Hairmetal

Als je al die rocknerds op internet hoort praten over 'hairmetal' krijg je echt het idee dat dat wel de ergste muziek is dat er is. Echt alles wat slecht is aan de rockmuziek van de jaren 80 waarvan we blij moeten zijn dat Nirvana en grunge dat soort duivelse "glam"muziek heeft vernietigt . Gelukkig weten mensen die echt verstand hebben van muziek en die niet blindelings alle onzin geloven die je regelmatig hoort dat dit complete flauwekul van de hoogste orde is. In tegenstelling tot wat al die debiele figuren op amazon lopen uit te kramen is hairmetal gewoon harstikke goede muziek. Bands als Mötley Crüe, Cinderella, Twisted Sister, Kix, Poison etc. zijn gewoon steengoede bands die wel duizend keer beter en ruiger zijn dan al die slappe moderne "rock"bandjes als White Stripes, Arctic Monkeys, Jet of Kings Of Leon. Vergeet termen als "hairmetal" of "glam" dat zijn van die kunstmatige classificaties die niks met de muziek van doen hebben. Die bands maken ook helemaal geen metal maar zijn gewoon 100% pure hardrock groepen. Helemaal niet anders dan de muziek die bands als Judas Priest, AC/DC of Scorpions maken.

Ik omschrijf dergelijke groepen liever als 'amerikaanse mainstream hardrock' of gewoon 'heavy metal'. Maar daar ligt ook exact de grote probleem want als mensen het hebben over 'hairmetal' bedoelen ze eigenlijk gewoon 'heavy metal'. Als al die gehersenspoelde alto's of metalheads zeggen dat ze glammetal haten wat ze eigenlijk proberen te zeggen is dat ze hardrock muziek in het algemeen haten. Dacht je nou echt serieus dat mensen die een hekel hebben aan hairmetal wel houden van bands als Saxon, Picture, Grand Funk Railroad of Thin Lizzy? Natuurlijk niet! Voor dat soort lui is dat ook glammetal. Als al die meelopers het hebben over "echte" heavy metal bedoelen ze ongetwijfelt bands als Metallica of Slayer of brulapenmetal als Pantera of Sepultura en natuurlijk al die powermetal ellende die je tegenwoordig hebt. Niet de echt heavy rock van vroeger die echte HM-fans goed vinden. Als je mij niet gelooft er is een website waar een lijst met top 100 glammetal groepen staat. En inderdaad bands als AC/DC, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest, Van Halen ze staan er allemaal in. Ongetwijfelt zouden bands als Accept, Tygers Of Pan Tang, Moxy of Triumph er ook in staan als ze wat bekender waren geweest. En dat is niet de enigste keer dat men de term hairmetal hebben gebruikt voor "niet-hairmetal" (let op de aanhalingstekens) dat kom ik wel honderden keren tegen. En terecht want glammetal is ook helemaal niet anders dan gewone heavy rock. Dus geloof a.u.b. niet dat hele 'hairmetal is geen echte heavy metal' bullshit. Bands als Warrant, Quiet Riot, Wasp en Skid Row zijn geweldige groepen en 100% pure heavy metal. Iedereen die anders denkt mag van mij lekker de pijp uitgaan.

 

