om eerlijk te zijn een beetje doodziek van die kitscherige groepen die heavy rock een lompe imago geven. Het wordt tijd die al die idiote bands als Zeke, Triggerfinger of de Spades opsodemieteren en plaats maken voor serieuze hardrock bands. Dit soort onzin verdienen we niet heavy metal is muziek van goede smaak!

 

NU-metal

NU-metal is weer zo'n vreselijke muziekstijl dat gedurende de achterlijke jaren 90 is uitgevonden. De decenium waarop iedereen een stuk minder intelligent werd, house en rap werden uitgevonden en vervelende bands als Machine Head, Korn, White Zombie, Deftones en Life Of Agony hun ongewenste intrede deden. Dichtgetatoeerde brulapen die uit de getto ontsnapt zijn die alleen maar kunnen zingen over geweld, vechten, zelfmoord en duistere onderwerpen. Deze stijl is begin jaren 90 uitgevonden door gorillametal bands als Pantera, Sepultura, Biohazard, Fear Factory en Machine Head die qua domheid, stompzinnigheid en oppervlakkigheid de thrashbands die daarvoor kwamen doen verbleken. Later kregen we van die bands als Coal Chamber, Korn, Deftones, Mudvayne etc. die de lompheid van de hiervoor genoemde groepen combineert met een trieste aanstellerige emo-houding. Ook krijgen we steeds meer hiphop invloeden in de metal. Dit moet zogenaamd "de heavy metal muziek meer gevarieerd maken" ook al is hiphop totaal eendimensionale muziek waarin totaal geen ruimte is voor afwisseling. Dit zorgt er alleen maar voor dat je muziek minder gevarieerd gaat klinken. Ik irriteer me zoalzo aan dat het tegenwoordig in is om met neger-kleding rond te lopen zoals wijde afgezakte broeken,  omgekeerde petjes, dreadlocks enz. De zogenaamde wigger uiterlijk. Alsof het verkeerd is om er op een blanke manier bij te lopen. Bij NU-metal bands begin je ook van die irritante Prodigy-achtige bliepjes en toeters te krijgen die zwaar op je zenuwen werken. Dit soort muziek heeft de heavy metal totaal vernietigd. Laat niemand je vertellen dat bagger zoals Marilyn Manson, Pantera, Trivium of Limp Bizkit de opvolgers zijn van geweldige groepen zoals Wasp, Judas Priest, Nazareth en Krokus. Het zijn allemaal weer van die vieze vuile door rioolluchten omgeven puistepunkers. 

 

Trendrock

Het is vrij duidelijk dat rock n roll al lang niet meer gemaakt wordt door wilde en ruige mannen maar door volstrekte sukkels die het belangrijker vinden welk merk kleding ze dragen dan dat ze fatsoenlijk hun instrument kunnen spelen. Al die bandjes als Strokes, Black Keys, Queens Of The Stone Age, Franz Ferdinand enz. zijn compleet talentloze zaadgroepen waarvan de broek van de echte rocker compleet van afzakt. Ik heb echt zin om een molotov cocktail te gooien naar de makers van dit soort muziek. Toch zijn er weer allemaal van die onwetende mensen die met onbegrijpelijke beweringen komen als "vette rock n roll" of "supersmerige muziek" en helaas het brave 3voor12 publiek slikt het allemaal weer. Laat je niet misleiden door al die vieze pleepunkers, bands als White Stripes, Libertines, Turbonegro en de Yeah, Yeah Yeahs zijn absoluute mietjesgroepen. Het is echt misdadig om de term rock n roll te gebruiken voor al die rotzooi. Het is duidelijk dat al die gehersenspoelde nerds nooit naar echte rockbands hebben geluisterd zoals Saxon, Rainbow, Kix of UFO want dan zouden ze al die onzin niet uitkramen en al die cd's van al die pleuris bandjes op een hoop gooien en in de fik steken. Ik vindt het ook echt totaal niet vreemd dat mensen naar top-40 muziek luisteren als dit soort muziek als alternatief moet dienen. Kijk al die rap en house muziek mag dan wel klote muziek zijn maar ik kan me wel voorstellen dat iemand die naar 50 Cent of DJ Tiesto luistert niet gemotiveerd wordt door slappe hap als Arctic Monkeys of Fleet Foxes om naar onbekende muziek te luisteren.

