Metallica

Metallica is zonder twijfel de band die verantwoordelijk is voor het compleet om zeep helpen van de heavy metal. Alles wat slecht is aan de metal muziek (drilboorgitaren, dubbelbass-geratel, zwarte kleding, duistere teksten, duivelhoornsaluut) hebben we te danken aan deze kutband. Laat niemand je vertellen dat Metallica in hetzelfde rijtje thuishoort van legendarische hardrockgroepen als Deep Purple, AC/DC, Iron Maiden, Kiss, Black Sabbath, Judas Priest e.d. Metallica heeft nooit de echte heavy metal spirit gehad. Het zijn altijd van die sukkels geweest net als die fans van ze. Kijk maar naar bands als AC/DC, Iron Maiden of Lynyrd Skynyrd dat zijn nog steeds de goeie ouwe langharige rockers van vroeger. Die lui van Nerdtallica daarentegen zien er net zo braaf uit als die gasten van Coldplay of REM. Ze zijn echt van die brave huisvaders die netjes achter de kinderwagen lopen. Ze missen gewoon die authentieke dude gevoel dat bij heavy metal hoort. Het is ook zo'n onzin als mensen zeggen dat de cds uit de jaren 80 goed waren en dat ze in de jaren 90 slecht werden. Flauwekul! Ze zijn altijd slecht geweest. Vanaf het moment dat Lars Ulrich en James Hetfield besloten een bandje te beginnen was het foute boel. Alle albums die ze uitbrachten van Kill em All t/m Death Magnetic zijn complete zaadplaten met een byzondere vermelding voor de super-overgewaardeerde 'Master Of Puppets'. Metallica heeft de HEAVY metal verandert in 'metal'. De levenlustige party sfeertje van de hardrock werd vervangen door de doomy zelfmoord sfeertje van de metal.

Metallica heeft ook de simpele rock n roll gevoel van de heavy rock van vroeger totaal vernietigd en verplaatst door een complexe en moeilijkdoenende aanpak. Ik heb het idee dat Nerdtallica dacht dat de drie akkoorden aanpak die HM groepen vroeger hadden kinderachtig en oubollig was en dat als je de muziek vol stopt met allemaal tempowisselingen, drumfills en gitaarriffs en riedeltjes dat vanzelf "intelligenter" gaat klinken. In werkelijkheid klinkt het alleen maar enorm pretensieus en gekunsteld en onderstreept het alleen maar waarom bombast en complexiteit niet in hardrock thuis hoort. Het is nou juist die simpele eenvoud die heavy metal zo effectief maakte en daarom eigenlijk veel slimmer dan al de onnodige tierelantijn die Metallica in hun muziek propt die alleen maar enorm afleid. Het is ook duidelijk dat Nerdtallica van groot invloed is geweest op powermetal want je merkt bij bands als Blind Guardian, Dream Theater, After Forever of Kamelot ook die bombastische en opgeblazen aanpak. Ik vind Cliff Burton één van de meest overgewaardeerde bassisten aller tijden. Hij is echt zo'n metalpunker die boos wordt als je zegt dat punk kutmuziek is en in discussie gaat terwijl een echt hardrocker je groot gelijk zal geven. En zijn opvolger Jason Newstedt is al helemaal zo'n kneus. Die heeft duidelijk als voorbeeld gefungeerd voor al die brave metalnerds in de jaren 90. Dus laten we a.u.b. deze waardeloze band vergeten en naar de echte heavy metal luisteren van voor dat Metallica populair werd.

 

Slayer

SLAYER RULES!! Lang leve Slayer. Hell yeah! NNNNNNNNNNOOOOOOOOOOTTTTTTTTTTTT!!! Slayer is echt een verschrikkelijk band. Helaas zijn er veel dwazen die deze groep leuk vinden en de bovenstaande onzin lopen uit te kramen. Metallica heeft de heavy metal al zodanig verpest. Slayer lijkt er nog een flinke schep boven op te doen. Slayer is hoofdverantwoordelijk voor al die moordlustige, satanische en haatdragende metalonzin die tegenwoordig schering en inslag is maar vroeger (gelukkig) niet bestond. Als Metallica de voorloper is van metal dan is Slayer de voorloper van extreme metal. Of met andere woorden; COMPLETE KANKERHERRIE! Al die lompe groepen met brullende, schreeuwerige en krijsende zangers die zingen over satan, wegrottende lijken, hel en verdoemenis over een compleet vormloze muur van grafakkoorden en dubbel-bass gedreun dat komt allemaal door Slayer. Nu zitten we opgescheept met van die hersenloze groepen als Morbid Angel, Napalm Death, Sepultura, Cradle Of Filfth enz. allemaal vanwege de "oorstrelende klanken van Slayer. Het is echt compleet onbegrijpelijk dat 'Reign In Blood' (Slayers magnum opus HAHAHA) nr 21 haalde in de top 100 albums aller tijden in de tijdschrift OOR. Dat laat maar weer zien dat de mensen die daar aan meegewerkt hebben de ballen verstand hebben van muziek. Dat terwijl goede heavy rock bands als AC/DC, Deep Purple, Black Sabbath of Iron Maiden niet in voorkomen. Ja zelfs Led Zeppelin die normaal altijd in die lijsten voorkomt staat er niet in. Niet te geloven dat die mongolen plaat hoger staat dan Jimi Hendrix. Dat laat ook duidelijk de trieste toestand zien van de hedendaagse "heavy metal". Waarschijnlijk hebben ze dat gedaan om de hardrockers een plezier te doen. Mooi dus niet, want elke echte hardrocker krijgt meteen kotsneigingen als ze iets van Slayer horen. Maar ja die bestaan tegenwoordig niet meer. Hoogstwaarschijnlijk hebben er allemaal van die mensen meegewerkt aan die poll die volwaardige leden zijn van de Dynamo-Aardschok-Roadrunner imperium en die echte heavy metal groepen als Accept, Rainbow, Tygers Of Pan Tang en Motley Crue vast helemaal niks aan vinden ook al zijn dergelijke bands honderd keer slimmer, ruiger en boeiender dan de grap Slayer.

 

Hammerfall

Hammerfall is de perfecte voorbeeld van alles wat er verkeerd is aan powermetal. Het is nietszeggende, hersenloze, sukkelige, volstrekt inwisselbare en debiel klinkende muziek. Hammerfall klinkt net zo gezichtsloos als dat stomme riddertje die je op hun hoezen ziet. Die mascotte van Hammerfall is niet bepaald een 'Eddie' of een 'Snaggletooth' en is compleet inwisselbaar met al die andere anonieme krijgers en ridders die op de kaft staan van andere powermetal groepen. Maar het aller belangrijkste is nog wel dat Hammerfall niks maar dan ook niks met echte heavy metal te maken heeft. Sterker nog het is eerder anti-heavy metal. Deze band staat echt haaks aan alles waar hardrock voor staat. Als je wilt weten hoe je een echte hardrock groep begint moet je simpelweg alles vermijden wat Hammerfall doet. Wat niet zo moeilijk is want Hammerfall's muziek is echt superbeperkt (net als bij al die andere nerdmetal bands) en is het zeer makkelijk om dingen als sprookjesteksten, hoge flikkerzang, dubbelbass-geratel  en een gevoeloze samengeperste gitaargeluid te vermijden. Als je al deze dingen links laat liggen dan ben je al aardig op weg om te klinken als een echte heavy rock band. Maar uiteraard wil de rock-establishment niet dat je dat te weten komt. De soort mensen die voor een website als pitchfork of voor een blad als NME schrijven willen je immers zo veel mogelijk het idee geven dat heavy metal domme achterlijk muziek is waar alleen sukkels naar luisteren. Wat dat betreft past Hammerfall perfect binnen dat plaatje. Een zieloze produkt dat speciaal is ontworpen voor de domme onwetende metalvee. Gelukkig ziet de echte rocker dat dit complete bullshit is. De grote probleem is alleen dat die compleet uitgestorven zijn zodat bands als Hammerfall en al die andere sprookjesmetal bands vrij spel hebben. Al die apatische ja-knikkende metalnerds zullen zich immers niet verzetten tegen al die troep. Daarom is het ook belangrijk om te vertellen dat er niks authentieks is aan Hammerfall en dat ze hondestrond-modern zijn. Dus laten we maar hopen dat Hammerfall met bus en al in een ravijn dondert dan zijn we door ook van verlost. 

 

Sepultura

Sepultura zijn de hofleveranciers van jaren 90 gorillametal. Lompe patjepeëer muziek voor tattoo-aso's met van die foute afgeknipte legerbroeken. Ik vindt het ook zeer toepasselijk dat Sepulteringherrie op een gegeven moment van die jungle instrumenten gingen gebruiken in nummers als 'Rattamahatta' en 'Roots Bloody Roots'. Ze klinken immers ook als een stel inboorlingen die ergens diep in de jungle nette burgers in een pot kokend water gooien om ze vervolgens lekker op te peuzelen. Een beetje zoals in de film 'Cannibal Holocaust' een film die duidelijk de Sepultura sfeer uitstraalt. Het is echt onbegrijpelijk dat zo'n vreselijke band als dit zo populair kan worden. Het is te genant voor woorden dat zo'n band wordt gepresenteert als 'echte heavy metal'. Die lui van Sepultura weten helemaal niet eens wat dat woord betekent. Ik heb echt het idee dat deze band alleen maar aan de man is gebracht om te laten zien dat de derde wereld ook hardrock bands heeft niet omdat de muziek die ze maken bijzonder is. Wat alleen maar bewijst dat je het maken van heavy rock toch het beste aan westerse landen kan overlaten en dat ze in Brazilië zich beter kunnen concentreren op het maken van carnavals muziek want van heavy metal hebben ze geen kaas gegeten. De image van Sepulteringherrie is echt het toppunt van slechte smaak. Dreadlocks, tatooages, piercings, afgeknipte wijde broeken, legerkleding. YACH! Niet bepaald Don Johnson.

Wat ik echt niet begrijp is dat deze baggermuziek ook op de radio gedraaid werd. Toen het terecht werd afgekraakt en omschreven als 'Sepulteringherrie' wat natuurlijk een begrijpelijke reactie is had je van die eikels die zeiden dat dat bekrompen was en dat dat een onprofessionele reactie was. Onproffesioneel?!! Een zaadband als Sepultura afkraken is het toppunt van professioneel. Die persoon die de term Sepulteringherrie had bedacht moet echt de pullitzer-prijs winnen want het is uitstekende jounalistiek. Maar dat past weer niet bij de apatische houding die bij veel muziek critici de norm is. Braaf alles accepteren en je bek houden is nou eenmaal het devies van de rockelite. Wat ik ook totaal niet kan begrijpen is dat mensen het zo erg vonden dat Max Cavellera Sepultura verliet om met Soulfly zijn eigen variant van king-kong metal te maken. ERG?! Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat hij weg ging. Ik wist meteen dat dat het einde van de band zou betekenen. Joeppie zijn we daar ook weer van af. Dat is net zo iets als dat James Hetfield Metallica zou verlaten dan zal het ook over en uit zijn met Metallica (iets wat helaas nog niet is gebeurd). Bovendien is Max Cavellera een totaal gezichtsloze zanger die totaal niet anders klinkt dan al die andere brulapen die je in de metal hebt. Ik zou zeggen stoppen, opsodemieteren en nooit meer terug komen.

