Heavy metal groepen zingen altijd over duistere onderwepen.
"Het is allemaal hel, satan, de dood, (zelf)moord en verdoemenis"
Voor metal gaat dat wel op. Die zingen over niets anders. Maar voor de hardrock van vroeger waren teksten over horror en in het bijzonder satan een uitermate zeldzaamheid. Merendeel van de teksten bij oude heavy metal bands gingen nou juist over vrolijke onderwerpen als feesten, drinken, meiden en uit je dak gaan. Veel hardrock groepen hadden een positieve instelling en straalden een gevoel van hoop, optimisme en vriendschap. Dat wil overigens niet zeggen dat heavy rock bands braaf zijn. In tegendeel ze waren een stuk ruiger dan al die metalcrap. Maar dat wezenloze morbide kwaadaardigheid bestond in de jaren 70 en 80 gewoon niet. Een van de grootste denkfouten die men maakt met betrekking tot hardrock is dat harde muziek ook per definitie duister of bruut moet klinken. Dit is echter compleet incorrect. Omdat muziek hard of ruig klinkt wil niet zeggen dat het ook boosaardig moet klinken. Je kan ook hard en toch vrolijk klinken. Heavy metal klinkt ruig maar het heeft ook een hoge party gehalte.Het is nou juist dat blije Wayne's World gevoel dat het zo opwindend maakt.
Het is ook compleet belachelijk als gasten op internet dingen roepen als "Iron Maiden is zo'n duistere band" of "In de vroege jaren 80 zong iedereen over satan". Yeah right! Dat moet serieus de grootste onzin zijn dat er bestaat. Op Venom en Mercyfull Fate na zong er helemaal niemand over satan. Maar dat zijn waarschijnlijk de enigste bands die dat soort mongolen kennen. Het is pas in de jaren 90 dat men allemaal over duistere onderwerpen gingen zingen en in de 21ste eeuw is het allemaal natuurlijk nog erger geworden. Dat komt omdat er in de laatste twee decennia allemaal van die meelopers zijn gekomen die de ballen verstand hebben van heavy metal en die zich door de onwetende media hebben laten hersenspoelen dat heavy rock duistere muziek is. Deze hele "hardrock is duistere muziek" flauwekul is natuurlijk weer een verzinsel van al die klotepunkers die heavy metal een slechte naam willen geven. Want als mensen denken dat heavy rock domme boosaardige muziek is dan zullen mensen met hersenen in hun kop niet naar zulke muziek luisteren. Daarom is het ook extra belangrijk om uit te leggen dat heavy metal helemaal niet duister is maar nou juist hele slimme en positieve (maar wel zeer ruige en agressieve) muziek. Als metalheads het hebben over de "echte" heavy metal gevoel dan bedoelen ze dat de muziek heel duister of geweldadige klinkt. Heel oppervlakkig dus. Als hardrockers het hebben over het echte heavy metal gevoel bedoelen ze niet dat het duister of boos klinkt maar dat er veel passie in zit of dat er een zekere intensiteit of enthousisme in zit. Dus laat je niet wijsmaken door al die bullshit die al die sukkelige indierockers je vertellen. HEAVY METAL IS GEEN DUISTERE MUZIEK!!! Iedereen die anders denkt mogen ze van mij echt in een stroom kokend hete lava gooien.
Double bass hoort bij heavy metal
Je kan geen hardrock plaat maken zonder dat er zo'n dubbel bass drum door alle nummers heen raast.
Ik dacht het dus mooi niet. Iedereen die naar oude heavy metal platen uit de jaren 80 luistert weet dat veel van die drummers uit die tijd simpele swingende 4/4de ritmes gebruikten. Dubbel bass werd maar zeer zelden gebruikt en alleen maar in snelle liedjes. Ik snap daarom ook niet dat je altijd van die nep-heavy metal fans hebt die double bass zo gaaf vinden terwijl echte hardrockers kotsneigingen krijgen van al dat vervelende dubbel bass gedreun dat je tegenwoordig bij alle metal bands hoort. Ik irriteer me ook enorm aan al die sukkels die advertenties opsturen naar bv. de aardschok op zoek naar een db-drummer iets waar HM groepen in het verleden totaal niet in geïntreseerd waren. Als ik een advertentie naar de aardschok op zou sturen op zoek naar een drummer dan zal ik er duidelijk bij zetten dat hij z'n klote db-pedaal lekker thuis kan laten en dat die vooral lekker simpele vierkwartsmaten beats moet drummen en als dat hem niet bevalt dat hij lekker kan oprotten. Al dat vervelende dubbel bass gejakker moet maar eens een keer afgelopen zijn!
Powermetal klinkt net als heavy metal uit de jaren 80
Dit is natuurlijk de grootst mogelijke onzin die er bestaat. Al die zaadbandjes als Sacred Steel, Angra, Avantasia of Twisted Tower Dire lijken in de verste verte niet op echte heavy metal groepen als Accept, Holocaust, Riot of Blackfoot. Er bestonden in de jaren 80 nog helemaal geen powermetal groepen zeker niet in de vroege helft daarvan. Toch werden bands als Hammerfall en Iced Earth eind jaren 90 omschreven door bladen als aardschok als "echte heavy metal dat net zo klinkt als de muziek van vijftien jaar daarvoor". Wat een grap! Als ik denk aan hardrock uit die tijd denk ik tock aan ruige no-nonsense groepen als Saxon, Judas Priest, Triumph, Jaguar of Krokus. Die gladde powermetal bandjes zijn daar echt lichtjaren van verwijdert. Het is pas in de late jaren 80 dat je sporadisch bands kreeg die iets powermetal-achtigs hadden zoals Helloween, Realm, Sanctuary, Fates Warning en Metallica en zelfs die bands waren nog geen echte powermetal. Het is pas in de jaren 90 dat powermetal enigzins vorm begon te krijgen. Het is pas in de 21ste eeuw echt een genre geworden. Ik moet om die reden altijd lachen als men bands als 3 Inches Of Blood, Disturbed of Paragon als onvervalste heavy metal omschrijven terwijl die bands net zo slap, zielig en eigentijds klinken als Funaral For A Friend, LCD Soundsystem and the Hives. Kom op zeg! Kijk nou eens naar hoe die bands er uitzien. Ze zien er allemaal niet zo uit alsof ze uit de middeleeuwen komen en ze zingen alleen maar over ridders en trollen. Zo waren HM-bands uit de jaren 80 helemaal niet die zongen nou juist over moderne en actuele onderwerpen en zagen er ook zo uit. Die hele 'lord of the rings sfeertje' bestond toen helemaal niet binnen de hardrock. Dus laten we die hele "powermetal is net zoals oude heavy rock muziek" fabeltje zo gauw mogelijk in de prullebak gooien.