Ik kan me grondig irriteren wanneer iemand terecht opmerkt dat muziek van tegenwoordig compleet waardeloos is dat er weer zo'n verkeerd ingelichte mongool ons weer komt vertellen dat alleen de populaire muziek slecht is maar dat er in de underground genoeg goede bands zijn. Uiteraard bedoeld hij met "underground" bands tot ergenis van ons allen van die vervelende bands als Kings Of Leon, White Stripes, Bloc Party, Eagles Of Deathmetal en noem de hele rataplan maar weer op. Beledig mijn intelligentie niet! Dat zijn exact de soort bands die het probleem vormen. Wanneer iemand zegt dat hij een hekel heeft aan muziek van tegenwoordig bedoelt hij natuurlijk niet de top-40 muziek (dat weten we zo langzamerhand wel) dan heeft hij het najuist over dat soort vervelende groepen. Het meest onvoorstelbare is dat al die trendrock groepen ook als alternatief moeten dienen voor van die commerciele rockbands als Nickelback en Creed. Laat me niet lachen! Die nep-grunge bands mogen dan wel allemaal van die suffe bands zijn het is nog altijd hartstikke opwindend ten opzichte van groepen als Strokes en Vampire Weekend. Wat je ook vindt van Nickelback of 3 Doors Down het zijn in elk geval bands die nog klinken als een rockband weliswaar zeer saai en gezichtsloos maar ze hebben nog iets stevigs. Maar bands als Arcade Fire en White Stripes klinken gewoon totaal niet ruig of agressief. Het is me na al deze tijd voledig onduidelijk wat nou zo opwindend is aan dit soort bands. Ze klinken allemaal heel erg braaf en zoetsappig. Alsof ze allermaal netjes in een (trendy) keurslijf worden gestopt. Precies de soort muziek om flink tegen af te zetten. Het is onbegrijpelijk dat mensen het gewoon niet zien. Rock n roll? MY ASS!!!

 

Gothic

Gothic is muziek die beluistert wordt door suicidale pseudo-vampieren die heel de tijd naar Twilight kijken. Het zijn allemaal van die hysterisch borderline meiden die zo in de film 'Ginger Snaps' zouden passen. En de jongens... die hadden net zo goed ook meisjes kunnen zijn. Gothics lopen er ook helemaal voor lul bij met al die jurken, zwarte kleding, makeup, neon-versiereningen, plastic enz. Ze zien er uit alsof het heel de jaar door halloween is. Het ergste is nog wel dat dit soort muziek de heavy metal steeds meer begint te beinvloeden. De optimistische Wayne's World gevoel van de oude hardrock is vervangen door een sombere, zwartgallige en morbide houding. Metalfans lijken meer op gothics dan op classic rockers. Waarom denk je dat ze altijd in het zwart rondlopen? Vanwege gothic natuurlijk! Je merkt bij metalbands ook altijd dat ze zingen over zelfmoord, vampieren, depressie, sprookjes en heksen. Allemaal onderwerpen die door gothics geimporteerd zijn en die niets te maken hebben met de party mentaliteit van vroeger. Hoe vaak zie je niet bij gothics dat ze hun polsen hebben opengesneden of dat ze psychische problemen hebben. Of in de ergste geval hun klasgenoten neerknallen. Dit zijn dingen die niet thuis horen in heavy metal. Dat is extra redenen om gothic invloeden buiten de heavy rock te houden. Net zoals paranormale dingen zoals hekserij, wicca of satanisme allemaal dingen die doodnormaal zijn in voor de gothic maar niet passen in een rationele muziekstijl als hardrock. Maar bij al die metal is dit soort onzin helemaal normaal. Ook al die fantasy teksten die je bij metalgroepen krijgt is allemaal de schuld van gothic. Die flauwe sprookjesteksten waar powermetal bands over zingen zijn allemaal geinspireerd door gothicmuziek. Vroeger zongen heavy metal bands nooit over dat soort onderwerpen. Ik vind dat gothic een hele negatieve invloed heeft op de jeugd en het is het beste om dit soort muziek zo veel mogelijk te vermijden. Mijn advies is: Ga luisteren naar hardrock daar ga je je veel beter van voelen en krijg je niet de neiging om jezelf van kant te maken.

 