 

White Stripes

De White Stripes zijn de ultieme voorbeeld van alles wat er verkeerd is aan moderne 21ste eeuwse hipster-rock. Dit is zonder twijfel een van de meest stompzinnige, leeghoofdige groepen die er is. Laat je niet wijs maken door al die neprockers. Bij een band als dit draait het niet om muzikale passie of lekker lol maken. Bij zo een band als dit draait het echt alleen maar om zo veel mogelijk de mode volgen, trendy en hip zijn en natuurlijk flink wat poen verdienen aan al die naive idioten die er nog intrappen ook. Wat nog het ergste is dat deze band door de rock-elite omschreven wordt als rauwe, eerlijke muziek die teruggrijpt naar de essentie van rock n roll. Donder toch op! Dat woord mag nooit voor dit soort rommel gebruikt worden. Al die ventjes met van die krullebollen kapsels en trendy i-phones die denken dat dit ruige muziek is moeten toch echt naar de plaat Powergames van Jaguar luisteren of naar het vierde album van Head East dan kunnen ze meteen horen hoe rock n roll echt hoort te klinken. Maar dat soort figuren kijken natuurlijk niet verder dan wat er op hun oppervlakkige i-tunes lijstjes staat en zullen nooit naar muziek luisteren dat niet keurig in een modieus verantwoord stramien verpakt is. Pas op, straks ga je nog naar goeie muziek luisteren en dan vorm je een gevaar voor de establishment die dit soort gemaakte muziek in stand probeert te houden. En de onwetende rockvee volgt de instructies weer blindelings op. Dus vermijdt deze droll van een band en ga luisteren naar echte rockbands zoals Vengeance, Uriah Heep, Running Wild of Aerosmith dan zal je vanzelf de behoefte krijgen om je White Stripes cd-tje als frisbee te gebruiken.

 

Blind Guardian

Zo dames en heren heeft u uw warhammer poppetje klaarstaan, uw Alchemy siereaden opgespeld en uw op een fantasyfair gekochte plastic ridderkostuum bij zich? Dan is het nu tijd voor de grote voorlopers van de sprookjesmetal genre. De grote boosdoeners achter al die verschrikkelijke powermetal groepen waar iedereen zo een hekel aan heeft. Dit is echt muziek waarvan elke hardrocker spontaan moordfantasieen van krijgt als die dit hoort. Zo leeg en compleet artificieel klinkt de muziek van Blind Nerdian. Als je dit soort muziek op de radio hoort wil je die het liefst aan diggelen slaan met een hamer iets wat ze ook met de bandleden moeten doen. Het is echt onvoorstelbaar dat zulke rauwe, eerlijke en passievolle muziek zoals heavy metal vroeger was is verplaatst door slappe en watjesachtige gedrochten als Blind Guardian. Maar er is ook niemand die echt van deze muziek houdt het is puur commercieele muziek die speciaal is gericht op van die naive dwazen die heel de dag in nerdshops World Of Warcraft poppetjes zitten te schilderen. Er is ook marktonderzoek gehouden en men is tot de ontdekking gekomen dat er een grote groep mensen zijn die heel de tijd Dungeons And Dragons of Magic kaarten spelen en dat er een groot gat is om te exploiteren. Blind Guardian is speciaal ontworpen om dat soort sukkels te bedienen. Ik weet zeker als de interesse in r.p.g. spelletjes zou verdwijnen Blind Guardian geen plaat meer zal verkopen. Iets wat als muziek in mn oren klinkt want ik heb een hekel aan allebij. Dus laten we hopen dat de markt voor dit soort fantasy spelletjes zo gauw mogelijk keldert dan zijn we ook van deze baggerbandje af.

 

Nashville Pussy

YEEAAAAHHHH! Nashville Pussy Rullezzz!! Kick ass ROCK N RULLL MANN!! Als je iemand dit hoort roepen dan weet je gewoon dat hij een poser is en helemaal geen verstand heeft van rockmuziek. Deze band is weer zo een vervelende en overbodige luckyrock band waar elke echte hardrocker een complete hekel aan heeft maar waarvan de domme massa van onder de illusie is dat dit "echte rock n roll" moet voorstellen. Sodemieter op! Dit zijn helemaal geen heavy rockers. Ze kunnen zo veel baarden, cowboylaarzen of confederaten vlaggen dragen als ze willen het zijn gewoon een stelletje theedrinkende greenpeace punkers. Toch trappen al die naieve rockfans van tegenwoordig er helemaal in. Schijnbaar als een band maar een beetje dom over bier en tieten loopt te bleren dan denken mensen meteen dat het echte heavy rock is. Ze maken een karikatuur van de hardrock maar zonder de echte passie, agressie en houding die bij dit soort muziek hoort. Er hangt een vieze smerig rotte eiren luchtje om de muziek van Nashville Pussy alsof iemand over de muziek heeft zitten scheiten. Het is allemaal zo overdreven goor en ranzig zo waren heavy metal groepen vroeger helemaal niet. Veel oude rockbands klonken best wel clean en ordelijk waren technische redelijk onderlegd af en toe gebruikten ze keyboards of akoustische nummers en maakten soms best wel complexe songs. Maar er zat altijd een enorme kracht en wildheid achter de muziek. De echte hardrock bands zoals zoals UFO, Judas Priest en Alice Cooper klinken 1000x meer rock n roll dan Nerdville Pussy en al die andere klotebands die daar bij horen. 

 

Dream Theater

Dream Theater is het levende bewijs dat conservatorium muzikanten niks hebben te zoeken in de hardrock. Dream Theater heeft een status als een intelligente en vernieuwende band die ze totaal niet verdienen. De muziek mag wel complex zijn maar er is niets origineels of uitdagend aan deze band. In feite zijn ze gewoon een hartstikke saaie en voorspelbare band. Typische bombastische powermetal met foute ringbaardjes waarvan we ze moeten vermijden als de pest. Het is duidelijk dat de bandleden van Dream Theater totaal niet snappen waar heavy metal om draait. Bij dit soort muziek hoort gewoon een simpele en ongecompliceerde benadering. DT's opgeblazen rockopera aanpak heeft daar niks mee te maken. Het ergste is nog wel dat mensen deze band vergelijken met Rush. Schijnbaar is de redenering hier achter dat Rush complexe muziek maakt en daarom wel op Dream Theater moet lijken. Typisch weer zo'n verschrikkelijke en naive metal redenering want hoewel de muziek van Rush best wel ingewikkeld is zit er een enthousiaste en vreugdevol gevoel achter die de muziek hartstikke opwindend maakt. De muziek van DT is net zo suf als het volgen van een wiskundeles. Bovendien is de muziek van Rush echt vernieuwend en zit het vol met verrassende wendingen en tempowisselingen. Het lijkt wel of de muziek van DT volgens strikte procedures gemaakt is. Er is niks spontaans aan. Het is alsof iemand een computer de opdracht heeft gegeven om metalmuziek te maken met veel ingewikkelde tempowisselingen en drumfills en voila Dream Theater is het resultaat. Liedjes als 'Smoke on the Water', 'Highway to Hell' en 'Heavy Metal Mania' mogen dan oersimpele rifs hebben ze hebben meer impact dan Dream Theater's totale ouvre. Ze kunnen beter sessiemuzikanten worden voor Mariah Carey of Celine Dion dan worden wij als echte rockers niet blootgesteld aan hun muziek

 

Gamma Ray

Ooooh neeee niet weer een Gamma Ray cd! Je kent het gevoel wel wanneer een afgezaagde band weer de zoveelste plaat uit brengt met nietszeggende muziek. Gamma Ray is daar een perfecte voorbeeld van. Eigenlijk brengt Gamma Ray gewoon elke keer hetzelfde album uit alleen de hoes is anders. Nou zelfs dat niet want er staat elke keer weer dat zelfde saaie pseudo-Egyptische mascotte die vrij typerend is voor de gezichtsloosheid van de band. Ik kan niet geloven dat iemand dat als avatar gebruikt op de forum van een classic rock website. Als ik dat poppetje zie heb ik zin om hem helemaal aan stukken te hakken. Maar zo'n powermetalfan heeft ook niks te zoeken op een site voor echte hardrockmuziek. Gamma Ray is ook een compleet overbodige band want het is net zulke muziek als Helloween. Kai Hansen (de saaiste man op aarde) heeft in die band gespeeld en je vraagt je af waarom hij daar niet gewoon was gebleven. De muziek is immers toch hetzelfde en dan hadden we geen Gamma Ray gehad. De muziek die Helloween maakt is al erg genoeg. Maar wacht het wordt nog erger. Onze grote vriend heeft nog een band 'Iron Saviour' die qua onoriginaliteit GR volledig overtreft. Een kopie van een kopie. Wat is nou in hemelsnaam het doel van deze band. Meestal als iemand een zijproject begint is dat omdat hij andere muziek wil maken dan de reguliere band. Een goed voorbeeld hiervan zijn groepen als Whitesnake, Rainbow of Gillan die echt iets anders hebben te bieden dan Deep Purple of UFO afsplitsingen Micheal Schenker Group en Waysted. Iron Saviour is gewoon een complete verspilling van al die plastic, papier, inkt die nodig zijn om een cd te maken. Van mij mogen ze de bandleden blootstellen aan een flinke hoge dosis gammastralen. Zijn we daar ook weer van af.

 

Kamelot

Kan je de karakter 'Stewart' uit de 'Beavis and Butthead' serie nog herinneren. Hij liep altijd met een Winger T-shirt om te laten zien dat hij een kneus was. Onzin natuurlijk want die band is gewoon hartstikke goed maar in die tijd bestonden er nog geen mietjesachtige bands dus waarschijnlijk was dat hetgene wat er het dichtst in de buurt kwam. Tegenwoordig heb je sukkel groepen in overvloed binnen de metal. Als Stewart nu had geleefd had hij een Kamelot-shirt gedragen. Kamelot is een geek-band bij uitstek met hun gladde nietszeggende rock-opera bullshit. Toch wil de Aardschok-Dynamo-Roadrunner syndicaat ons wijs maken dat dit ontzettend goede muziek is. Ze waren zels cd van de maand in Aardschok. Want ja het is ambitieus en complex dus het zal wel heel goed zijn. Dit is één van de grootste denkfouten dat je vaak krijgt in de metal-wereld. Omdat iets complex en technische onderlegd is wil niet zeggen dat het automatisch origineel of vooruitstrevend is. Het lijkt wel als of die lui van Aardschok niet kunnen doorzien dat dit soort slappe sprookjesmetal gewoon saai en clichématig is en moeilijkdoenende tierelantijn niet zorgt voor interesante nieuwe muzikale ideën maar dat het bombastisch, sentimenteel en artificieel aan doet. Bands die simpel spelen kunnen immers niet vernieuwend zijn ook al zou dat veel verfrissender klinker dan al dat kleffe sprookjes gedoe. Ik geloof niet dat groepen als Holocaust of Bachman Turner Overdrive cd van de maand zullen worden in Aardschok.