De duivelhoornsaluut hoort bij heavy metal
Dat deden hardrockers immers vroeger ook.
Dikke lul ken je krijgen. De duivelhoornsaluut is echt een supermodern ritueel en heel typerend voor de stompzinnigheid van de huidige rock/metalfans. Een echte heavy metal fan hakt liever z'n pink en wijsvinger eraf dan dat stomme saluut te maken.Het werkt altijd enorm op m'n zenuwen als ik naar een heavy rock konsert ga en dat je allemaal van die idioten staan die zo'n DH-saluut maken. Het liefst zou ik al die mongolen met een machinegeweer stuk voor stuk willen neerknallen. Veel mensen denken dat ze dat vroeger vast ook deden. Dan hebben ze dat toch mooi mis want in de jaren 80 deed niemand dat. Alleen Ronnie James Dio deed dat. Het is pas in de jaren 90 dat eingzins normaal werd bij konserten wat natuurlijk allemaal door Metallica komt in het bijzonder opper-metalnerd Jason Newstedt. Het is pas in de 21ste eeuw dat de DH-saluut een verplicht ritueel geworden is. Logisch natuurlijk want al die metalfans zijn allemaal gezichtsloze meelopers die allemaal precies hetzelfde doen als de rest van de metal-doelgroep. Braaf doen wat er van je verwacht wordt is immers de motto van de metal. Als je naar bandfoto's kijkt van hardrockbands van vroeger zie je nooit iemand dat stomme saluut maken. Tegenwoordig weet je gewoon als je een foto van een metalband ziet dat er weer van die lelijke in het zwart geklede metalnerds op staan die allemaal zonder uitzondering zo'n fucking duivelhoornsaluut maken. Het ergste is nog wel dat oude heavy rock groepen vrij plotseling ook die DH-saluut maken. Ik stoor me enorm aan als ik Rob Halford, Udo Dirkscheider of Gene Simmons ook ineens zo'n saluut maken. Het is zo duidelijk dat ze maar een beetje met de trend meegaan. Dat doen ze ook vooral om de metaljeugd tegemoet te komen i.p.v. van compleet afstand te nemen van zo'n stomme achterlijke ritueel die niets met oude hardrock te maken heeft. Dus laten we a.u.b. allemaal ophouden met het maken van die genante duivelhoornsaluut en er voor zorgen dat het defintief tot het verleden hoort. Punt uit!
Hardrockers dragen altijd zwarte kleding
Dat hoort gewoon bij heavy metal.
Wat een onzin. Tegenwoordig is dat uiteraard zo. Ga maar naar een metal concert en je ziet ook echt letterlijk iedereen rondlopen met van die suffe zwarte kleding. Het standaard uniform is altijd hetzelfde: zwart bandshirt, zwarte broek, zwarte bomberjackje, kistjes. Echt origineel (NOT). Dat was vroeger wel anders. Toen droeg iedereen gewoon wat hij leuk vond en kon het niemand wat schelen wat voor kleur daarbij hoorde. Daar hadden heavy metal fans gewoon compleet schijt aan. Image was toen niet zo belangrijk. Als er één kleur is die toen wel domineerde dan was dat wel BLAUW! Kijk maar naar foto's van hardrockers van vroeger en ze droegen altijd blauwe spijkerbroeken en -jassen. Dan natuurlijk wel echte spijkerbroeken met van die knalschuine strepen niet van die lelijke moderne spijkerbroeken met rechte strepen. Dan heb je ook van die onzin dat bandshirts altijd zwart moeten zijn. Niet waar. Buiten het feit dat het vroeger helemaal niet verplicht was om bandshirts te dragen (ook zo iets) waren veel bandshirts wit. Kijk maar weer naar foto's van rockfans vroeger en ze hadden heel vaak witte bandshirts aan. Heel veel mensen denken dat bandshirts zwart zijn omdat dat duister moet overkomen. Nonsense! Ze zijn zwart omdat een felgekleurd plaatje beter te zien is op een zwart achtergrond dan op een gekleurd achtergrond. Dat is ook meteen de reden waarom metalfans altijd in het zwart rondlopen want dat is zgn. duister of kwaadaardig terwijl ze eigenlijk heel nerdachtig uitzien en enorm voor lul bijlopen. Dus alsjeblieft draag eens een keer aan ander kleur dan zwart het ziet er niet uit.
Heavy metal bands zingen alleen maar over sprookjes onderwerpen
"Ze zingen alleen maar over ridders en draken."
Mensen die dit denken mogen echt door bliksem getroffen worden. Dit is echt je reinste onzin. Ik snap niet waarom je in nephardrockbladen als Aardschok van die debiele uitspraken staan als"heavy metal groepen zingen altijd over dappere ridders die jonkvrouwen redden van de gemene draak" Dat is echt bullshit! Ik heb echt zin om iemand die dit zegt helemaal in elkaar te rammen. Dat komt natuurlijk weer door die domme powermetal bands die een compleet verkeerd beeld geven van heavy metal. Dat soort gasten hebben zeker niet naar de teksten van echte heavy rock groepen als Accept, Grand Funk Railroad, Led Zeppelin, Samson of Motörhead geluistert want geen van die groepen hebben dat soort watjesachtige sprookjes teksten. Het valt me zoalzo op dat veel metal groepen een middeleeuwse imago hebben. Kijk maar naar de hoesontwerpen en er staan altijd draken of vikingen op de voorkant. Op de bandfoto's staan er altijd van die mongolen op met zwaarden en helebaarden. Dat is bij hardrock bands wel anders. Die zagen er vroeger altijd heel erg hedendaags en modern uit. Dat middeleeuwse flauwekul was toen nog helemaal niet aan de orde en bands hadden toen allemaal een waynes world-achtige 'dude' uiterlijk. Er werd vroeger maar heel soms over fantasy onderwerpen gezongen en als er over werd gezongen werd er niet op zo'n domme metal-achtige manier gedaan. Op naar de volgende onzinnige mythe.
Hardrock komt voort uit de klassieke muziek
Of zoals Joey Degamaio zegt "Richard Wagner is de godfather van de heavy metal".