Arena Orientated Rock

Hardrock muziek wordt al zo gehaat door de trendy publiek maar de zgn. 'arena orientated rock' is al helemaal foute muziek volgens de muziekpolitie. Vooral op amazon hoor je met grote regelmaat van die dwazen klagen over die "vreselijke" groepen als Journey, Boston, Foreigner, REO Speedwagon. Styx enz. je kunt de rest er wel bij verzinnen. Dit soort bands moeten als voorbeeld dienen van hoe slecht de muziek uit de jaren 70 en 80 is en dat die punk/new wave/grunge/alto-muziek zgn. veel beter en ruiger is dan dat soort "commercieele" muziek. Van mij mogen ze die mensen die op amazon stukjes schrijven allemaal stuk voor stuk voor de vuurpeleton zetten want het is als van ouds COMPLETE BULLSHIT! Bands als Boston, Survivor, Kansas en Cheap trick zijn steengoede bands die wel honderd keer ruiger zijn en meer rock n roll klinken dan al die watjesachtige alto/punk shit. Ik moet ook altijd lachen als dat soort muzieknerds als zogenaamde ruigere alternatief voor die AOR bands met van die suffe groepen als Blondie, REM, Clash of Elvis Costello komen aankakken. Hou toch op! Liedjes als Blue Collar Man(Styx), Dont Look Back(Boston), Back On The Road Again(REO Speedwagon) of Love On The Telephone(Foreigner) blazen al die brave new wave crap als Ian Dury of de Buzzcocks compleet weg. Iedereen die niet compleet gehersenspoelt is door al die onzin die bladen als Mojo, Rolling Stone, Q-magazine uitspuwen kan wel tot die logische conclusie komen. Helaas is de rockwereld van tegenwoordig compleet overgenomen door van die onbenullen die blindelings alles geloven wat de rockelite hun wijs probeert te maken.

Wat me ook altijd opvalt is dat men de term 'corparate rock' voor dat soort AOR groepen gebruikt. Alsof bands als Boston, Journey of de Baby's het alleen maar voor het geld doen en zich netjes aan de heersende trends hebben aangepast. Ongetwijfelt vinden sommige mensen alle heavy metal muziek "corparate rock". Uiteraard kan dit weer afgedaan worden als volstrekte nonsense want die arenarock groepen hebben zich helemaal niet aangepast aan de mainstream. De mainstream heeft zich aangepast aan dat soort groepen. De reden dat dat soort bands populair werden is niet omdat ze "te commercieel" waren maar omdat ze goede pakkende liedjes schreven die logischerwijs gewoon enorm goed aansloegen en dat mensen in die tijd gewoon verstand hadden van rockmuziek en zich niet lieten beetnemen door allerlei goedkope trends als punk, disco en new wave waar het alleen maar draait om uiterlijk en meelopen met de rest van de kudde. Het is ook onzin dat hardrock puristen AOR muziek te soft en watjesachtig vinden. Dat vinden alleen nephardrockers. Veel arenarockers mogen dan wel synthesizers gebruiken en melodieus klinken er zit toch altijd een ruige rock n roll ondertoon in die het toch pure heavy rock maakt. Dus laat je niet van de wijs brengen. Bands als Loverboy, Styx, Toto en Rick Springfield zijn gewoon keigave bands. Periode!

 

New Wave Of British Heavy Metal

Dit is zonder twijfel de meest ondergewaardeerde stroming ooit. Nergens is er zo veel goede rockmuziek gemaakt dat totaal onopgemerkt is gebleven is door de gemiddelde pop/rock liefhebber. Meeste mensen kennen alleen maar Iron Maiden, Motörhead en heel mischien ook Def Leppard en Saxon. Al die andere honderden bands lijkt op een paar die-hard hardrock fans na niemand te kennen. Wat toch wel vreemd is want al die NWOBHM groepen zijn echt allemaal steengoede bands die allemaal super opwindende muziek maakten. Als een band als Raven, Vardis, Samson of Demon voor een niets vermoedende publiek op bv. Lowlands of Pukkelpop zouden spelen weet ik zeker dat de publiek daar helemaal uit z'n dak zal gaan. Dat zal een stuk ruiger klinken dan al die slappe indierock groepen waar al die lui aan gewend zijn. Er was bij al die NWOBHM bands ook veel variatie in de muziek. Het leek wel alsof al die bands hun eigen stijl hadden. In de huidige metal wereld klinkt alles precies hetzelfde alsof je heel de tijd naar dezelfde band zit te luisteren. Hoe komt het dan toch dat je nooit wat over dit soort muziek hoort. Dat is vrij simpel. De punk-minnende rock elite wil dat je zo min mogelijk te weten komt over dit soort muziek. Al die mensen die voor pitchfork, oor, allmusicguide en dat soort nerdrock bladen/websites werken willen graag het idee in stand houden dat heavy metal achterlijke, zieloze muziek is waar alleen maar gezongen wordt over monsters, draken en sprookjes. Het idee dat er ooit een tijd was waar hardrock bands niet debiel klonken en eigenlijk enorm goede muziek maakten die intelligent, origineel en rebels was iets dat al die vieze strondpunkers het liefst zo veel mogelijk onder het tapijt willen vegen. Dat is extra reden om luid en duidelijk te roepen dat de heavy metal muziek van vroeger supergaaf is en dat het nergens lijkt op al die drek van tegenwoordig dat voor heavy metal moet doorgaan.