 

NOFX

Het enigste wat erger is dan een punkband is een punkband die grappig probeert te doen. NOFX, Heideroosjes, Blink 182, Offspring, Bloodhound Gang je kunt ze wel allemaal neerschieten. NOFX zijn de onbetwiste leiders van de lachbandje-rock met hun flauwe Amerikaanse humor. Elke keer als ik weer zo een irritante NOFX titel zie is het alsof iemand het knopje van een lachbandje indrukt. 'Never Trust A Hippie' huhuhuhu, 'I Heard They Suck Live' huhuhuhu, 'Punk In Drublic' huhuhuhu. Dat allemaal met die irritante Eric Cartman-stem van de zanger. Punkgroepen doen immers alles op zo'n voorspelbare en afgezaagde manier mogelijk of ze nou grappig proberen te doen of als ze zingen over politiek het is altijd meteen duidelijk waar het over gaat. Subtiliteit en diepgang zijn onbekende begrippen in de punk-wereld. Een goed voorbeeld is de titel 'Punk In Drublic'. De bandleden denken dat als je de twee voorletters van de woorden in een titel omdraait dat het automatisch grappig is. Maar waar de grap faalt is dat het woordje 'drublic' niks betekent. Als deze grap wel was geslaagd dan hadden beide woorden iets betekent. Dat krijg je als bands die geen gevoel voor humor hebben grappig proberen te doen. Een goed voorbeeld van hoe het wel moet is de plaat 'Vulture Culture' van Alan Parsons Project Die titel kinkt zoalzo gaaf maar het is gebaseerd op de woord 'culture vulture'. Hier worden de twee voorletters ook omgedraaid maar het woord Vulture Culture betekent ook iets en is niet zo maar willekeurig omgedraaid om grappig te doen. Een ander voorbeeld is het nummer 'Guns'R Us' van Accept. Dit is gebaseerd op Toys'R Us en de reden dat dit zo heet is omdat de bandleden vinden dat je tegenwoordig zo makkelijk een wapen kan kopen dat het net is alsof je een pak melk bij de supermarkt om de hoek koopt. Dit is echt grappig omdat de vergelijking die de titel maakt gewoon klopt. En het vreemde is dat noch Alan Parsons noch Accept grappig proberen te doen. Beide titels zijn gewoon serieus bedoeld en toch zijn die titels hartstikke geestig. Daar kunnen al die punkbandjes met hun domme grappen wel wat van leren.

 

Iced Earth

Ik zie nou al de stoom uit de oren komen van al die brave metalnerds met hun Bart Simpson, Pikachu en My Little Pony avatars. "Oh kan die vervelende Powermetal Sucks gozer niet ophouden" hoor je ze al denken. Jammer jongens maar dit keer is Iced Earth aan de beurt om mijn toorn te ontvangen. Ik blijf me er over verbazen hoe een gezichtsloze en oppervlakkige band als dit zo populair kan blijven. Ze zijn een powermetal versie van Nickelback. Iedereen haat ze maar toch moet er iemand zijn die dit leuk vind want ze verkopen toch platen. Maar ja als de Aardschok of één van die andere zaadblaadjes vertelt dat dit gave muziek is dan wordt dat compleet geaccepteerd door al die metalzombies. "we hebben een comando gekregen om dit te kopen" zie je al die metalfans al denken "dan moeten we de opdracht ook meteen uit voeren". Zo typisch metal. Niet kritisch kunnen nadenken. Zo kunnen al die armetierige groepen als Primal Fear, Trivium, Destroyer 666, Bendictum etc. er elke keer weer mee weg komen. Deze band werd ook eind jaren 90 doodleuk door één of andere eikel omschreven als authentieke heavy metal die teruggrijpt naar de vroege jaren 80 voordat de thrash populair werd. Wat een prietpraat! Iced Earth is de textboek voorbeeld van nep-heavy metal die nergens lijkt op bands als Kiss, Savage, Pat Travers of Silver Mountain en al die andere prachtgroepen. En net als alle powermetal zijn ze 100% beïnvloed door speedmetal groepen als Metallica en Flotsam & Jetsam. En ze hebben doodleuk een album opgenomen met covers van bands als AC/DC, Blue Oyster Cult, Judas Priest en Iron Maiden. Wat een heiligschennis! Alsof iemand die fan is van zulke groepen ooit een Iced Earth plaat zou kopen.

 

Marilyn Manson

Als je ook maar iets goed vind van deze man dan ben je er toch mooi ingestoken. Alles aan deze gast is pure marketing zonder enige muzikale passie. Hij zal wel gedacht hebben hoe kan ik zo veel mogelijk geld verdienen aan al die idiote generatie Xers. Laat dat maar aan kitschmeister Marilyn Manson over. Zijn muziek klinkt een beetje alsof je een taart eet die gevuld is met gestampte spinnen en kakkerlakken. Je kan er alleen maar van walgen. Ik snap ook de ophef niet dat men eind jaren 90 maakten over hem. Enigste shokerende aan Marilyn Manson is dat er zo veel aandacht is besteed aan zulke oppervlakkigheid en dat zo iemand al die vervelende misvattingen over hardrock bevestigd. Hij zegt doodleuk dat heavy metal vroeger hele bekrompen muziek was met hele strikte regels over kleding en teksten en dat dat in de jaren 90 liberaler is geworden. Wat een leugen! Mensen die dit zeggen moeten gekruizigd worden. Liberaal? Bedoel je al die dikke lompe tattoo-aso's met hun zwarte dumpstore kleding die zingen over oubollige onderwerpen als satan, zelfmoord, feëen en tovenaars. Geef mij maar die goede smaak groepen van vroeger zoals Gary Moore, REO Speedwagon, Praying Mantis, Rush, Ratt enz. die er allemaal heel verschillend uit zien en over diverse onderwerpen zingen. Wat ook zo storend is dat mensen hem vergelijken met Alice Cooper De redenering hier is Marilyn Manson shokeert en Alice Cooper shokeerde vroeger ook dus het zijn gelijksoortige artiesten (zie hier de typische metal-onlogica in werking). De grote verschil is dat MM geen muzikaal waarde heeft, als de shock-factor is afgenomen dan blijft er geen inhoud over. Ook zonder shokerende imago is Alice Cooper toch een interesante artiest want hij maakt steengoede en originele muziek. Bovendien sympatiseer je met AC omdat de oude generatie waartegen hij zich afzette heel conservatief was. Marilyn Manson wekt alleen maar sympathie op voor de oudere generatie. Natuurlijk is de muziek van MM heel anders dan die van Alice Cooper. De bandleden van Bachman Turner Overdrive mogen dan wel een stel mormonen zijn je kunt ze muzikaal makkelijk vergelijken met Alice Cooper. Marilyn Manson's achterlijke metal lijkt nergens op de oprechte rock n roll van Alice Cooper. Dus Marilyn Manson op naar de  vergetelheid!

 

 

Jet

Het nummer "Nice Boys Don't Play Rock n Roll" van Rose Tattoo is vast geïnspireerd door een band als Jet want wat klinkt hun versie van rock enorm braaf. Toen tien jaar geleden dat vervelende nummer van hun in die vodafone reclame langs kwam deed dat gewoon pijn aan je oren. Vooral die blerende metroseksuele nichtenstem van hem. Are you gonnaaa bee my GIIIRRRLLLL!!!! Vreselijk! Niemand wil jou girl worden met zo'n kneuzen stem. Maar goed nieuws Jet zijn vernieuwend bezig ze zijn namelijk de uitvinders van de chimpanseerock. Met hun ongeschoren koppen en lelijke bakkenbaarden lijken ze net personages uit de Planet of the Apes. Ze hebben dezelfde uiterlijk als James Blunt of Supergrass en eigenlijk klinken ze ook gewoon zo. Kortom ze hebben niets met rock n roll te maken. Wat enorm verbijsterend is dat mensen deze band durfden te vergelijken met AC/DC?! Dat is echt een criminele vergelijking. Haal die strond uit je oren. Brave H&M-rock mag nooit in één adem genoemd worden met de trotse jockrock van AC/DC. Bands als Accept, Kix of Motley Crue zijn te vergelijken met AC/DC. De NWOBHM groepen lijken op AC/DC. Jet maakt gewoon dezelfde muziek als al die trendrock bands als Franz Ferdinand en de Dandy Warholes. Mensen zeggen dit ook alleen maar omdat ze Australiers zijn en dat er twee broers in de band spelen. Wat maar laat zien hoe dom veel van die critici zijn en hoe gevaarlijk dit soort vergelijkingen zijn. Deze jet mag meteen neerstorten.

 

Dragonforce

Maandag morgen 8:30 op de hoofdkantoor van Nuclear Blast
MEDEWERKER.1: Tegenwoordig zijn er allerlei jongelui die heel de tijd World of Warcraft en Warhammer spelen Kunnen we mischien niet lekker poen verdienen aan al die losers?
MED.2: Natuurlijk kan dat en de muziekstijl die daar het best bij past is metal. Daar zingen ze alleen maar over ridders, dwergen, elfjes en al die andere oubollige dingen.
MED.1: Heavy metal fans? Maar ik dacht dat die een hekel hadden aan die fantasy-onzin en liever gingen biljarten of klaverjassen
MED.2: Wees niet zo naief. Dat waren de hardrockers van vroeger.
Maar dat soort muziek hebben we reeds lang geleden vernietigd in opdracht van de punk-minnende rock-elite
MED.1: Ik dacht al. Ik kan me niet voorstellen dat fans van UFO, Styx of Bullet Boys dat soort kinderachtige spelletjes spelen.
MED.2: Natuurlijk niet! Van dat soort muziek ga je te veel nadenken. Te veel nummers over sex en lekkere chicks. Dat is een gevaar voor de brave 21ste eeuwse feministische hipster samenleving. Nee ik had het over powermetal groepen zoals Sonata Arctica, In Flames en Battleroar. Dat soort debiele bands
MED.1: Oh help! Geef me een papieren zakje ik denk dat ik de kroketten en tomatensoep van daarnet er uit ga kotsen. Ik haat die muziek
MED.2: (lacht) Inderdaad. Maar het levert wel een berg duiten in het zakje
MED.1: Dat is waar. Welke band had je in gedachten?
MED.2: Ja dat is een goede vraag. Er loopt genoeg van dat rommel rond
MED.3: (springt plotseling uit z'n stoel) Ik heb echt de perfecte band voor jullie: DRAGONFORCE
MED.2: GADVER!! De naam van die band klinkt al zo vreselijk. Je weet al meteen wat voor vlees je in de kuipen hebt.
MED.3: Dat klopt die band is net zo artificieel, gezichtloos, zoetsappig als
de naam doet vermoeden. Alle scherpe kantjes die heavy metal vroeger had zijn er afgeslepen zodat we een zieloze produkt hebben die we kunnen we verkopen aan de domme metalmassa
MED.1: Nou goed. Lijkt me een uitstekende kandidaat. Maak maar een afspraak zodat
de contract zo gauw mogelijk ondertekend kan worden.
MED.2: Komt voor de bakker.
MED.3: Vergeet niet bij de verkoop van de nieuwe Dragonforce CD een extra pak Magic kaarten mee te geven, gratis Alchemy sieraden en korting op de nieuwe Hobbit film
MED.2: (knipoogt) Jij snapt het
MED.1: okee genoeg geluld aan de slag