NIKS DAARVAN!! Elke echte hardrocker weet dat heavy metal voortkomt uit de blues en dat het supersimpele en op drie akkorden gebaseerde muziek is. Luister maar naar groepen als Saxon, AC/DC, Deep Purple, UFO, Motley Crue, Accept enz. allemaal groepen die rechtstreekse en simpele rock n roll maken die helemaal niks wat dan ook met klassieke muziek te maken heeft. Natuurlijk is dat hele "heavy rock komt voort uit klassieke muziek" onzin voortgekomen uit de moderne metal. Veel huidige metal muziek klinkt immers ook bombastisch, complex, sprookjesachtig, en zit vol met allemaal overbodige tierelantijn als violen, operazang, keyboards, fluiten en al dat soort onbenullige dingen waar een echte HM fan een complete hekel aan heeft. Uiteraard hoor je dit soort dingen veel in powermetal maar ook bij extreme metal bands een uiteraard bij van die brave gothicmetal groepen. In de jaren 70/80 hardrock muziek was klassieke muziek een complete zeldzaamheid iets wat heel af en toe werd gebruikt in instrumentaaltjes of in solo's om de muziek wat meer herkenbaarheid te geven. De heavy rock bands uit die tijd hadden najuist een heel erg simpele, kale en nuchtere aanpak. Veel van die bands hadden gewoon eenvoudige couplette-refrein-couplette strukturen en en gebruikten simpele pentatonische toonladders. Sterker nog vaak gebruikten ze van die 12-maten blues-strukturen. Het is pas met de komst van Metallica met hun gecompliceerde en moeilijkdoenende muziek dat er voor het eerst klassieke invloeden in de heavy metal kwamen. Laten we vooral ook niet Yngwie Malmsteen en al die shred-gitaristen vergeten die allemaal dachten dat ze een soort Beethoven op gitaar waren. In de jaren 90 en 21ste eeuw was de hek definitief van de dam met van die klote bands als Dream Theater, Epica of Blind Guardian met hun bombastische rock-opera nonsense en lord of the rings teksten waar de broek gewoon bij de echt hardrocker afzakt. Maar het is natuurlijk logisch dat heel veel mensen deze onzin geloven want de pers wordt gerund door allemaal van die studentikoze muzieknerds en al die punkers zullen er alles aan doen om de rock n roll kredietwaardigheid van de heavy metal onderuit te halen ook al zijn al die classic rock bands duizend keer meer opwindender dan al die brave alto rommel. Dus laat je niet hersenspoelen door al die wikipedia bullshit. Hardrock heeft helemaal niets met klassieke muziek te maken en daarmee basta!!!
Judas Priest is de voorloper van de New Wave Of British Heavy Metal
Compleet fout! Er is helemaal geen band dat de grote voorloper is van de NWOBHM. Ted Nugent, Deep Purple, Montrose, AC/DC, Van Halen, Status Quo, Black Sabbath, ZZ Top, Motorhead, Wishbone Ash etc. hebben allemaal net zo veel invloed gehad op die stroming als Judas Priest. Dit hele JP is de voorloper van de NWOBHM is typisch zo'n verschijnsel van de meepratige houding van veel metalfans die simpelweg maar een beetje met de rest mee lopen te lullen. Het is simpelweg niet waar. De "New Wave of British Heavy Metal" was sowieso een zeer brede stroming met allemaal totaal verschillende bands. Judas Priest is ook helemaal niet harder of anders dan andere groepen uit de jaren 70. Bands als Rainbow, AC/DC, UFO en Triumph zijn net zulke harde bands als Priest. Je merkt ook als NWOBHM bands hun invloeden noemen dat ze vaak andere bands opnoemen naast Judas Priest. Iron Maiden heeft bv nooit JP covers opgenomen op hun B-kanten. Wat niet wil zeggen dat Judas Priest geen invloed heeft gehad op al die bands integendeel ze hebben een zeer grote invloed gehad. Alleen niet meer dan alle bovengenoemde bands.
Hardrock groepen hadden vroeger allemaal haar tot aan hun reet.
''Lang haar hoort gewoon bij heavy metal''
Ik moet altijd lachen als ik in een kroeg of winkel ben en je overhoort een gesprek van een paar gasten die verder op staan dat ze van die onzinnige dingen roepen zoals ''Vroeger hadden al die hardrockers superlang haar'' of ''Tegenwoordig hebben al die heavy metal bands kort haar niet zoals vroeger''. Ik vraag me af wat ze bedoelen met ''vroeger'' want als ze het over de jaren 80 hebben dan hebben ze het toch mooi mis. Hoewel lang haar iets is wat wel bij heavy rock hoort is het alles behalve verplicht. Sterker nog heel veel bands van vroeger hadden helemaal niet zo lang haar. Meestal hadden ze vaak half lang haar tot aan hun schouders en sommige hadden het ook gewoon kort. Het is eigenlijk pas in de jaren 90 dat al die metalbands hun haar zeer lang lieten groeien. Wat natuurlijk wel logisch is want bij al die metalfans heerst nu eenmaal de kudde-mentaliteit waarbij nou eenmaal zeer strenge en uitermate beperkte regels horen. Ze hebben immers van de doelgroep analisten te horen gekregen dat lang haar verplicht is voor metalheads en dat volgen al die metalzombies braaf op. Het valt me ook op dat als heavy metal gasten vroeger lang haar hadden het er altijd verzorgd uit zag en dat het netjes was gewassen met shampoo en conditioner. Tegenwoordig lijken ze het eerder met modder te wassen want al die metalfans hebben echt zulke vies haar dat je je afvraagt wat voor zin het nog heeft om lang haar te hebben. en ze hebben het ook altijd weer met zo'n suffe midden scheiding ze zullen nooit een zijscheiding nemen of op een of andere manier variatie in hun kapsel aanbrengen. Dus deze onzin dat er een mytische tijd was dat hardrockers allemaal lang haar hadden en dat ze tegenwoordig plotseling allemaal hun haar hebben afgeknipt kan weer onder de catagorie complete onzin geplaatst worden. En laat die meelopers je niet wijs maken dat je lang haar moet hebben om een heavy metal fan te zijn dat deden ze vroeger ook niet.
Powermetal komt niet voort uit de speed/thrashmetal.