Er zijn een paar grote misverstanden over de 'new wave of british heavy metal'. De grootste is dat mensen denken dat de bands uit de NWOBHM op Iron Maiden lijken. Laat één ding zeer duidelijk zijn de bands uit de NWOBHM lijken niet maar dan ook niet op Iron Maiden! Iedereen die denkt dat al die bands allemaal van die gallopeer ritmes hadden en lange epische nummers schreven met veel tempo wisselingen komt echt bedrogen uit. De merendeel van de NWOBHM bands klonk echt supersimpel en schreven over eenvoudige allerdaagse onderwerpen. Ik heb echt het idee dat mensen horen dat Iron Maiden iets met de 'new wave of british heavy metal' te maken heeft en automatisch er van uit gaan dat alle NWOBHM bands zo klinken. Alleen Iron Maiden klonk als Iron Maiden al die andere bands hadden een totaal eigen geluid die heel anders klonk dan Maiden.  Andere grote misverstand is dat thrashmetal is voortgekomen uit de NWOBHM en dat al die trash groepen lijken op de bands uit de NWOBHM. Dit is echt pure nonsense! Al die geweldige Engelse groepen uit de vroege jaren 80 hebben helemaal niks te maken met al die domme en wezenloze bands zoals Exodus, Metallica, Testament of Slayer. Luister maar naar platen als 'Master of Puppets' of 'Reign of Blood' en de morbide en duistere muziek op die cd's lijkt in de verste verte niet op de muziek die groepen als Praying Mantis, Savage of Diamond Head maken. Die muziek klinkt veel vrolijker en blues-achtig. Eigenlijk lijken al die 'glametal' bands veel meer op de bands van de NWOBHM dan al die speedmetal groepen. Die bands klinken natuurlijk ook anders maar je kan in elk geval een link leggen tussen bands als Motley Crue, Dokken en LA Guns en de muziek van bv. Saxon, Fist of Witchfynde. De "hairmetal" bands hadden in ieder geval de recht voor z'n raap rock n roll gevoel die je ook bij de NWOBHM bands hoort. De bands uit de NWOBHM maken ook helemaal geen 'metal' maar lekker ouderwetse hardrock. Dat mongolen woord mag nooit gebruikt worden voor al die geweldige bands. Dus ik zou zeggen ga naar al die geweldige Britse hardrock bands luisteren uit de vroege jaren 80. De NWOBHM is echt een goudmijn van geweldige rockmuziek.

 

Progressieve Rock

Volgens de gevestigde rockorde is progressieve rock de toppunt van sufheid. Dit is duidelijk muziek gemaakt door blowende baardhippies die alleen maar urenlang durende keyboard-solo's kunnen spelen, lord of the rings teksten schrijven en met overbodige orkesten spelen laten we niet de obligate cape vergeten. Kortom holle nietszeggende bombast waarvan we blij moeten zijn dat het eind jaren 70 totaal werd weggevaagd door de goeie ouwe punk. HELEMAAL NIKS VAN WAAR!! Dit is allemaal pure punk-bullshit! Al die symfonische rock bands waren allemaal stuk voor stuk steengoede groepen. Bands als Yes, Jethro Tull, Pink Floyd en Eloy maakten interesante, vernieuwende en boeiende muziek dat nergens saai of vervelend wordt. Sterker nog de muziek van groepen als Emerson, Lake & Palmer, King Crimson en Hawkwind zit vol met energie en kracht. Progressieve rock mag dan wel complex zijn het is beslist geen mietjes muziek. Het is ook onzin dat ze alleen maar lange en overbodige solo's lopen te spelen. In werkelijkheid zijn solo-spots alleen maar een klein deel van de muziek en spelen al die symforock bands weliswaar lange maar uitermate samenhangende nummers. Bands als Genesis, Rush en Van Der Graaf Generator hadden allemaal songs die een plaatkant lang waren en ze zijn boeiend van begin tot eind zonder dat er maar een saai of overbodige stukje in zit.