 

Fear Factory

 

De naam Fear Factory is best wel goed gekozen. Het is inderdaad een band waar je bang voor moet zijn. Ze zijn een gevaar voor de goede smaak van de gemiddelde hardrocker. Deze band is in tegenstelling tot wat je er over gelezen hebt totaal niet vernieuwend. Mischien ten opzichte van al die lompe jaren 90 metalgroepen maar in vergelijking met de hardrock van vroeger zijn ze super voorspelbaar. Ik zag op een programma in de jaren 90 het zal Headbangers Ball geweest zijn (ook zo'n kutprogramma) ze werden daar opgehyped als een hele grensverlegende band want ze gebruikte synthesizers hadden science fiction teksten en hij zingt met een gewone stem en dat zijn immers dingen die al die heavy rock groepen nooit doen. Wat!!! ze gebruiken synthesizers! Heiligschennis! Ze moeten op de brandstapel gegooid worden. Het is niet als of er zat
heavy metal groepen zijn die keyboards gebruiken. Saga, Uriah Heep, Iron Maiden, Rush, Journey allemaal gebruikten ze synthesizers en een stuk creatiever dan Fear Factory. Onbegrijpelijk al die muziekjournalisten. Denken die gasten soms dat we dom genoeg zijn om dat te geloven. Dat van die normale zang slaat ook als een tang op een varken. Alle hardrock bands zongen vroeger met een gewone stem Die kennen zeker alleen maar van die brulapen groepen als Machine Head of Biohazard. Bij al die metalbladen werken ook allemaal van die onwetende Robert Haagsma types. Sex, drugs liefde en rock n roll teksten zijn de meest voorkomende onderwerpen in hardrock maar er wordt echt wel ook over ongebruikelijker dingen gezongen zoals science fiction. De gevaar van technologische ontwikkelingen en de dreiging dat dat kan vormen voor de mensheid is iets waar groepen vroeger ook over zongen. Accept's 'Metal Heart' of 'Human Touch' van Rick Springfield zijn goede voorbeelden en natuurlijk vele nummers van Rush. Zo nieuw is dat niet. Alleen klinkt het bij dat soort groepen niet zo depressief. Fear Factory heeft zo'n enge 'matrix'  sfeertje in hun muziek. Hun muziek doet me denken aan de scene uit de 'Matrix' waar Kuennu Reeves een insekt robotje in zijn oor gedouwd krijgt een tamelijk onplezierige ervaringen zo klinkt hun muziek ook. Ik krijg bij de muziek van Fear Factory het gevoel als of je leeft in een computer simulatie en niet in de echte wereld. Dat past ook wel bij metal. Veel metalgroepen hebben een 'cyborg' gevoel dat erg kil en kunstmatig aandoet. Als of je deel word van de machine ontdaan van je eigen identiteit. Dit is symbolisch voor al die subculturen. Gothics, Metalheads, Punkers ze zijn allemaal hetzelfde niet van mekaar te onderscheiden. De mainstream mensen waar al dat soort lui zich tegen afzetten zijn eigenlijk veel meer zichzelf en hebben ook een beter muzieksmaak. Het feit dat bands als Rush, Ted Nugent of Foreigner veel groter zijn dan metal rotzooi als Fear Factory of Testament zegt genoeg.

 

The Darkness

Rockmuziek ontdekken is net als het pellen van een ui. Je moet verschillende lagen van nepmuziek afhalen om tot de echte spul te komen. Vaak krijg je allemaal van die baggerbandjes voorgeschoteld die als echte hardrock moeten doorgaan maar er helemaal geen donder mee te maken hebben. Powermetal is een perfect goed voorbeeld daarvan. Maar ook een band als de Darkness is speciaal ontworpen om mensen het valse idee te geven dat echte rock muziek terug is. Zo van "Oh gaaf pure rock is weer terug van weggeweest". Maar alleen onwetende Pitchfork recencisten geloven dit. Niemand die echt van hardrock houdt zal zo'n band als dit serieus nemen. Wat betreft dient een groep als the Darkness ook als misdirectie. Ze willen je laten geloven dat de Darkness een soort alternatief is voor al die modieuze hipster-rock groepen maar helaas pindakaas ze horen er 100% bij. Ik word er ziek van dat mensen er elke keer weer in tuimelen. Je hoort toch aan de manier van zingen dat die gast absoluut niet lijkt op al die geweldige zangers van vroeger met zijn valse gejammer. Ik weet na al die tijd nog steeds niet waarom die gast zo zingt maar met mensen als Rob Halford of David Coverdale heeft het niets te maken. Hij lijkt eerder op die gast van Dexys Midnight Runners. Het is alsof de mythe dat hardrock zangers hoog zingen helemaal uit de hand is gelopen en het reslutaat is Justin Hawkins. Het levende bewijs dat zulke onzinnige misvattingen zo gauw mogelijk opgeruimd moeten worden. Ook het feit dat deze lui meteen op de kaft stonden van alle muziek tijdschriften is duidelijk een rooie vlag. Echte heavy rock groepen krijgen niet zo veel aandacht zeker niet met hun eerste album. Het is duidelijk dat je een kat in de zak word aan gesmeerd. Bands als AC/DC of Journey kwamen in hun hoogtijdagen echt niet op de voorkant van gezaghebbende tijdschriften als Rolling Stone of New Musical Express. Dat is muziek voor domme rednecks. Het ziet er naar uit dat die rednecks een stuk meer verstand hebben van rock n roll dan al die recensisten want die zouden meteen doorhebben the Darkness pseudorock maakt. Dan zegt Justin Hawkins dat ze 'cockrock' maken. Ongelovelijk dat ze liedjes hebben met titels als 'Get Your Hands On My Woman'. Ik kan lekker mooi aan jou vrouw zitten en lekker sex mee hebben waar jij bij zit en mr.Hawkins zal daar niks aan kunnen doen. Niet cockrock maar cocksucking rock

 

Edguy/ Strapping Young Lad/ Porcupine Tree/ Amon Amarth

Dames en heren wij hebben vanavond voor jullie te gast....De ultieme nerdmetal band! STEELCONQUESTDRAGONWARRIOR! We zullen ze aan jullie intoduceren. Deze kneus hier op de keyboards met de my little pony t-shirt is Devin Townsend. Ja zwaai maar even naar de camera Devin. Die sul op gitaar is Steven Wilson van Pocupine Tree. Niet te hard klappen hij is een beetje verlegen. De gast met die foute Warwick bassen is die gozer van Dream Theater. Zijn naam is eeeeuuhhh.. ik ben het vergeten die band is ook zo gezichtloos. Op drums hebben we de drummer van Amon Amarth uiteraard uitgetooid in standaard metal kledij van zwart bandshirt met schedel zwart-witte legerbroek en natuurlijk de obligate hamertje van thor. En op zang hebben we niemand anders dan de ultieme nerdmetal zanger de enige echte Tobias Semmet! Deze stuk had ook het kopje Tobias Semmet/Devin Townsend/Steven Wilson kunnen hebben al die soloplaten verschillen toch niet van de bands waar ze in spelen. Vooral kitschmeister Tobias Semmet heeft allemaal van die overbodige groepen als Edguy of Avantasia waar niemand op zit te wachten. Ik heb ook een grandioze aversie tegen al die opgeblazen rockopera projekten zoals Avantasia waar een hele stoet zangers worden opgetrommeld om één af andere bullshit verhaaltje op plaat te zetten. Ayreon, Epica en Aina zijn ook voorbeelden van bands die van die pretensieuze misbaksels maken. Dit staat haaks op de no-nonsense mentaliteit die bij heavy metal hoort. Kan je voorstellen dat bands als Roadmaster, Battleaxe of Grand Funk Railroad zo een plaat zouden maken. Nope! Devin Townsend staat symbool voor al die geeks die hardrock tegenwoordig bevolken. De vlotte Michael J Fox types die vroeger vol op aanwezig waren in rock zijn spoorloos verdwenen. Nu hebben we allemaal van die slome losers die Warhammer poppen in mekaar knutselen of Iron Man pakken maken. Vergeet niet dat hij ook deel uitmaakte van die 'metalocalypse' serie. Typische zo'n projekt die verzonnen is om je weg te jagen van heavy metal terwijl hardrock absoluut niet is zoals ze daar word neer gezet. Dit soort idioterie is het levende bewijs dat nerds zo gauw mogelijk moeten ophoepelen uit heavy rock Devin Townsend voorop. Op naar de volgende Steelconquestdragonwarrior bandlid Steven Wilson. Deze gast is tegen Donald Trump dan weet je al wat voor vlees je in de kuipen heb. Iemand had ooit eens gezegd dat als David Gilmour Pink Floyd zou verlaten Steven Wilson een goede vervanger zou zijn. Dat moet een grap zijn. David Gilmour is een echte jock. Een vakman die weet wat hij doet. Als Steven Wilson samen met Pink Floyd op het podium zou staan zou die compleet met eieren bekogeld worden. Valt het je op dat veel huidige rockmuziek bestaan uit allemaal van de introverte afwezige types. Als je foto's ziet van Porcupine Tree staan ze altijd ongeïntreseerd voor zich uit te staren. Dat is heel anders dan groepen van vroeger. Die poseerde heel erg enthousiast op de foto en glimlachten. Als bands nooit glimlachen op albumhoezen dan weet je al dat zo een band vast niet zo veel soeps zal zijn. Zo als Porcupine Tree. Daar kan je niet op bouwen als het komt tot rock n roll. Tot slot hebben we Amon Amarth. Ik zie vaak metalheads rondlopen met een t-shirt van Amon Amarth en ze staan gigantisch voor lul. Je kan net zo goed met een t-shirt van je lokale sociale werkplaats rondlopen. Ik heb een hekel aan bands die zingen over vikingen. Ik vind dat bands die zingen over vikingen of noorse legendes beboet moeten worden. Zo vreselijk oppervlakkig. Nog een typisch foute metal gebruik is windmolen headbangen. Dat ziet er zo dom uit. Kijk maar naar de video 'Cry Of The Black Birds' en lach/erger je rot aan.