"Het is onstaan uit de normale heavy metal uit die tijd"
Powermetal zou serieus niet bestaan hebben zonder thrash! Bands als Hammerfall, Gamma Ray, Nevermore of Brainstorm zijn 100procent beinvloed door de speedmetal en absoluut niet door de gewone hardrock van toen. Denk nou eens na. De gewone heavy metal muziek van vroeger had echt geen dubbelbass-geratel, zware cirkelzaag gitaren, hoge gillende zang of sprookjesteksten. Als die powermetal groepen echt hadden geklonken als de heavy rock bands uit de jaren 80 hadden ze gezongen over meiden of snelle autos en hadden ze allemaal simpele partyrock rifs gespeeld over rechtstreekse vierkwartsmaten drums. Die PM bands zijn gewoon veels te bombastisch en complex om te lijken op eenvoudige groepen als Mamas Boys, Sinner, Rainbow of Keel. Bij de trashmetal groepen begon je al van dat soort foute invloeden te krijgen die je later bij die sprookjesmetal bands kreeg. Eigenlijk is powermetal gewoon een voortzetting van de bay-area metal van de late jaren 80 alleen waar die bands nog enigzins ruig en rebels klonken hebben die powermetal groepen die vanaf de jaren 90 volgden een compleet sukkelachtige en bombastische aanpak. Je merkt al dat bands als Metallica, Megadeth en Fates Warning al vaak van die onnodige complexe nummers gevuld met vervelende dubbelbass tereur dat haaks staat aan de simpele tenen-tappende benadering van bands als Helix of Accept. Ook hoge gilzang is begonnen bij speedmetal groepen luister maar naar Toxik, Realm, Agent Steel, Sanctuary enz. en je kan duidelijk horen dat al die nerdmetal groepen daar door beinvloed zijn en niet door de bluesy Paul Rogers/ Ian Gillan stijl die heavy rock bands vroeger hanteerden. Hoewel de trashbands nog niet zongen over fantasy onderwerpen begonnen dat soort ridders aan draken teksten er toch al een beetje in te sluipen de band Omen is een goed voorbeeld hiervan iets wat bij de normale hardrock uit die tijd helemaal niet aan de orde was. Hadden powermetal groepen als Sacred Steel of Dragonforce hun cds uitgebracht in de jaren 80 dan zouden dat soort bands ook beschouwd worden als thrashmetal en hadden de speedmetal bands van toen zoals Forbidden en Overkill nu hun albums uitgebracht dan zouden ze ook gecatagorizeerd worden als powermetal en niet als thrash. Kortom powermetal is puur het produkt van thrashmetal en mag absoluut niet in verband gebracht worden met de gewone heavy metal uit de tijd. PUNT UIT!!
Heavy metal groepen zingen nooit over maatschappij-kritisch onderwerpen.
"Het is pas in de jaren 90 dat hardrock bands onder invloed van de punk gingen zingen over politiek."
Daar klopt natuurlijk geen ene hout van! De hardrock groepen uit de jaren 70/80 schreven vrij regelmatig maatschappijkritisch teksten. Daar keek in die tijd niemand van op. Het was vroeger doodnormaal voor een heavy rock band om teksten te schrijven over onbetrouwbare politici (Cant Happen Here[Rainbow], Ordinary Man[Triumph], The Mob Rules[Black Sabbath]) werkloosheid (Blue Collar Man[Styx], Down Payment Blues[AC/DC], Somebody Save Me[Cinderella]), nucleaire dreiging (Mutually Assured Destruction[Gillan],Warhead[More], Juggernaut[Mahogany Rush]), oorlog(Out In The Fields[Gary Moore], Broken Heroes[Saxon], Something To Believe In[Poison]) milieuvervuiling (Death Of Mother Nature Suite[Kansas], Children Of The Earth[Praying Mantis], Sign Of The Crimson Storm[Riot]) en de lijst gaat maar door. Dat zijn toch een hele hoop hardrock nummers met politieke onderwerpen. Ik kan nog honderd andere voorbeelden opnoemen. Logisch want heavy metal is immers ook ruige en rebelse muziek. Toch zijn er een hele hoop zakkenwassers die durven te beweren dat HM bands nooit over dat soort onderwerpen zingen. Dat heavy rock groepen vroeger alleen maar over feesten en neuken konden zingen of erger over satan, dwergen en elfjes en met de komst van thrashmetal groepen als Metallica en Anthrax ineens over politiek gingen zingen. Dat is echt klanklare onzin. Het kan niet meer andersom zijn. Het is pas in de jaren 90 en mede door die trashbands dat metal groepen over satan, vikingen, sprookjes, ridders en al dat soort flauwekul gingen zingen. Kijk maar naar al die death en blackmetal groepen, hoor je ze daar wel eens over maatschappij-kritische teksten zingen? Een al satan en hel wat de klok slaat. Net als bij powermetal of gothic bands die alleen maar over elven, eenhoorns en al dat soort mietjes onderwerpen kunnen zingen. Deathmetal en powermetal zijn natuurlijk hypermoderne muziekstijlen net als hardcore waar ze alleen maar kunnen zingen over vechten, zuipen en elkaar afknallen in bendeoorlogen.
Nou zijn er natuurlijk heus wel moderne rock/metal groepen die zingen over politieke onderwerpen. De grote probleem is dat die op zo'n simplistische en kinderachtige manier geschreven zijn dat je ze nauwelijks kunt serieus nemen. Vooral bij punkbands is dit erg. Het lijkt wel alsof ze je compleet duidelijk willen maken dat de teksten over politiek gaan en ze laten niks aan de fantasie over. Dit is een volstrekt foute manier van teksten schrijven. Een goede maatschappij kritische tekst moet subtiel zijn De reden dat het op eerste gezicht lijkt alsof de heavy metal bands van vroeger geen politieke teksten hadden is omdat ze niet zo voor de hand liggend waren niet omdat ze er niet waren maar omdat de boodschap niet helemaal in je gezicht wordt gewreven zoals bij bands als Rage Against The Machine en Exploited. Daar kan je al aan het hoesje en de titels zien dat het wel over politiek gaat ja dan snapt een kleuter ook wel dat dat over maatschappij-kritische onderwerpen gaat. Bij al die classic rock groepen kan je niet zien dat ze maatschappij-kritische teksten zingen maar ze doen het wel degelijk en dat maakt die teksten nou juist veel boeiender want het zet aan tot nadenken iets wat die simpele peuter-rijmpjes van punkbands niet doen. Maar het is natuurlijk duidelijk dat mensen dit soort dingen alleen maar zeggen om je het idee geven hardrockers domme onnozele figuren zijn totaal niet door hebben wat er in de wereld gebeurd. Dus laat je niets wijsmaken door al achterlijke Starbucks hipsters maatschappij-kritische teksten horen gewoon bij heavy metal. PERIODE!