Ook het idee dat progressieve rock louter bombastisch en pompeus is zonder dat het echt inovatief is moet echt naar de rijk der fabeltjes gestuurd worden. Symfonische rock kan best wel bombastisch klinken (grandioos is mischien wel een beter woord) de muziek heeft altijd een inovatieve en originele benadering die de muziek een oprecht interesante gevoel geeft en die soms zelfs verdomd vreemd klinkt. Ik heb vaak dat ik naar Genesis of King Crimson zit te luisteren en dat ik denk "wat zijn in hemelsnaam aan het doen". Soms lijkt het net of die symforock bands van een andere planeet komen. Het is niet van die kitscherige opgeblazen muziek die vooral van die powermetal of gothicmetal groepen maken zoals Kamelot, Therion, Within Temptation of Trans-Siberian Orchestra. Ook al die andere dingen als orkesten of tolkien teksten zijn zo zwaar overtrokken. Het is alleen maar omdat Rick Wakeman een paar platen heeft opgenomen met een orkest en dat Emerson, Lake & Palmer ooit in de late jaren 70 een desastreuze toer hadden gedaan met een orkest is die associatie bij veel mensen blijven hangen. Het feit dat  de merendeel van PR groepen helemaal niet met een orkest hebben gewerkt en dat de vroege jaren 70 cd's van EL&P gewoon met z'n drieën zijn opgenomen is iets wat veel mensen (graag) vergeten, Ook de 'lord of the rings' waar al die symforock groepen zgn. over zouden moeten zingen is crap. Natuurlijk werd er wel eens over die dingen gezongen maar het is duidelijk één van de vele onderwerpen waar die bands over zongen. Heel vaak zongen die bands ook over maatschappij-kritische onderwerpen maar dat is iets wat al die Lowlands-alto's graag onder de tapijt willen vegen. Het staat immers veel denigerender als ze over tovenaars en geesten zingen dan over realistische onderwerpen. Het is niet zoals bij al die sprookjesmetal groepen zoals Blind Guardian of Lost Horizon dat ze alleen maar over elven en dwergen zingen.

Toch blijven al die converse all-star hipsters koppig beweren dat progressieve rock muziek nerd-muziek is waar alleen maar sukkels naar luisteren. Dit is duidelijk een vorm van zelf-projectie want die lui zijn zelf nerds en die muziek die zij leuk vinden is het toppunt van sukkeligheid. Knoop dit goed in je oren progressieve rock is GEEN FUCKIN NERDMUZIEK! Symforock mag wil slim zijn het is beslist geen muziek voor sukkels. Helaas is symfonische rock in de loop van tijd steeds meer er naar gaan klinken. Waren de PR bands in de jaren 80 al een stuk minder gaaf dan de jaren 70 bands. Maar die hadden nog dat vlugge jaren 80 rock gevoel die ze toch iets cools gaven. Het is in de jaren 90 dat we allemaal van die saaie nerd-prog bands kregen. Van die dertien in een dozijn groepen als Spocks Beard, Transatlantic en Porcupine Tree die de PR een slechte naam geeft. Dit soort bands proberen wel te lijken op de oude progressieve rock bands maar ze missen gewoon de creativiteit, eigenzinnigheid en vernieuwingsdrang die bands als Yes of Gentle Giant hadden. Het is gewoon hartstikke saaie muziek. Ook progmetal bands als Dream Theater, Symphony X en Pain Of Salvation schrikken eerder potentieële symfo-fans af dan dat ze interesse opwekken. Dus a.u.b. geloof al die flauwekul niet die die vieze rioolkrakers uitspuwen. Progressieve rock is uitstekende muziek luister maar naar Pink Floyd, Camel, Emerson, Lake & Palmer en Barclay James Harvest en je zal verrast zijn hoe innovatief die bands waren.