 

Strokes/ Arcade Fire

Zo het is weer tijd om een stelletje hipster rock groepen door het slijk te halen. We beginnen met de Strokes. De strokes zijn een typische voorbeeld van de rijkeluis-kinderenrock. Dit zijn van die over het paard getilde snotapen die gefinanceerd met het fortuin van hun ouders (pa is vast eigenaar van een moderne kunst galerij moeder is doceert genderstudies op universiteit) op een volstrekt onovertuigende manier stoer proberen te doe met hun namaak rock. De echt rockfanaat trapt er niet in. Het is net als die scene in 'Scott Pilgrim vs The World' waar de band hun kneuzen rock speelt dat die meid bij het einde zegt 'wauw dat is zo geweldig. Wat is er nou zo geweldig aan. Het is pure watjes muziek. Ze reageert alsof een band als Mahogany Rush daar staat te spelen. Waarschijnlijk hebben de mensen van pitchfork de muziek uitgekozen voor die film. Maar zo'n film is ook niet gemaakt voor serieuze muziekfans. Net als een groep als Arcade Fire. Deze band ziet er echt triest uit met al die banjos en accordions. Ze lijken net figuranten uit de 'Sound Of Music' met die lederhozen en strooie hoeden die ze dragen. De organische boerderij met vegan produkten ken je er wel bij bedenken. Maar al die exotische instrumenten voegen helemaal niets toe aan de muziek. Ze klinken identiteitloos inwisselbaar met al die andere nerdrock bands. Het is witte brood muziek smakeloos met weinig voedingswaarde. Ik vind dat zo wel de bandleden als de luisteraars van deze band wat weg hebben van achtergrond figuren in een computer spelletje. Ze zijn lege oppervlakkige mensen zonder een ziel. Kijk maar naar bandfotos van Franz Ferdinand, the National of LCD Soundsystem. Ze lijken net op porselijnen poppen. Toch zullen de mensen die voor Vice of NME werken je vertellen dat deze groepen geweldig zijn. Dat de garagerock revolutie van de vroege nul-jaren al die vervelende NU metal en postgrunge groepen heeft weggevaagd en dat bands als de Strokes, Hives en White Stripes de echte rockmuziek terug bracht. HA..HAHA...HAHAHAHAAAAA!! Ik lach me rot als ik dit lees. Wie denken ze dat ze in de maling nemen. Die nepgrunge bands als Nickelback en Creed heb ik nooit veel aan gevonden. Maar een nummer als 'Arms Wide Open' van Creed of 'Kryptonite' van 3 Doors Down zijn nog altijd 100 keer beter dan die wrakkige liedjes van de Strokes of Interpol. Het is eigenlijk een stap neerwaarts. En zeggen dat pitchforkrock beter is dan NU metal is net zo iets zeggen dat executie door een vuurpeleton beter is dan onthoofding door guillotine. Het is allebij net zo erg. Dit is een typisch voorbeeld van hoe de media op een kunstmatige manier nieuwe muzikale stromingen probeert te creëren om je een valse idee te geven dat er iets interresants gebeurd terwijl het eigenlijk gewoon hetzelfde is verpakt als iets nieuws. Je krijgt de indruk dat er verzet gepleegd word tegen de belabberde toestand van de huidige muziek maar dat is een list. Je maakt 100 procent deel uit van de gevestigde orde als je naar die muziek luistert. Het word tijd om een revolt te starten tegen dit soort muziek. Al die over het paard getilde Marie Antoinettes en Lodewijk de 16des moeten van hun voetstuk afgetrapt worden. Daarom ben ik ook zo blij dat Donald Trump de president is van Amerika. Het is fantastische dat die stomme zelfvoldane glimlach van hun smoel geveegd word en dat de ware boosaardige aard komt bovendrijven. Want al die hipsters kunnen wel doen als of ze zo nonchalant en verveeld over komen er borrelt een haast demonische woede onder de schijnbaar kalme oppervlakte. Die woede kan elk moment losbarsten waar jij als onschuldige omstander de dupe van word. Dan krijg je van die foute orginisaties als Antifa en Nederland Bekent Kleur die eerder de boel verpesten dan dat de situatie er beter van word. Ga nou asjeblieft naar echte rockbands luisteren als Magnum, Spellbound, More of Ramjam luisteren. Dit soort muziek is niet zoals die trendy rommel van tegenwoordig. Daarmee verzet je je echt tegen de huidige muziek.

 

npc dutch.jpg

 

Machine Head/ Biohazard/ Life Of Agony

Goedemorgen beste luisteraars we hebben een verrassing voor jullie. Telsel heeft weer speciaal voor jullie een nieuwe verzamelaar uitgebracht. Na de best of 70s disco en de nineties house classics verzamelaar hebben we de best of jaren 90 TATTOO-ASO METAL! Pantera, Biohazard, Ministry, Machine Head, Life Of Agony ze zijn allemaal present. De CD is te bestellen voor 10 Euro via je Paypal account. Dit soort patsermetal bands zijn een complete nachtmerrie voor de echte heavy rockfan. Ze zijn speciaal ontworpen om de indruk te wekken dat hardrockers stijloze slecht geklede domoren zijn. Dat terwijl heavy metal nog best wel intelligente muziek is. Bands als Sepultura en Mesjuggah worden speciaal naar voren geschoven om dat negatieve beeld te bevestigen. Dit allemaal gesponserd door de Dynamo-Roadrunner-Aardschok kartel. Machine Head is een prima voorbeeld van hoe het niet moet. Dit is lompe hooligan muziek die refereert aan de wilde mentaliteit van onze woeste voorouders. De zanger lijkt ook een beetje op een inboorling met die neusring door z'n neus. Hij heeft wel wat weg van Vivian van de Young Ones. Niet bepaald Tom Cruise in Top Gun. Maar biohazard bewijst dat het nog erger kan. Dit zijn van die boosaardige holbewoners die met knotsen elkaar de hersenen in rammen. Volgens mij maken ze allemaal deel uit van die bendes als de bloods of de crips. Dit tuig word ook nog uitgenodigd om te spelen op festivals. Ik krijg de indruk dat orginasatoren geen flauw idee hebben wie ze uitnodigen. Hierdoor worden al die jonge broekies blootgesteld aan dit soort kwaadaardige muziek. Ze hadden ook bands als Triumph, Darkstar of Fastway kunnen zien dat is wel een stuk positievere muziek. Dynamo Open Air '95 is de ultieme hoogtepunt c.q. dieptepunt van dit soort muziek. Alle bekende gorillametal bands als Fear Factory, Biohazard, Dog Eat Dog enz. passeren de revue. Wat me zo irriteert bij dat soort groepen is dat de podium altijd vol staat met mensen die er niets te zoeken hebben. Zo laten we gezellig ons fans op de podium uitnodigen. Dat mag niet. De fans en de band waar ze van houden moet altijd strikt gescheiden blijven. De podium is puur voor de band bedoeld en de fans moeten voor de dranghekken blijven. Kan je je al voorstellen dat de fans samen met Loverboy op het podium staan. Die zullen die gasten keihard van het podium trappen. Life Of Agony is ook zo'n draak van een band. Maar ze zijn vernieuwend bezig. Ze zijn namelijk de uitvinders van de zeehonden-metal. Want die zanger brult niet hij zingt als een zeehond. Ze hebben heel toepasselijk van die negatieve teksten over zelfmoord. Die lui kicken daar wel op. Maar die gast heeft zich laten ombouwen tot een vrouw dan weet je al dat ze knettergek zijn. Dit soort muziek moet zo gauw mogelijk in de vergetelheid raken.

 

Napalm Death/ Carcass/ Morbid Angel/ Boltthrower enz. enz.

In de catagorie pokkeherrie bandjes is Napalm Death één van de prominente groepen en zij en soort gelijke baggerbandjes (Carcass, Morbid Angel, Boltthrower) zijn de veroorzakers van veel muzikale ellende die heavy metal een domme naam geeft. Deathmetal is bij uitstek muziek die al de foute associaties bevestigd. Je ziet het ook bij popfestivals waar uiteraard altijd wel zo een bandje geprogrameerd staat. In het begin lijkt het voor de gemiddelde concertganger als of het hele indrukwekkende en angstaanjagende muziek maar na de honderdste keer is het nieuwtje er wel af kan je er alleen maar om lachen. Je ziet die normale muziekfans die van Blof of Radiohead houden al gniffelend kijken naar zo'n band met een 'wat een trieste figuren' uitdrukking in hun blik. Je krijgt bijna medelijden met zulke zielepoten. Vervelend genoeg denken sommige mensen dat alle hardrock bands zo zijn. Zo zullen bands als Trance, Skid Row of Bad Company ook wel zijn zie je ze al denken. Reden genoeg om die kutgroepen zo gauw mogelijk op te ruimen. Het is ook aan te raden om mijlen ver weg te blijven van de Earache label. Hoofdkwartier van de hier boven genoemde bands. Die lui die brengen niks anders uit dan totale shit. Typische kinderachtige muziek voor van die sukkelaars met beanies met schedels of van die foute magere hein tshirts. Het levende bewijs dat kleine labels ook waardeloze muziek kunnen uit brengen. Net zoals Nuclear Blast, Displeased, LMP of Osmose en al die andere hoflveranciers van scheitmuziek.

Uiteraard zijn de lui van Napalm Death 100% pure punkers die niks moeten hebben van hardrock. Ik zag in een oud interview uit hun begin dagen dat ze heavy metal zulke domme muziek vonden want het was simpele 4/4de muziek (als of deathmetal zulke complexe muziek is) met van die voorspelbare G-A-D drie akkoorden schemas. Ik vermoed dat ze het hier hebben over groepen als Saxon of Thin Lizzy bands die duidelijk superieur zijn aan die stomme metal shit. Het is precies die simpele kracht dat hardrock gaaf maakt. Metalbands proberen altijd de muziek onnodig complex te maken als of de muziek daar door beter wordt. Die oude heavy rock groepen klonken uniek omdat ze pakkende liedjes schreven en dat gaf de muziek herkenbaarheid. De muziek dat metalbands maken is gebaseerd op onsamenhangende riffs en onnodige dubbelbass gedreun dit geeft metal een heel erg annonieme karakter. De uitdrukking 'less is more' komt niet in de woordenboeken voor van metalheads. Ook tekstueel is het huilen met de pet op met Napalm Death. Ze bedienen zich weer van die stopzinnige slogan teksten zoals je bij punkbands krijgt. Metal komt immers ook voort uit punk. Je kan met de grommende vocalen toch niet horen waar over ze zingen. Vaak krijg je van die onbenullen die zeggen 'ja maar ze zingen over politiek'. Als of simpelweg zingen over een bepaald onderwerp de tekst goed maakt. Ze kijken totaal niet naar of de tekst goed geschreven is. Dat de taalgebruik mooi is of zinsopbouw goed is dat het rijmt en een goede samenhang heeft allemaal dingen die ontbreken bij Napalm Death. Je kunt ook een liedje maken over sex en dat het toch heel goed klinkt omdat de taalgebruik goed in elkaar steekt geestig is en ontroerend klinkt. Het lijkt wel of Napalm Death maar een paar zinnetjes bij elkaar gooit met hier en daar een aan politiek refererende woordje als 'multinationals kill' of 'capitalism sucks' en denken dat ze een goede tekst hebben geschreven. Het is zo verschrikkelijk dom. Net als bij Carcass die alleen maar over het in elkaar hakken van ladematen of het opeten van de ingewanden van je toekomstige bruid. Ja wat zijn metalbands diepzinnig bezig. Boltthrower heeft teksten waar robotlegers elkaar allemaal afknallen. Zucht! Hoe het wel moet is bijvoorbeeld Thin Lizzy. Kijk maar naar het nummer 'Warriors'. De openingsregel 'I am a warrior i serve the death machine. Losers and conqeurors all pass on my silver screen.' dat hakt er lekker in. Phil Lynott weet gewoon in één zin op te sommen wat er verkeerd is aan veel oorlogen. Gewoon lekker in simpele klare taal. Napalm Death gebruikt weer allemaal van die moeizaam klinkende woorden als of ze het opgezocht hebben in een woordenboek. Wat een vreselijk slechte manier is van teksten schrijven is.