Heavy metal groepen zingen altijd met een hoge stem
"Vooral die van vroeger"
Wat een prietpraat! Iedereen die ook maar een beetje verstand heeft van de hardrock muziek van vroeger, weet dat de merendeel van de bands uit die tijd helemaal niet met zo'n hoge opera zang stem zongen. Heavy metal groepen van vroeger zongen sowieso allemaal op een verschillende manier, dat in tegenstelling tot metalbands van tegenwoordig waar iedereen precies hetzelfde zingt. Sterker nog, heel veel heavy rock zangers hadden vroeger nou juist een lage en ruwe manier van zingen. Luister maar naar Ian Gillan of David Lee Roth. Maar ook David Coverdale, Phil Mogg en Rock n Rolf hebben duidelijk een lage no-nonsense manier van zingen, laten we het maar niet hebben over Lemmy. Er waren ook zangers die hoog zongen, maar die zongen niet op zo'n opera manier hoog zoals je bij powermetal bands hebt. Luister maar naar Ted Nugent of de zangers van Rush en Raven en je snapt wel wat ik bedoel. Ook bands uit de NWOBHM hadden vaak een zeer schreeuwige en lage manier van zingen. Luister maar naar bands als Battleaxe, Praying Mantis, Tank, Holocaust of Chariot enz. Ook mensen als Bruce Dickenson of Rob Halford die zgn. heel hoog zingen hebben helemaal niet zo'n hoge stem. Eigenlijk zingen ze een beetje aan de hoge kant. Ik kan me ook mateloos irriteren als je van die sukkels hebt die zo'n irritant hoge gilstemtje op zetten als je het hebt over Rob Halford of Bruce Dickenson, ook al zongen die gasten helemaal niet zo. Van mij mogen mensen die dat denken meteen afgeschoten worden. Eigenlijk is dat hoge opera manier van zingen pas begonnen met Geof Tate van Queensryche. Wat daarna gevolgd werd door het valse gekakel van Lizzy Borden. Het is ook (natuurlijk) een typische Amerikaans verschijnsel dat hoge gilzang. Vooral bij speedmetal groepen als Toxic, Sanctuary, Tyrant, Realm en Hades begon dat ballenknijpend hoge manier van zingen. Maar het is pas in de jaren 90/00 met de opkomst van de powermetal (dat natuurlijk door die thrashgroepen geïnspireerd is) dat die hoge manier van zingen standaard werd in de metal. Hoog zingen is dus een enorm modern verschijnsel, niks ouderwets aan. De zang van oude heavy metal groepen werd helemaal niet gekenmerkt doordat ze hoge zongen, maar omdat ze bluesy klonken. Dat bluesy manier van zingen was het meest kenkmerkende voor hardrockzangers van vroeger. Daarom weet je ook dat al die powermetal-bands nepgroepen zijn, want ze mogen dan wel hoog zingen maar zit helemaal geen blues-gevoel in hun zang.
Thrashbands zijn echte heavy metal. Die hairmetal groepen zijn maar een stelletje posers.
Deze stelling zou lachwekkend zijn ware het niet dat er ook een heleboel idioten zijn die het nog geloven ook. Van mij mogen mensen die dit denken lekker opgeknoopt worden, want dit is echt complete bullshit. Het kan serieus niet meer 180 graden andersom zijn. Het zijn al die thrashbands als Slayer, Metallica, Exodus en al die andere tyfus groepen die de nepgroepen zijn en het zijn nou juist die glammetal bands die echte heavy metal maken. Luister maar naar echte hardrockbands als Judas Priest, AC/DC, Accept, Ozzy Osbourne, Nazareth, ZZ Top etc. en je zult horen dat bands als Motley Crue, Wasp, Guns n Roses en Poison veel meer op dat soort groepen lijken dan die speedmetalcrap. Het zijn die zogenaamde hairmetal groepen die de oude heavy metal sound voortzetten, terwijl de trashmetal groepen eerder afweken van de traditionele hardrock muziek. Ik bedoel natuurlijk lijken bands als Twisted Sister, Dokken en Britney Fox op de HM muziek van daarvoor. Ze hebben dezelfde soort bluesy zang, swingende rifs, 4/4 drums, pompende baslijnen, s&d&r&r teksten enz. Ze zijn ook mid-tempo met enkele snelle uitschieters. Kortom ze zijn totaal niet verschillend. De thrashmetal groepen daarentegen lijken in de verste verte niet op de heavy rock groepen van de jaren 70 en vroege jaren 80 met hun kettingzaag gitaren, dubbelbass gejakker, monotone schreewzang en horrorteksten. Het is gewoon totaal andere muziek dan de oude hardrock en het is onbegrijpelijk dat mensen die fan zijn van dat soort mongolenmuziek die glammetal bands die wel echte heavy metal maken posers durven te noemen. Al die achterlijke trashfans moeten hun excuses aanbieden aan dat soort echte hardrock bands. Maar dit heeft helemaal niks met de muziek te maken het komt alleen maar door het zgn. nichterige imago. Wat meteen ook verklaart waarom mensen die hairmetal groepen niet goed vinden. Ze vinden die bands echt alleen maar slecht omdat ze make-up dragen. Dacht je nou echt dat als die bands allemaal snorren en baarden zouden dragen en in hun gewone kloffie rondliepen dat ze die bands slecht zouden vinden. Natuurlijk niet! Veel van die meeloophardrockers denken vast dat bands als Twisted Sister of Vinnie Vincent Invasion mietjesgroepen zijn omdat ze make-up dragen, terwijl ze toch superruige muziek maken. Voor alle duidelijkheid, die glammetal groepen dragen geen make-up omdat ze er uit willen zien als wijven maar vanwege de show-element. Iedereen met een beetje hersenen in hoofd snapt dat meteen. Maar ja veel van die metalfans zijn nou eenmaal erg goedgelovig. Als je maar vaak genoeg verteld dat thrash goed is en hairmetal slecht is gaan ze het vanzelf geloven. Duidelijk het bewijs dat metalheads hun mening baseren op uiterlijk en niet op (muzikale) inhoud. Luister a.u.b. niet naar al die bedriegers die je willen wijsmaken dat die speedmetal groepen beter/echter zijn dan die hairmetal (lees normale hardrock) bands. HET IS ALLEMAAL PUUR GELUL!! PUNT UIT!!
Heavy metal was vroeger hele onoriginele muziek en is later steeds gevarieerder geworden
Volkomen geklets! Deze stelling moet je echt 180 graden omdraaien. De hardrock muziek van vroeger klonk vernieuwend en origineel en al die lompe metal rotzooi van tegenwoordig klinkt allemaal precies hetzelfde. De formule is zeer voorspelbaar. Je weet gewoon dat als je een metalplaat opzet dat je zal verwelkomd worden door domme gebrul, gegil, dubbel-bass tereur, zieloze kettingzaag gitaren etc. Uiteraard gepaard met de obligate zwarte kleding, duivelhoornsaluuts en saaie band-shirtjes. De heavy metal muziek van vroeger daarentegen zat bordevol interesante ideen. Als je nog steeds denkt dat de hardrock bands van vroeger allemaal eenzijdig en hetzelfde klinken dan moet je echt naar nummers als 'Magicians Birthday'(Uriah Heep), 'Blinding Light Show'(Triumph), 'Rime Of The Ancient Mariner' (Iron Maiden), Achilles Last Stand(Led Zeppelin). Allemaal zeer aparte nummers die het idee onderuit halen dat "heavy metal domme muziek is voor bekrompen mensen". Ik kan nog wel honderd voorbeelden opnoemen. En wat hebben die huidige metalgroepen daar tegenover staan? Allemaal van die lompe en volstrekt clichematige groepen als Biohazard, Cannibal Corpse, Dimmu Borgir, Powerwolf, Trivium, Within Temtation en noem maar weer de hele soepie op. Wat een vernieuwende muziek dames en heren! Het lijkt alsof er al twintig jaar totaal geen vernieuwing meer is in de metal. Wat je nu hoort hoorde je toen ook het is alleen steeds slechter en afgezaagder geworden. De hardrock groepen van vroeger klonken om de paar jaar totaal anders niet alleen muzikaal gezien maar ook qua uiterlijk.