Stonerrock

Tijd om je afro-pruik je flairs en bloemetjeshemd aan te doen the seventies party has started. NOT! Dit soort muziek heeft absoluut niets met de rock van de jaren 70 te maken. Ik kan niet geloven dat toen ik op bezoek was bij een gast die ik vroeger kende dat die een plaat aan had staan van de Masters Of Reality en dat hij dat zo ongelovelijk ouderwets muziek vond. Wat een dwaas! Het is gewoon hartstikke moderne muziek gemaakt door van die sukkelige indierockers. Bands als Kyuss, Unida, Spiritual Beggers, Fu Manchu etc. maken allemaal alternatieve muziek en ze lijken nergens op groepen als Alice Cooper, Black Sabbath of Jimi Hendrix. Ze komen gewoom uit hetzelfde straatje als bands zoals Nirvana of Smashing Pumpkins. Kortom je wordt maar weer een beetje in de maling genomen en al de naieve jaren 90/00 rockfans trappen er weer compleet in. Als je maar vaak genoeg herhaalt dat pseudorock bands als Monster Magnet of Wolfmother echte jaren 70 muziek maken dan zal niemand dat in twijfel trekken. Het kan immers ook niet zo zijn dat mensen die schijven voor bladen als Oor of Aardschok maar domweg uit hun nek zitten te kletsen. Stonerrock groepen hebben ook altijd van die rommelige blubbergitaren. Alsof bands in de jaren 70 allemaal zo'n slechte gitaargeluid hadden. Natuurlijk was de opnametechniek van de vroege jaren 70 niet zo goed als nu maar ze hadden echt niet zo een onluisterbaar brij van geluid zoals je bij bands als Nebula of Electric Wizard en al die andere posergroepen hoort. Ook de fuzzpedalen die je standaard op stonerrock platen hoort werd maar met geringe mate gebruikt op zeventige jaren albums. De bands uit die tijd gebruikten meestal geen pedalen en kregen de vervorming door hun versterkers keihard aan te zetten. Gedurende de jaren 70 begon de opnameaparatuur steeds beter te worden waardoor je in de late jaren 70 zat platen waren die knalhelder klonken. Dus het idee dat ze in de jaren 70 allemaal een slecht geluid hadden kan bij het grofvuil. Maar ik krijg ook het idee dat mensen die dit soort muziek maken helemaal niet houden van classic rock. Dit is meer een soort van pop-cultuur verschijnsel dan dat ze oprecht van jaren 70 muziek houden. Ze proberen er gewoon een soort van karikatuur van te maken en het daarmee belachelijk te maken. Conclusie: Het zijn gewoon een stelletje pleepunkers. Ook de bewering dat de rockmuziek van de jaren 80 heel erg anders is dan de die van de jaren zeventig is helemaal onzin. Bands als Motley Crue, Dio en Kick Axe lijken meer op Deep Purple, Led Zeppelin en ZZ Top dan al die stonerrock bands. Ze zijn helemaal niet gladder dan de bands van 70-jaren ze hebben gewoon een veel betere geluid. Dus als je een band tegenkomt die een pseudo hippie uiterlijk heeft of van die ironische aandoende namen of titels zoals 'Bad Afro' of 'Bellbottom Motherfuckers' VERMIJDT ALS DE PEST!!

 

Grunge

Ja jongens wat was die muziek uit de jaren tachtig toch vreselijk. Wasp, Poison, ZZ Top? Allemaal pure rommel. Geef ons maar liever van die sombere, slome en rommelige groepen als Nirvana, Soundgarden, Live of Dinosaur Jr. Al die alto's die zeggen dat jaren 90rock beter is dan rock uit de jaren 80 zijn gewoon een stel zeurpieten. De muziek uit de jaren 70/80 klonk gewoon veel enthousiaster en directer dan al die moeizaam klinkende bands als Pearl Jam of Soul Asylum. De songs waren ook beter geschreven. Grunge liedjes zijn gewoon niet zo pakkend. Veel jaren 90rock cd's hebben ook een rommelige geluid. Vaak gebruiken die alto's als excuus dat de geluid van hun platen rauw en eerlijk klinkt en jaren 80rock albums glad en overgeproduceerd klinken maar in werkelijkheid zijn die oude rockplaten gewoon goed en helder opgenomen en klinkt het alleen maar gelikt in hun oren omdat de muziek waar zij naar luisteren slordig geproduceerd is. Hoe mainstream albums van Journey en Scorpions ook zijn ze blazen al die brave hendrik bandjes als Silverchair, Beck of Alice In Chains weg. Er worden allemaal beweringen gemaakt over grunge die helemaal niet kloppen. Zo is de rustige couplet stevige refrein aanpak helemaal niet door grunge geintroduceerd maar deden rockbands dat al jaren. Een goed voorbeeld is het nummer 'Metal Health" van Quiet Riot die ook een cleane galmende gitaar gebruikt in de couplet en vervorming in de refrein. Ook andere jaren80 hardrock groepen als Ratt(Wanted Man), Malice(Rockin With You) en Dokken(Nightrider) doen dat. Ook teksten over depressies, tiener-problematiek, niet geaccepteerd worden is iets waar classic rock bands ook over zongen. Kijk maar naar Ozzy Osbourne of Ronnie James Dio alleen vergaten ze niet om ook lol te hebben zo dat je niet het gevoel krijgt om de trekker over te halen. Laat je niet beet nemen. Grunge is geen nieuwe vorm van hardrock die de oude hardrock verplaatst heeft. Het is andere muziek met invloeden van heavy rock maar het is geen heavy rock. Als mensen zeggen dat grunge "hairmetal" heeft vernietigd bedoelen ze eigenlijk dat ze de echte ouderwetse heavy metal hebben weggevaagd. Vergeet niet dat al die grungers gewoon een stel punkers zijn en die hebben van ouds een hekel aan hardrock.