Het pijnlijke aan al dit is dat sommige critici een groep als Napalm Death nog gaaf vinden ook. BBC-radio presentator John Peel draaide ze regelmatig op zijn show. Dit laat meer zien dat hij de ballen verstand heeft van muziek. Dat is helemaal niet verbazend. Hij is natuurlijk een punk ambassadeur en die beoordelen een band helemaal niet op muzikale waarden maar op hoe tegen de gevestigde orde ze zijn. Hij vind zo een band als dit net zo slecht als iedereen anders maar omdat ze een liedje hebben die twee seconden duurt en dat is toch wel hartstikke sensationeel. Het is puur een novelty net als dat je een band gaaf vindt omdat ze op het podium hun eigen strond opeten. Het is net als die programmas die denken dat ze edgy zijn omdat ze iemand met deathmetal gromzang hebben uitgenodigd terwijl het eigenlijk heel erg ordinair is. Napalm Death is ook helemaal van de onnodige zijprojekten. Carcass is hier een voorbeeld van. Maar ook onzin bandjes als Defecation, Godflesh, Terrorrizer(samenwerking met collega herriemakers Morbid Angel), Cathedral(lijkt absoluut niet op muziek uit de jaren 70) allemaal bands waar geen kip om geeft. Soort van Gamma Ray in het kwadraat. Wat is het nou dat metalgroepen en ook punkers hebben met zijprojekten. Ik denk dat het vast een subcultuur iets is. Net als festivals organizeren of metal markets opzetten. Uiteraard staan al deze broederlijke bezigheden in dienst van uitermate stompzinnige muziek. Lekker gezelig met ze alle muziek maken die totaal niet gezelig is. Net als al die stompzinnige substijltjes die totaal niet van elkaar verschillen. Laat je niet in de maling nemen als zo een metalkneus enthousiast praat over dingen als grindcore, deathmetal, doommetal, blackmetal enz. het is gewoon hetzelfde muziek dat elke keer weer anders verpakt wordt. Let daar op! Dit soort truckjes gebruiken ze altijd om je het valse idee te gaven dat metal heel gevarieerd is. Wat overduidelijk niet het geval is. Iedereen met een IQ hoger dan dat van een pantoffeldiertje snapt dat wel. Deathmetal fans zijn heel erg politiek correct. Ze hebben een CD gemaakt die 'grindcore' tegen Donald Trump heet. Natuurlijk zijn mensen die zulke domme muziek maken tegen zo'n toffe gozer als hem. Die zijn natuurlijk geïndoctrineerd door alles wat de media hun vertelt en Donald Trump haten hoort door bij. Ook al is daar helemaal geen goed reden voor. Hij heeft elke keer goed gehandelt of het nou conflicten met andere landen zijn of tegen buitenlanders die zonder toestemming de land binnen komen of het op gang brengen van de economie of juist handelen tijdens de corona virus crisis. Hij pakt het allemaal goed aan. Iedereen met gezond verstand ziet dat meteen. Helaas hebben linkse lui dat niet. Als Hillary Clinton aan de macht was geweest dan was het een grote puinhoop geweest. Ik weet zeker dat heel Amerika op slot had gezeten en had iedereen verplicht binnen gezeten. Maar linkse mensen bedrijven politiek op basis van emotionele opwellingen niet op rationeel politieke inzicht.

 

Pantera

Pantera was ooit in de jaren 80 nog een hele goede hardrock band. De eerste vier albums zijn nog steeds de moeite waard. Helaas zijn ze in de jaren 90 verandert in een typische aso-metal groep en daarmee de boegbeeld geworden van de gorillametal die de jaren negentig teisterde. Ze zijn de uitvinders van die vreselijke drilboorgitaren. Zo'n gitaargeluid dat klinkt als of iemand met een drilboor door je hoofd zit te boren. Niet bepaald een leuke ervaring net als het luisteren naar de muziek van Pantera. Geef mij maar die ouderwetse zaaggeluid die bands vroeger hadden. Dat was een stuk plezieriger om naar te luisteren. Dat is ook één van de manieren waarop je het verschil kan horen tussen een hardrock geluid en een metal geluid. Als je palmmute speelt bij een hardrock liedje dan heeft dat een lichte zagende geluid dat lekker soepel klinkt. Bij metal als je een palmmute speelt krijg je zo een loodzware drilboor gitaar geluid die je helemaal murw beukt. Dat maakt het luisteren naar een metalplaat altijd moeizaam. De muziek van Pantera klinkt daardoor ook zo grooveloos. De rockmuziek van vroeger had was altijd zo lekker swingend. Dat hoor je ook als luistert naar cd's van Dokken en Aerosmith. Dat ontbreekt compleet bij metal wat nog erger wordt gemaakt door die vervelende dubbel-bass gejakker waar Vinnie Paul ook groot fan van is. Pantera is een typische hooligan band. Fans van Pantera zien er uit als of ze uit de bajes ontsnapt zijn met die kale koppen, piercings, tatoos en afgeknipte legerbroeken. Je merkt het ook bij de teksten en de hoezen van Pantera. Kijk maar naar de kaft van 'A Vulgar Display of Power' waarop een gozer voor z'n bek geramd wordt. Typisch voorbeeld van de kinderachtige domheid die je wel vaker bij metal krijgt. Dit soort bands kunnen alleen maar over geweld zingen omdat ze denken dat ze anders niet stoer overkomen. Maar de hardrock groepen van vroeger wisten dat je ook ruig kan klinken zonder dat het per sé geweldadig moet zijn. Ik vind dat Pantera ook een typische voorbeeld is van 'lomp stoer'. Iets wat tegenwoordig wel vaker voorkomt niet alleen in metal en hardcore maar ook in bv. hiphop. Vroeger was een meer 'stijlvolle stoer' populair. Gasten leken vroeger automatisch een mannelijke zelfverzekerheid to hebben maar het waren ook gewoon normale jongens die ook uit een buitenwijk konden komen het waren niet automatisch één van de homeboys. Ik vind dat rockgroepen tegenwoordig slordig en onverzorgd bijlopen. Ze staan gewoon op het podium met hun afgezakte dumpstore broeken en met hun haar in de staart. Vroeger zagen bands er nog redelijk foetsoenlijk uit. De stijlvolheid die classic rock zangers als Rob Halford of Billy Squire hadden is compleet weg bij dit soort muziek.

 

Death/Nevermore

Tijd om je jachtgeweer en je schietschijf mee te nemen. De jachtseizoen op metalheads is begonnen. Onze prooi voor vandaag is Death en laten we er ook maar Nevermore bij pakken. Je zou verwachten dat Death een band is die helemaal verguist zou zijn maar mensen denken niet alleen  dat ze goede muziek maken maar dat Chuck Schuldiner een visionaire muzikant is met bijzondere ideeën. Ongelovelijk (schud hoofd)al die metalgasten. Ze blijven er maar in trappen. Ik moet altijd lachen om mensen die fan zijn van deze muziek diepzinnig of intelectueel proberen te doen. Van die onwetende Rene Veerkamp types die uitspraken maken als 'als agnosticus twijfel ik aan religie' of ze gaan frederik nietzsche citeren. Ze zijn natuurlijk complete dombo's die niet in staat zijn om goede muziek te onderscheiden van totale drek. Ze lopen gewoon hun wansmaak goed te praten. Dan durven ze nog top-40 muziek te bekritiseren terwijl deathmetal geen haar beter is. Metal en hedengaadse popmuziek zijn gewoon twee verschillende uitingen van dezelfde gebrek aan fatsoenlijk muzikaal gevoel waar al die jongelui last van hebben. Tijd om daar verandering in te brengen. Wat ook bizar was de aandacht die Chuck Schuldiner kreeg toen hij dood ging. Er werden hele pagina's uitgewijd aan zijn dood waar jan en alleman opgetrommeld werden om hun steun te betuigen. Je kan het wel erg vinden dat hij dood is maar hij is simpelweg niet bekend genoeg om al die aandacht te rechtvaardigen. Hij is niet Freddy Mercury die een hele benefiet concert kreeg bij zijn dood en terecht want hij was een fantastische zanger iets wat je niet kan zeggen van Chuck Schuldiner met zijn stompzinnige gegrom. Het is gewoon onterecht dat deze nietsnut bij z'n dood uitgebreid aandacht kreeg en iemand als Cozy Powell maar de helft van een A4tje kreeg toen hij dood ging. Ook al heeft zijn drumwerk meer invloed gehad op de ontwikking van rockmuziek dan alle deathmetal groepen bij mekaar. Maar de aardschok/dynamo/roadrunner elite wordt bevolkt door duivelhoorn salutende metalheads niet door oprechte rockfans met kritisch denkvermogen.
Dat is ook de enige verklaring waarom een talentloze band als Nevermore populair kan worden. Dit is muziek voor van die dikke logge metalheads met kalende paardestaarten en afgezakte dumpstore broeken die aardschok zien als hun bijbel. Die vinden zo'n strondvervelende band als Nevermore natuurlijk prachtig. Nevermore is natuurlijk hartstikke saaie muziek en al die fans zien er net zo saai uit en zijn ook net zo saai als dat hun muziek klinkt. Typisch lopende band muziek zonder passie of originaliteit. Dat zie ook aan de vormgeving van hun albums. Moderne metalbands hebben van die grijze ruizige hoezen met van die rommelige ontworpen afbeeldingen er op. Die stoot de potentiele koper meteen heel erg af. Vroeger hadden heavy rock groepen mooie fel gekleurde hoezen met interesante afbeeldingen er op. Neem als voorbeeld maar de hoes van 'Seventh Son Of A Seventh Son' van Iron Maiden of 'Tarkus' van Emerson Lake & Palmer of 'Flick Of The Switch' van AC/DC. Als zo iets in de cd bak ligt dan springt dat er meteen tussen uit vooral tussen al die oubollige metalhoezen met ridders, rottende lijken en vikingen. De zanger van Nevermore heeft een tenenkrommende hoge gilstem conform de regels van de powermetal iets waar zo een band als dit niet van afwijkt. Hij heeft ook nog als klap op de vuurpijl een neusring. Hij heeft duidelijk de modeschool van Vivian van de Young Ones gevolgd iets wat wel populair is bij al die metalheads. Maar metalfans zijn ook gewoon punkers totaal niet hardrockers. Ik kan me herrineren dat er over Nevermore werd gezegd dat de gitarist zo goed is. Uiteraard speelt die in de zielloze shred stijl dat totaal niet meer vernieuwend is(net als Chuck Schuldiner). Maar wat maakt het uit of je goed kan spelen als je zulke lelijke muziek maakt. Ik vind zoalzo dat gitaarsolos helemaal niet bij metal passen. Ze spelen solos ook alleen maar omdat rockgroepen vroeger gitaarsolo's speelden en dat een soort van overblijfsel is. Maar die muziek is zo onmuziekaal dat je die net zo goed kan weg laten. Je zal ook nooit zo'n metalgitarist naam onthouden op de manier waarop je wel weet wie Randy Roads, Brian May of Mick Jones zijn. Wat ik ook zo irritant vind is als metalheads hardrock gitaren gebruiken zoals BC Rich, Washburne of Jackson. Het is een raar gezicht om zo een gast met z'n slordige dumpstore kleding op een fel gekleurde elegante gitaar speelt die bedoelt is voor glamoureuze muzikanten uit de jaren 80. Die past natuurlijk totaal niet bij van die slome gasten met ringbaarden en legerbroeken. Dus laten ze maar hun eigen gitaren maken of nog beter speel helemaal niets en dan zijn we eindelijk verlost van al die metal ellende.