Het valt me zoalzo op de je al die metalgenres heel makkelijk in een paar woorden kan opsommen. Kijk maar: Deathmetal: gromzang, goreteksten, dodenmarsriffs/ Blackmetal: krijszang, satansteksten, schelle gitaren/ Powermetal: operazang, sprookjesteksten, pseudo-bombastische muziek/ Hardcore: brulzang, geweld/ghetto/hooligan teksten, king-kong riffs/ Gothic: huilerige meidenzang, vampieren/hekserij/zelfmoord teksten, verwijfde sprookjesmuziek. Zo klaar! Niks te variatie. Valt het je niet op hoe opppervlakkige al deze omschrijvingen zijn. Maar ja diepgang hoort nou eenmaal niet bij metal. Het is duidelijk dat bij hardrock dat een stuk minder makkelijk gaat Zou je bijvoorbeels de New Wave Of British Heavy Metal in een paar woorden kunnen samenvatten? Natuurlijk niet! Die bands klonken allemaal veels te divers om zo een oppervlakkige omschrijving tegen aan te plakken. Dat komt omdat heavy rock bands van vroeger zich niet in een keursslijf lieten stoppen en gewoon deden waar ze zin in hadden. Tegenwoordig heb je allemaal van die strenge en hele strikte regels bij metalbands waardoor er absoluut geen millimeter wordt afgeweken van de verwachtingspatronen. Een ander reden dat metalbands zo hetzelfde klinken is dat ze geen persoonlijkheid hebben. Metalgroepen hebben een hele gezichtsloze en inwisselbare uitstraling. Hardrock bands hebben nou juist heel veel uitstraling en charisma. Je merkt ook bij bands als Rainbow, AC/DC of Black Sabbath als de zanger werd vervangen dan had dat heel veel effect op de persoonlijkheid van zo een groep. Dit is ook de reden dat heavy metal groepen van vroeger niet per se heel erg origineel hoefden te zijn want de karakter van de zanger of zelfs de andere muzikanten zorgden er voor dat de bands toch altijd een eigen geluid hadden. Bij een deathmetal groep kan je de hele band vervangen en je zal totaal geen verschil horen. Metalbands zijn toch helemaal niet van elkaar te onderscheiden. Zelfs als een metalgroep iets anders probeert te doen neem bv. Opeth dan klinkt zo een band toch niet echt anders omdat ze weer die zelfde anonieme uitstraling hebben als al de gewone metalbands.
Wat me nog het meest ergert is wanneer mensen zeggen dat de metal muziek tegenwoordig zo "gevarieerd" is omdat er zo veel verschillende stijlen zijn. Laat ik heel duidelijk zijn! Er zijn helemaal geen verschillende stijlen. Metalheads hebben nou eenmaal de slechte eigenschap om op alles wat maar ook enigzins afwijkt een termpje te plakken ook al is er helemaal geen echte verschil. Je moet daar echt doorheen kijken. De reden waarom blackmetal en deathmetal als twee verschillende stromingen worden gezien kom niet omdat ze nou echt zo anders zijn (het zijn eerder variaties op dezelfde stijl) maar meer door de bekrompenheid van de gemiddelde metalfan. De heavy metal is niet breder of gevarieerder geworden maar verdeeld geraakt in van die nietszeggend stromingtjes die alleen verschillen door onbeduidende details. Dit gaat uiteraard gepaard met de stelling dat hardrock vroeger niet veelzijdig was omdat je niet allemaal van die vervelende termpjes had waar alle bands netjes in passen. Dat je vroeger niet allemaal van die substijlen had is omdat die bands van vroeger veels te eigenwijs waren en niet braaf in een afgebakende stramien waren te plaatsen. Dat is de reden waarom je vroeger alleen maar termen had als 'hardrock' of 'heavy metal' of 'heavy rock'. Kortom er is meer verschil tussen de individuele nummers van bv. Judas Priest, Rush of Motley Crue dan tussen al die "verschillende" metalstijlen.
Heavy metal is anti-commercieele muziek dat in de underground thuishoort
Als je die metalwebsites doorleest met die "toegewijd" klinkende namen als 'metal4life' of 'metal to the bone' dan zie je weer tenenkrommende uitspraken staan als "heavy metal is echt underground muziek" of "hardrock wordt gehaat door de mainstream". Je zou hier als leek het idee krijgen dat heavy rock heel erg obscure muziek is dat alleen door een handjevol fanaten wordt beluistert. Voor al die mensen die dit denken heb ik het volgende te zeggen: HEAVY METAL IS ALTIJD AL COMMERCIEELE MUZIEK GEWEEST!! Die hele underground instelling bestond simpelweg gewoon niet in de hardrock muziek van de jaren 70/80. Bands als Kiss, Judas Priest, Van Halen, AC/DC, Quiet Riot enz. hebben allemaal in grote stadions gespeels, miljoenen platen verkocht en hadden zelfs hits. Zelfs de wat minder bekende groepen als Molly Hatchet, Accept, Loudness of Helix zullen op z'n minst wel een miljoen platen hebben verkocht. Niet bepaald onbekende muziek. Hardrock is nou eenmaal geen punk waar de regel geld dat bands klein moeten blijven. Het is pas met de komst van de trashmetal en vooral sinds de jaren negentig dat dat plotseling bij heavy metal is gaan horen. Tot grote ergenis van alle echte hardrockers. Maar metalfans zijn ook gewoon punkers. Het is ook nonsense dat heavy rock zo gehaat wordt door de mainstream. Alsof die 75 miljoen mensen die een Iron Maiden cd hebben gekocht allemaal harde kern hardrockers zijn of die 100 mil. Black Sabbath fans of 250 mil. Led Zeppelin fans. De mainstream heeft heavy metal altijd omarmt. Nee dames en heren het is de elite die een hekel heeft aan dit soort muziek aan alles er aan doet om hardrock groepen te dwarsbomen. Het zijn tijdschriften als OOR en Mojo die al die vervelende leugens verspreiden over heavy rock. Dat is ook waar die onzin vandaan komt dat heavy metal echte underground muziek is. Dat zeggen ze alleen maar om hardrock in een ghetto te stoppen om te voorkomen dat mensen naar classic rock gaan luisteren en te zorgen dat bands niet succesvol zullen worden ook al was dat vroeger wel zo. Het is tijd om deze geweldige muziek uit de ghetto te halen en dat heavy metal weer populair wordt. Hardrock Commercieel? Zeker weten en ik ben er 100% trots op. Vergeet niet dat achterlijke bands als Cannibal Corpse of Marduk underground zijn. Daar wil je toch niets mee te maken hebben.
heavy metal bands spelen alleen maar sombere melodieën het moet eng klinken
Één van de grootste misvattingen over hardrock is dat het duister, somber of boosaardig klinkt Het is immers hard en agressief en dat kan het alleen maar kwaadaardig en depressief klinken Hier klopt weer helemaal geen ene zak van want heavy metal groepen hadden vroeger vaak vrolijke en opbeurende melodieen. Het is pas met de komst van de thrash dat men van die dodenmars melodieen ging spelen wat in de jaren 90 de standaard is geworden in de metal. Je kan heel goed ruig en energiek klinken en toch een gevoel van plezier uitstralen. Iets wat de domme onwetende rockmeute niet wil snappen. Wat me bijzonder irriteert en ik hoor dit van gitaarleraren, in de Guitarworld op al die idiote youtube video's is dat heavy rock gitaristen allemaal de Aeolische toonladder gebruiken. Dat is echt zulke onzin! Deze toonladder wordt net zo veel gebruikt als de andere zes zeventonige toonladders. De Aeolische toonladder speel je door op een piano alle witte toetsen van A naar een hogere A te spelen. Deze toonladder wordt wel vaak gebruikt in hardrock maar het zeker niet dominant. De majeur toonladders (Ionisch, Lydisch, Mixolydisch), neutraal(Dorisch) en de overige mineur toonladders (Locrisch, Phrygisch) werden ook veel gespeeld binnen heavy metal. Vooral bij de New Wave of British Heavy Metal hoorde je regelmatig majeur toonladders (luister maar naar bands als Raven, Demon of Tygers of Pan Tang) of bij southern rock groepen of Amerikaanse hardrock muziek. Natuurlijk worden pentatonische toonladders het vaakst gebruikt. Laat je niet indoctrineren door de rockelite met hun incorrecte flauwekul en gebruik melodieen die je zelf leuk vind.
Hardrock bands zingen niet over de liefde. Het is alleen maar haat en geweld in heavy metal
Ik zit vaak op muziekforums mee te lezen met wat er weer allemaal gezegd word. Uiteraard hoor je weer een hoop flauwekul. Het onderwerp liefdesliedjes komt regelmatig langs. Natuurlijk komen allemaal namen als Celine Dion, Whitney Houston of Elton John en andere middle of the road artiesten voorbij want rockgroepen zingen niet over dat soort mietjes-actige onderwerpen als meiden en liefde ........toch? AAAAAAAAAHHHHHHHHHHH!!!!!!! Ik word hier echt tureluurs van! Hardrock groepen zingen ook over dit soort onderwerpen. Nummers over meiden, romantiek, liefdeverdiet, hartzeer, sex enz. zijn volstrekt normaal in de heavy rock van vroeger. Je kan gerust een tell-sell verzamel-CD maken met '20 liefdesliedjes de hardrock editie'. Zo vaak werd er over gezongen. Je vraagt je af of al die mensen wel teksten lezen van de bands waar ze naar luisteren. Ik snap het wel het is heel moeilijk om het cd-boekje uit de hoes te halen open te slaan en simpelweg te lezen wat er staat. Pas op mischien breek je wel een been als je dit doet. Je kan ook simpelweg gewoon luisteren naar de muziek en gewoon horen waar het over gaat. Hoe vaak hebben bands een titel met het woord 'Heartbreaker'. Led Zeppelin, Grand Funk, Free, Rolling Stones, Touched, Darxon. Of 'Victim Of Love' Whitesnake, Wildfire 'Lovechild' Deep Purple, Accept 'In And Out Of Love' Bon Jovi, Heavy Pettin. De lijst gaat maar door. Dat zijn toch behoorlijk wat titels met het woordje 'love' of 'heart', 'fool' 'little miss'. Dit gaat weer gepaard met het onzinnige idee dat heavy rock groepen alleen maar zingen over moord en dood wat weer verwijst naar de zgn. mythische verleden waar heavy metal bands heel duister waren. In werkelijkheid zingen hardrock bands alleen maar af en toe over geweldadige onderwerpen Dit doen ze ook alleen maar om hun frustratie te uiten of dramatiek in de muziek te creeeren of mischien om de indruk te wekken dat er niet valt te spotten met ze niet om een boosaardige imago te creëren. Dit is allemaal weer een poging om heavy metal af te schilderen als iets sukkeligs of onnozels. Zo van hardrockers zijn naive nerds zonder sociale vaardigheden. Dit kan mooi onder het kopje 'volstrekte onzin' geschaard worden. Vooral niet met al die vlotte 'Warren Beatty's' die er vroeger in de rockmuziek rondliepen. Er is helemaal niks watjesachtig aan liedjes die gaan over liefde. Hardrock groepen van vroeger klinken hartstikke stoer met hun teksten over vrouwen en sex. Al die metalbands met hun nummers over satan en vikingen die klinken mietjesachtig.