 

Transiberian Orchestra/ Stratovarius/ Sonata Arctica/ Virgin Steele

Er is een filmpje op youtube te zien waar iemand een stereo installatie heeft gebouwd langs de weg bij de boerderij waar die persoon woont. De geluidsinstallatie is voorzien van allemaal flitsende lichtjes in de vorm van een windmolen. Alle mensen die langs rijden worden getrakteerd op de sprookjesmetal van Transiberian Orchestra die keihard uit de speakers blaast. Ik heb zin om met een bazooka naar die boerderij te gaan en die geluidsinstalatie met windmolen en al op te blazen. Zo compleet asociaal andere mensen lastig vallen met hun geluidsoverlast. Ze zijn niet anders dan al die negers die hun vervelende autotune hiphop op topvolume spelen als ze rijden in hun autos waardoor ze flinke ergenissen veroorzaken voor de voorbijgangers. Waarom zijn het weer mensen zonder enig muzikaal gevoel die ons weer moeten confronteren met hun slechte muzieksmaak. Metalheads hebben zoalzo de vervelende gewoonte om hun muziek op te dringen aan iedereen die ze tegenkomen. Ik vertel ze meteen dat ze kunnen oprotten. Ook die hardrockers zullen wel van metal houden denken ze. Dan komen ze wel van een koude kermis thuis. Transiberian Orchestra is een typisch voorbeeld van de rockopera metalgenre. Ze zijn afkomstig uit de band Savatage wat al best wel slappe hap is. Transiberian Orchestra is honderd keer zo erg. Het is muziek dat wel goed past bij de film 'frozen'. De soort muziek voor meisjes die naar een fantasyfair gaan om verkleed te gaan als doornroosje. Uiteraard verpakt in een Thomas Kinkade achtige hoesje. Bands als Stratovarius en Sonata Arctica zijn van dezelfde laken een pak. Ze zijn zo inwisselbaar het had net zo goed dezelfde band kunnen zijn. Zelfs de namen klinken hetzelfde.


Het valt me op dat metallabels en in het bijzonder degene die powermetal verkopen altijd hun bands op met veel grootspraak aanprijzen. In pressreleases wordt hun edelkitsch altijd gepresenteerd als fantastische muziek dat de wereld zal veranderen. Schei toch uit! Het is complete rotzooi wat die metallabels uitbrengen. Die platen worden gewoon op de lopende band er uit gegooit in de hoop dat al die onnozele metalfans ze gaan kopen. Het valt op dat de term 'meesterwerk' vaak gebruikt wordt in advertenties van dit soort muziek. Wat natuurlijk absurd is want zo'n klein labeltje kan echt niet week in week uit 'meesterwerken' uitbrengen. Zelfs de topgroepen van vroeger maakten niet heel de tijd meesterwerken. Dat hoeft ook niet. Albums als Back in Black of Blizzard of Ozz zijn steengoede platen maar het zijn geen meesterwerken. Daarvoor is die muziek niet ambitieus genoeg. Een album dat een meesterwerk is komt maar zelden voor. Mischien één keer per jaar. Albums als Operation Mindcrime van Queenryche of Tommy van de Who. Een meesterwerk is niet per definitie beter dan een gewone cd van een band. Ik vind Pieces of Eight van Styx beter dan Grand Illusion maar Grand Illusion is een meesterwerk terwijl POE is meer een rock n roll album. Maar dat is voor hun een soort stopwoordje. Ze denken we moeten onze album een meesterwerk noemen anders zijn we niet goed bezig. Wat natuurlijk helemaal niet nodig is. Je kan ook gewoon op een normale manier duidelijk maken dat het toffe muziek is. Als ik een album zal uitbrengen zal dit in de pressrelease staan: We hebben een nieuwe CD uitgebracht het is gave muziek ga hem kopen! Zie zo kan het ook. Niet die stompzinnige hyperbool waar niemand in trapt.
Ik vind het liberaal gebruik van zulke termen op mijn zenuwen werken. Zo verliest die term z'n waarde. Het is een goedkoop truuk om hun rommel aan de man te brengen. Het laat maar weer zien dat metalheads totaal geen kritisch denkvermogen hebben. Ze geven alles wat ze gaaf vinden 5-sterren. Ze hebben niet door dat je gradaties hebt. Slecht-matig- leuk -goed-geweldig-meesterwerk. Het is vrij simpel. Een band die dit ook niet door heeft is Virgin Steele. Deze band maakt allemaal van die wezenloze muziek die allemaal gaat over Griekse mythes. Romantic barbaric opera noemen ze dat. Dat is een mond vol. Wat heeft dat met hardrock te maken. Geef mij maar van die eenvoudige Cmaj-Fmaj-Gmaj akkoorden schemas. Dat is veel effectiever en klinkt na jaren lang bombastisch metalmuziek veel frisser. Die onwetende rockrecencenten hebben dat niet door. Ze zijn zo geconditioneerd dat heavy rock bombastische muziek is dat ze niet in kunnen zien dat dat onzin is. Zo van je dacht dat heavy metal zulke simpele muziek is maar geloof het of niet het is eigenlijk heel complex met veel klassieke invloeden terwijl het eigenlijk wel zulke simpele muziek is en dat de muziek weinig met klassiek te maken heeft. Dit is typisch zo'n geval waar ze je willen overtuigen dat het anders is dan je verwacht terwijl je oorspronkelijke conclusie de juiste is. Ze denken dat het complex of ambitieus moet zijn want dan pas is het goed terwijl het de simpele karakter is dat hardrock zo gaaf maakt terwijl pretensieus bombast eerder afstoot. De ironie is dat hoe meer mensen in de verdediging gaan voor deze muziek om het zgn. in een goed daglicht te plaatsen hoe meer schade ze veroorzaken terwijl de eigenschappen die ze als negatief beschouwen eigenlijk enorm in de voordeel werken. Maar je raad het al. Dit is ook de bedoeling. Het moet je afschrikken om naar heavy rock te luisteren. Want al die punk/alto types houden net zo min van die opgeblazen drek als ik en het stoort hun dat de classic rock bands van vroeger veel meer kracht en eenvoud hadden dan al die brave 3-voor-12 muziek. Tegelijkertijd wisten ze ook veel variatie in hun muziek te brengen en als ze complexiteit in hun muziek brachten was dat ook gedaan om vernieuwend te klinken en niet zoals de punkers je willen doen geloven om nietszeggend bombast te maken.

 

Cradle Of Filfth-Dimmu Borgir enz.

Ik heb geen stuk geschreven over blackmetal in de catagorie muziek waar ik een hekel aan heb omdat het niet genoeg eigen identiteit heeft om beschouwd te worden als een zelfstandige muziekstijl die mijn toorn verdient. Het is gewoon deathmetal klaar en simpel net als al die andere "substijlen" waar metalheads mee aankomen die eigenlijk gewoon verschillende namen zijn voor dezelfde muziek. Maar geloof me als ik zeg dat ik deze muziek haat tot het bot. Zowel de groepen als de imbeciele fans die er naar luisteren. Het type metalhead die rondloopt met omgekeerde kruizen en zwart-witte legerbroeken die dingen roepen als "laten we die kerk verbranden" of "hail to the ancients" en soortgelijke nonsense. Ik denk dat Cradle Of Filth en Dimmu Borgir de soort bands zijn die men naar voren schuift om heavy metal in iets belachelijks te veranderen. Als of rockmuziek louter alleen om shokeren draait en verder niets om het lijf heeft. Ik vind die bands ook shokerend maar niet voor de redenen waarom ze denken dat ze het zijn. Ze denken dat ze shokerend zijn omdat ze beledigend zijn naar christenen met stompzinnige slogans als 'christraping blackmetal' of t-shirts met vrouwen die kruizen in hun reet douwen en dergelijke. GEEUW!!! Zo voorspelbaar. Je kan mij niet shokeren met zo iets want ik ben volledig atheist. De echte reden waarom ze mij shokeren is omdat het talentloze rotzooi is zonder enige vorm van talent. Mensen die niet veel weten over hardrock en die helaas geconfronteerd worden met deze smakeloze muzikale uitingen denken dat 'dit is hoe heavy metal is daar ga ik niet naar luisteren'. Dat is wat deze bands shokerend maakt. Net als collega schlockmeister Marilyn Manson het beledigt je intelligentie. Deze muziek is gericht op onzekere goedgelovige tieners die niet zien dat ze gemanipuleerd worden door geslepen zakenmannen die geld willen knijpen uit de muzikaal onwetende metalvee. Deze bands doen het alleen maar voor het geld er zit geen liefde voor muziek in. Het is het soort oppervlakige muziek waar we sinds de jaren negentig mee opgescheept zitten waarvan de zaad al is geplant met punk in de jaren 70 en 80. Punk is oppervlakkige muziek bij uitstek. Het draait allemaal om goedkoop shockeffect zonder muzikale inhoud. Het geeft neprockers het beeld dat dit is wat rockrebellie om draait en het is niet waar.

De manier waarop ze zich kleden is echt vreselijk. Cradle Of Filfth had jaren geleden een fotosessie waar ze in een woud op de grond lagen met 18de eeuwse blousen onder het bloed om te lijken op vampieren of iets afgezaagd zoals dat. Je kan al soortgelijke plaatjes voor je zien waar ze in een donkere gang met een kandelaar staan in een of andere duistere kasteel in transylvanie. Hoe kan hardrock gaan van dingen zoals Mahogany Rush, Foreigner of Fist naar gedrochten zoals dit. Dimmu Borgir is niet anders. Zij hadden een groepsfoto voor één van hun albums waar ze slangenhuid hadden gephotoshopped over de gezichten van elke bandlid. Fucking vreselijk! Pure kitsch! Maar dat komt niet als een verrassing. Metalheads staan bekend om hun wansmaak. Zij maken deel uit van een groep van clowneske bands die heavy rock veranderen in iets lachwekkend met hun kermisachtige podium uitstraling. Bands als Goddes Of Desire, Gwar, Powerwolf, Slipknot, 3 Inches Of Blood en dergelijke. Gwar doen wat ze doen als een grap maar hun doel om hardrock te veranderen in iets stompzinnigs is dat niet. Het is bloedserieus. De gemiddelde concertganger ziet dit en denkt dat bands als Thin Lizzy en Quiet Riot ook zo zullen zijn. Het is je artistieke plicht om je af te zetten tegen dit soort muziek. Niet je schouders schudden en denken leven en laten leven. Als je muziek zoals dit laat voortwoekeren zal het goede muziek vernietigen net als onkruid dat de goede planten in je tuin verpest. Ik stel het tegenovergestelde voor. Ga tot de aanval over. Veeg dit soort leeghoofdige muziek van de aardbodem. Wees trots dat je deze muziek haat en dat je neerkijkt op fans die het goed vinden. Laten we al die stomme geeks er uit trappen. Al die metalheads, punkers, gothics die naar muziek luisteren om identiteit redenen of kuddegeest. Laten we rock weer een jock vriendelijke plek maken.