Je moet bij hardrock alleen maar powerchords gebruiken. Hele akkoorden gebruiken ze niet
Je krijgt op youtube honderden filmpjes te zien met gasten die gitaarles geven. Op zich kan je best wel wat leren van dit soort video's maar er werd ook een hoop onzin gezegd. Één van die dingen is dat rockbands alleen maar powerchords gebruiken. Een powerchord is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het arsenaal van een rockgitarist maar wat hier gezegd word is zo overdreven. In feite gebruiken hardrock gitaristen vaak zat majeur of mineur akkoorden of andere akkoorden. Goed voorbeeld is Van Halen's Running With A Devil waar in de refrein riff allemaal majeur akkoorden gebruikt worden. Geen powerchord komt er aan te pas en toch is het geluid duidelijk vervormd. Vele liedjes van Van Halen en al die andere heavy rock groepen zijn zo. Toch lijken al die gitaarfanaten dit simpele feit helemaal over het hoofd te zien. Ze zullen in den treure blijven herhalen dat je alleen maar powerchords kan gebruiken want hele akkoorden zullen vervormen en dat zal rommelig klinken of iets in die straat. Dit kan natuurlijk onder het kopje complete bullshit geplaatst worden want je kan heel goed hele akkoorden spelen en toch vol op distortion gebruiken. Natuurlijk spelen we ook hele akkoorden. Wat dacht je dan. Het zou wel een beetje saai worden als we alleen maar powerchords spelen. Voor de lezers die niet wat een powerchord is. Dat is een akkoord waar de mineur/majeur noot is weg gelaten en dat alleen de grondtoon en de vijfde noot over is. Dat is één snaar naar boven twee frets naar voren. Dus x57x of x577x. Je hebt ook powerchords die uit meer dan twee of drie noten bestaan zoals de open G5 akkoord 3x0033 die rockbands vroeger vaak gebruikten. Ook de open E5 akkoord 022400 (de Rush Xanadu akkoord) is een hele goede voorbeeld. Je hebt ook andere akkoorden die bestaan uit twee noten bijvoorbeeld de 4 akkoord waar je de noot op het vakje boven de eerste noot speelt i.p.v. die van twee verder. Dit is x55x of x557x. Er zitten hier vijf frets tussen niet zeven zoals bij de 5 akkoord. Ted Nugent gebruikt deze vaak bv. in 'Cat Scratch Fever'. Dan heb je ook powerchords waar de derde majeur of mineur noot wel wordt gespeeld maar niet de vijfde noot. Je speelt de maj3 vier frets omhoog (x54x) de min3 drie vakjes omhoog (x53x). Als je van dit soort akkoorden achter elkaar speelt krijg je riffs die heel pakkend klinken zoals 'Too Young To Fall In Love' van Motley Crue. Duidelijk bewijs dat je helemaal niet een 5 akkoord hoeft te spelen om krachtig te klinken.
Maar o nee zeggen de Rick Beatto's of de Ben Eller's powerchords moet je gebruiken want die klinken krachtig en geven de muziek een gevoel van macht en dat zal verloren gaan als je hele akkoorden gebruikt. Nee hoor je kan een majeur akkoord gebruiken en net zo overrompelend klinken als een powerchord. Luister maar naar Quit Riot's 'Metal Health' daar hoor je een Amaj 0222 een Csus2 3x033 die naar een open G5 3x0033 gaat en eindigt met een D/F# 2x023. Prachtig dat. Ik hoor dit zo vaak wat bewijst dat je niet alleen maar powerchords hoeft te gebruiken om krachtig te klinken. Mensen worden als ze in aanraking komen met rockmuziek altijd weer blootgesteld aan die moderne blubber muziek die dat beeld heel erg bevestigd. Natuurlijk kunnen die hedendaagse muziekfans totaal geen onderscheid maken tussen de verschillende soorten rockmuziek en vooral niet door hebben dat bands vroeger een wat professioneler geluid hadden. Nirvana gebruikte het dus een band als Nightranger zal het ook op die manier gebruiken zie je ze al denken. Maar jaren 80 rock heeft een heel ander geluid dan jaren 90 rock en ze gebruikten distortion op een hele andere manier dat veel helderder klonk en meer ruimte bood om allerlei akkoorden te gebruiken. De rommelige vervorming dat veel jaren 90 groepen gebruikten waar de verschillende noten minder goed van mekaar te onderscheiden zijn zorgt er inderdaad voor dat je akkoorden minder gedefineerd zijn. Ik heb het idee dat veel gitaarleraren alleen maar dat soort muziek kennen wat een verkeerd beeld geeft van vervorming. Natuurlijk speelt metal ook een grote rol in deze misconceptie uiteraard metal is immers ook uitgevonden om hardrock een slechte naam te geven. Die spelen van die lelijke dodenmars riffs. Met zo een boosaardige kettingzaag geluid kan je alleen maar powerchords spelen. Foetsoenlijke akkoorden die uit meer dan die twee noten bestaan zijn al bij voorbaat uitgesloten bij metal.
Nog een grote mythe omtrent powerchords dat je vaak hoort is dat men powerchords gebruikt zodat je toonaarde ongdefinieerd blijft en dat je daardoor "meer vrijheid" hebt. Wat natuurlijk nergens op slaat want door geen hele akkoorden te gebruiken beperk je je muziek heel erg. Het is de bedoeling dat je weet in welke toonaarde we spelen want dat geeft je nummer karakter. Als je alleen maar powerchords speelt dan wordt je muziek heel erg voorspelbaar en klinken je nummers heel erg inwisselbaar. Kijk maar naar metalbands die spelen ook alleen maar powerchords en die klinken allemaal hetzelfde. Als ik een liedje schrijf een bijv. Mixolydisch dan wil ik ook dat de luisteraar weet dat het die toonaarde heeft en dat bereik je heel goed door een mineur, majeur of een ander akkoord te spelen. Kijk maar naar Alex Lifeson en zie hoeveel verschillende akkoorden hij gebruikt als hij alleen maar powerchords had gebruikt had de muziek van Rush hartstikke saai geklonken. Maar dat is ook precies wat ze je willen geloven. Dit is weer zo'n poging van de gezaghebbende muziek elite om je te ontmoedigen om hardrock te maken. Ze proberen je creativiteit te beperken door je het idee te geven dat je maar weinig opties hebt om muziek te maken. Dit is allemaal onderdeel van de 'laten we heavy metal veranderen in iets stompzinnigs' project die ze ons proberen op te dringen sinds de opkomst van groepen als Metallica en Anthrax. Wat zijn de redenen dat hardrock groepen vaak powerchords gebruiken. Omdat het een makkelijke manier is om je songs te vullen. Als je een paar powerchords hier en daar plaatst kan je zo een paar maten voorbij laten gaan en het zal toch muzikaal voldoening geven. De belangrijkste reden is dat rock simpelweg vrij eenvoudige muziek is. De struktuur van de muziek is simpel en de powerchord is de meest simpele akkoord die er is daarom hoor je die ook veel in rock. Dit is geen klassieke muziek of jazz waar men veel ongebruikelijke melodieen of akkoorden gebruikt. Rock is veel minimalistischer en je hoeft vanwege de vervorming veel minder akkoorden te spelen dan bij akoestische volksmuziek waar je in op en neer slagpatronen volle akkoorden speelt. Dus het heeft helemaal niets te maken dat je door vervorming de akkoorden niet goed hoort, of dat het niet machtig klinkt of dat de toonaarde niet definineerd is. Dat is allemaal pure meepraterij. Dus speel wat je wilt gebruik je fantasie en laat je niet de les lezen door die muziekprofessor types.