 

Glan Danzig-Misfits

Veel mensen denken dat rockmuziek slecht werd in de jaren negentig en dat de jaren 80 een gouden tijperk was met alleen maar gave muziek. Maar wie goed oplet kan zien dat het in de late jaren 80 al de fout kant op ging. Natuurlijk in de mainstream werd er nog vol op goede muziek gemaakt maar in de underground waren er al ontwikkelingen gaande die een vrij desastreuze invloed hadden op latere rockmuziek. De opkomst van metal rond die tijd is de meest duidelijke voorbeeld van dit. Al die groepen als Testament, Megadeth, Slayer of Hallows Eve zijn funest geweest voor muziek. Maar op een meer subtiele manier zie je ook binnen de hardrock dergelijke foute invloeden binnensluipen. Ik heb het hier over bands als The Cult, Circus of Power, Faster Pussycat, Zodiac Mindwarp & the Love Reaction en natuurlijk Guns n Roses. Eigenlijk is Appetite for Destruction de beginpunt geweest van deze coverte actie om hardrock te infiltreren met ongepaste punk-kenmerken. Daarna kreeg je allemaal van die bands als Rock City Angels, Jetboy, Warrior Soul, Junkyard enz. Deze bands maken best leuke muziek. Ze zijn niet slecht maar iets bevalt mij gewoon niet aan deze groepen. Er zit een luchtje aan. Het zijn de soort figuren die de New york Dolls vast hoog in het vaandel hebben zitten. Hoogst waarschijnlijk vinden ze Hanoi Rocks de voorloper van deze erzats-hardrock heel gaaf. Kortom het zijn allemaal punkers vermomd als hardrockers.

Een belangrijke spil in dit is opper- baardaap Rick Rubin. Ik vind die platen die heeft gemaakt met Johnny Cash wel gaaf. Toch vind ik hem iets verdachts hebben. Hij heeft Reign in Blood van Slayer geproduceerd en ook wat hiphop groepen als de Beastie Boys. Natuurlijk is hij niet te vertrouwen. Hij heeft de Def American platen maatschappij opgericht die vol zit met dit soort nep-heavy rock artiesten als Raging Slab, Black Crowes, the Four Horsemen en natuurlijk Danzig. Hij heeft ook 'Electric' van de Cult geproduceerd. Wat ook een soort band is die gaaf wordt gevonden door mensen die helemaal niet van hardrock houden. Dat is ook wel logisch want ze zijn begonnen als een punkband. Dus dat laat maar zien dat ze maar een lage heavy rock krediet waardigheid hebben. Rick Rubin is duidelijk een punk-ambassadeur. Laat je niet door z'n baard misleiden. Wel eigenlijk als je iemand met zo een lange vegaburger-resten baard ziet dan weet je dat het punker is. Niet bepaald ZZ Top. Nu zijn we eindelijk beland bij de hoofd- onderwerp voor vandaag. Glen Danzig. Hij is begonnen in de punkband de Misfits wat toch wel een teken aan de wand is. Begin je hier een patroon te zien. We hebben weer een punker in onze gelederen. Ik snap ook niet waarom bands als Metallica of Guns n Roses covers doen van een bagger bandje als dit. Ik heb ook een hekel aan bands die zingen over horror. Er zit een popcultuur benadering in een band als dit. Kijk naar ons we kennen deze cultfilm uit de jaren vijftig 'de teenage martians eat up de 50 foot werewolf'. Gaaf he (knipoog). Nee geen zak aan. Hij is de voorloper van die lelijke zwarte wifebeater uiterlijk. Wat de toppunt is van slechte smaak is waar ze in metalscene wel handje vol van hebben. Dit is echter al sinds de jaren 90 onveranderd gebleven. In de jaren tachtig was er wat betreft uiterlijk veel meer variatie net als in de muziek. Maar in de metal is verandering iets wat eng is. Het is vervelend dat het nummer 'Mother' overal opduikt. Je hoort in allemaal tv-series en films voorbij komen of er wordt over gepraat in youtube filmpjes. Het is irritant dat een matige liedje als dat overal langs komt maar echte goede rocksongs als 'Metal Health' van Quiet Riot of 'Shake Me' van Cinderella niet hoort. Het laat maar weer zien hoe weinig de rockvee weet van goede muziek. Laten we vooral niet de stomme clipjes die zijn liedjes vergezellen vergeten. Of mischien wel. Ze hebben allemaal van die stomme vampieren in of duivels die blote vrouwen opeten. Natuurlijk vinden al die miezerige losers dat fantastisch. Je ziet ze al denken 'zo hoort heavy metal te zijn'. Maar rockbands van vroeger moesten niets hebben van al dat kitsch.

 

rick rubin PS.jpg

 

Henry Rollins- Black Flag

Henry Rollins is een typische voorbeeld van een punk ambasadeur. Dit soort mensen verschijnen regelmatig in praatprogrammas en muziekdocumentaires om de punk gedachte te promoten. De gewone publiek moet er immers van overtuigt worden dat ze ook punker moeten worden en dat de wrakkige muziek die ze maken en de foute idealen die ze hebben wel goed zijn. Andere punk ambassadeurs zijn Jello Biaffra, Ian Mckay, die gast met de dreadlocks die voor Henry Rollins in Black Flag zong of die gozer die platenbaas was van Oasis die in de Guardian collums schrijft waar die zgn. duivels advocaat probeert te spelen maar in feite probeert hij je er van te overtuigen dat je ook net zo moet denken als hun. Allemaal proberen ze je op een desperate manier duidelijk te maken dat punk hele bijzondere muziek is die je leven gaat veranderen. Niet naar luisteren ze zijn gewoon gehersenspoelt. Punk is helemaal niet rebels noch zijn de makers van dit soort muziek zelfstandig denkende mensen. Punk is muziek dat heel erg is gedreven door het collectief niet door het individu. Punk heeft ook wel wat weg van een sekte zoals scientology. Daar hoort allerlei linkse flauwekul denkwijzen bij. Vergeet niet dat punk niet uit London of New York komt maar uit Frankfurt. Daarom hoor je bij punk zo vaak simpele infantiele politieke slogans. Niet zoals de meer volwassen aanpak van hardrock groepen die qua text seperieur zijn aan punkbands.

Henry Rollins moet je over de streep trekken met zijn simpele bouwvakkers poezie. Lees maar de teksten van 'Low Self Opinion' of 'Liar' en hij slaat je over de kop met de boodschap die hij probeert over te brengen zodat wij wel zullen weten waar de song over gaat. Jij als luisteraar kan niet zelf uitvogelen waar de nummer over gaat. Henry Rollins moet tot in detail uitleggen waar het over gaat. Classic rock muzikanten doen dat toch wel beter. Kijk maar naar Yngwie Malmsteen die ook een nummer heeft met de titel 'Liar'. Je kan al meteen merken dat de tekst van dat liedje veel beter geschreven is. Vooral de regel 'You smile in my face when i turn around you stick a knife in my back'. Dat is duidelijk klare taal maar zo'n tekst is met veel meer vakkundigheid geschreven. Dat dwingt respect of. Punkteksten zijn allemaal geschreven met het intelligentie niveau van een stel kleuters. Ik snap ook niks van de waardering dat zijn oude band Black Flag krijgt. Het is weer zo'n band die alleen maar goed wordt gevonden omdat ze underground zijn. De functie die ze hebben is er één van tegencultuur de muziek die ze maken stelt weinig voor. De fans van Black Flag zijn van die vervelende lui. Ze zijn van die metalheads met legerkapsels en-broeken, petjes en sinterklaas baarden alla Rick Rubin(daar hebben we hem weer). Ze staan op fotos altijd met hun handen in hun zakken. Het goed voorbeeld hiervan is die punkrock MBA gast. Ze zullen vast een microbrouwerij hebben met allemaal ranzige IPA drankjes alla Brewdog. Ze gebruiken uiteraard het woordje 'microbrouwerij' niet 'kleine bierbedrijf' Het zijn de soort mensen waar jij als echte rocker niks mee te maken wil hebben.

Ik denk dat Henry Rollins een geheim agent is. Hij houdt eigenlijk niet echt van punk. Hij is daar gezet om de punkscene in de juiste (politiek correcte)richting te duwen. "Maar zulke dingen gebeuren niet". "Politici zijn zo betrouwbaar die zullen nooit zulke dingen doen". Idioot! (stomp in zn gezicht). Wees niet zo naief. Ze doen dit soort dingen wel degelijk. De muziek zit vol met geheime agenten. Zo vreemd is dat niet. Het is niet raar als de overheid die zich zo tiranniek gedraagt als dat ze nu doen dit soort geniepige dingen doen. Kijk maar naar de serie 'de Americans' en je ziet dat de Verenigde Staten vol zat met allemaal spionen die werkten voor de Russische overheid. Er is geen enkele reden waarom dat niet in de muziek kan. Rock n roll heeft een groot invloed op de jeugd. Ze zullen er dus alles naar doen om dat te infiltreren en naar hun hand te zetten. Uiteraard is punk een uitermate geschikte plek om dit toe te passen. Punk is sowieso iets wat grotendeels is geschapen door de CIA. Als je immers de jeugd kan beïnvloeden kan je de maatschappij hervormen naar eigen inzicht. Subculturen zijn een prima middel om dat te bereiken. De grote rode vlag die laat zien dat Henry Rollins een spion is is dat hij uit Washington D.C. komt en dat is spookcity nummero uno. Vindt je het niet vreemd dat iemand uit Washington plotseling de zanger wordt van Black Flag een band uit L.A. dat helemaal aan de andere kant van de V.S ligt. Hij heeft dus met zijn ijscowagen al die duizenden kilometers afgelegd heeft toen effe auditie gedaan en werd zanger van Black Flag. Dikke lul. Hij is zanger geworden via zijn connecties van de CIA. Die hebben hem daar geplant zodat ze controle konden uitoefenen op de opkomende punkmeute. Hij heeft natuurlijk goede training gehad. Je kan al zien aan z'n gespierde uiterlijk dat hij uit een militaire achtergrond komt. Niet bepaald de heroine junkie uiterlijk van de gemiddelde punker.